DSCF1194

Egy hete még arról tudósítottunk a Vekeri-tóról hogy jég fedi az erdőspusztai tavakat. Ez a kép mára gyökeresen megváltozott, mivel az utóbbi napok enyhe időjárása leolvasztotta a tavakat borító jégpáncélt. A mai napon, azaz 2014 február 16.-án  szokatlan jó idővel köszöntött az erdőspusztákra, szinte tavaszias napsütéssel, 15-18 C fokkal “robbant” ránk a korán érkezett  februári tavasz….

A Hármashegyi-tóhoz  kiérkezve egyből a tó vízszintjét kezdtük el kémlelgetni. Igaz hazánkban az utóbbi napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, de sajnos mire a nyugatról érkezett felhők az erdőspuszták területére értek, majd mindíg kiszáradtak. Ezért eléggé kétkedve, de reménykedve  a nagy természet csoda tévő képességében, egyből a Hármashegyi-tó tápcsatornását kezdtük vizsgálgatni.

DSCF1190

A Zúgó –ér medrében hosszú idők szárazsága után komótosan csordogáló vizet véltünk felfedezni. Nem egy más normál tavaszon tapasztalható heves patak csobogással találkoztunk, de végre már éltető vizet látunk hömpölyögni a Hármashegyi-tó irányába. Kíváncsian vártuk hogy láthassuk  mit is pótol ez a tó vízszintjében.

DSCF1197

A Hármashegyi-tóba beömlő Zúgó-ér torkolatánál már  örömmel nyugtáztuk hogy nem sok kell már az üzemi vízszint eléréséhez. Igaz az előbb látott kép kissé csalóka, mivel a híd  már eléggé meg van rogyva, így azt a képet mutatja miszerint a víz már szinte teljesen a fahíd aljáig ér, de még vagy 30 cm víznek kell még  érkezni a tározóba hogy a tó tulsó végén lévő kieresztő zsilipen áttudjon folyni a Halápi-tó irányába.

DSCF1191

DSCF1192

DSCF1199

DSCF1200

DSCF1203

DSCF1204

A tavon a tavalyi bérlettel rendelkező horgászok ebben a hónapban még horgászhatnak, illetve a  napijegyet váltani kívánó sporttársak válthatnak  jegyet  a kiérkező halőrnél, aki  0630/511-2478-es telefon számon elérhető.

A tó bérlőjével az elmult hetekben sikerült beszélnem, amikor is elmondta hogy március elején dől el hogy hogyan tovább, hogy ki fogja a tavat 2014-ben bérelni, és hogy hogyan fognak alakulni az ez évi telepítések, horgászati feltételek és szabályok.

A mai verőfényes jó időben  nagyon sok túrista kereste fel a Hármashegyet és környékét, és így a tél vége felé már jó néhány horgász is bepróbálta a melegedő időben éledező halak kapókedvét.

DSCF1193

DSCF1198

A Hármashegyi-tó mellett nagyon szép látványt nyújt a felújított esőbeálló, továbbá a tó mellett a betonhídnál kialakításra került egy pihenő sziget is, amely nagyban növeli a környék esztétikai értékét, és nem utolsó sorban egy nagyon hasznos beruházás azoknak a túristáknak akik szalonnát sütni, vagy bográcsozni, kirándulni  érkeznek a tó mellé.

A Hármashegyi-tó üzemeltetésének  további sorsáról márciusban fogjuk értesíteni az olvasókat.