DSCF1186

Megkezdődött a hóolvadás, ezzel párhuzamosan pedig megindult az élet a patakokban, vizelvezető csatornákban.  Nem mondhatjuk hogy az idei tél bő csapadékkal, sok esővel kényeztette volna a vízre szomjas erdőspusztai tavakat, de minden egyes leesett mm-nek örülnünk kell. Különösen érvényes ez a legkritikusabb helyzetben lévő Vekeri-tóra. Hosszú idő után   ez a látvány fogadja a túrázót ha ellátogat a tó  zsilipjéhez…

A napokban elkezdődött ismételt felmelegedés ellenére még  jég fedi az erdőspusztai tavakat. A tavakat fedő jégréteg vastagsága  horgászatra nem alkalmas,  a léki horgászokat már nem bírja el, a parti horgászok pedig még nem tudják feltörni az egybe függő jégréteget.

Az erdőspusztán található és kizárólagosan csak esővízből táplálkozó tavaknak nagyon jól jött ez a csapadék, amely még mindíg kevésnek mondható. Viszont már ez a mennyiség is egy nagy segítség egy olyan tónak amely már részlegesen ki volt száradva.

DSCF1171

Már víz fedi a teher híd alatti részt. Összel még ez a kép fogadta a látogatót

dscf0880_thumb

Igaz a feltöltődés még kezdeti stádiumban van, de már látszik hogy egyre nagyobb mértékben foglalja vissza a helyét víz olyan helyeken ahol még ősszel nyoma sem volt. A Vekeri-tó vízszinje még messze áll az üzemi vízszinttől, ehhez még kb. egy méter hiányzik, ez a híd lábán is látható.

DSCF1163

DSCF1160

DSCF1159

DSCF1158

DSCF1164

DSCF1166

A szigeteten elbontott régi majális ház helyén elkészült az új építmény, amely  szerintem nagyon jól sikerült.

DSCF1167

DSCF1168

DSCF1169

DSCF1172

Ez a felvétel már a tó vége felé közeledve készült.

 

DSCF1173

Ezek a képek pedig már a kenu-pályát mutatják be. A Kenu-pálya összel is jó kondícióban volt, így neki csak “prémiumként” érkezett a frissítő téli csapadék.

DSCF1175

DSCF1176

 

A Kati-folyón lévő duzzasztó-mű felé közeledve.

DSCF1179

DSCF1180

A felduzzasztott víz szintjének kb. még vagy 30 cm kell emelkedni hogy átbukjon a duzzasztó-mű zsilipjén.

DSCF1181

A Kati-folyó képe a duzzasztóról..

 

DSCF1182

DSCF1183

DSCF1184

DSCF1185

Az összel még teljesen száraz tápcsatorna most bő folyással szállítja a Kati-folyó éltető vizét a Vekeri-tó felé.

 

DSCF1189

Ha a Kati-folyó duzzasztó művétől, a vekeri tápcsatornája mentén haladunk, és a már teljesen benőtt Szív-tó mellett elhaladunk, akkor a Vekeri-tó zsilipjéhez jutunk el. Ott készültek ezek a képek. Jó látni hogy a mostanság igen csak rossz bőrben lévő, már már a kiszáradás határán lévő, legrégibb erdőspusztai tavunk  végre ismét megújúl, és nem egy kiszáradt holdbéli tájra hasonlit a medre, hanem méltóan régi híréhez hatalmas víztükör látványával ajándékoz meg minket.

DSCF1187

DSCF1188