DI_Fancsikai_to-2-600x400

Több megyei horgásztónál nincs meg az élővíz pótlási lehetőség, s ez tovább nehezíti a horgásztavak amúgy is sok gonddal küzdő fenntartóinak a helyzetét – foglalta össze tömören dr. Veres Ferenc ügyvezető elnök a jelenlegi hajdú-bihari helyzetet. Különösen a debreceni erdőspusztákon lévő tavakat érintette érzékenyen a tavalyi szárazság az év második felében, hiszen ezek mindegyike csak csapadékvizekből táplálkozik.

Jelenleg a fancsikai tavakon az egy évvel korábbihoz képest most jobb a vízellátottság mértéke, az akkori 120 centiméterrel szemben csak 60 centiméterrel alacsonyabbak a szintek, nem 1,2 millió, hanem mintegy 600 ezer köbméter víz hiányzik belőlük.

Csökkenő bevétel

Jelenleg 11 ezer 700 a megyei horgászlétszám, ami 5 százalékkal kevesebb a 2012-esnél, s ez tavaly éreztette hatását az egyes vizekre szóló engedélyek forgalmában is. A láncreakció újabb állomása a haltelepítés, amire a bevételkiesés miatt 2013-ban 75 millió forintot tudtak fordítani a szövetség, illetve a tagegyesületei, szemben az előző évi 78,5 millióval. Tavaly 1150 mázsa pontyot és keszegfélét, valamint több tízezer ragadozó halat telepítettek a fancsikai és látóképi tavakba, a Keleti-főcsatornába, a Hortobágy-Berettyóba illetve az egyesületek hasznosításában lévő vizekbe.

 

Forrás: tópart.hu