DSCF1227[1]

Mint már ilyenkor télvégén szokás, a farsangi rendezvénysorozat keretében ez évben is megrendezték Hármashegyen a Zsuzsanna napi télbúcsúztatót. Az idén az időjárás nem fogadta kegyeibe az eseményt, ugyanis egész napos eső áztatta a kiérkező farsangozókat. A 10:30 kor Debrecenből induló Zsuzsin, a városvédőkkel együtt  mint egy 100 ember gondolta úgy, hogy dacolva az időjárással  kilátogat Hármashegyre, és egy közös  vidám műsoros program keretében búcsúztatja el a most igen rövidre sikeredő telet..

DSCF1218[1]

DSCF1223[1]

DSCF1222[1]

A Zsuzsi-vonat 11:45 re ért ki a Természet-házához. A vasúti kocsikból kiszálló vendégeket a rendezőség az épületbe invitálta, mivel a folyamatosan zuhogó eső sajnos lehetetlenné tette  tartós szabadtéri program szervezését.

Ha így vissza gondolok az elmult évek télbúcsúztató ünnepségeire, talán 3 évvel ezelőtt, 2011-ben  volt olyan idő amely így Zsuzsanna napon ténylegesen a telet idézte. Ha a rendezvényen résztvevők létszámát akarnám összehasonlítani az előző évbéliekkel, akkor azt mondhatom hogy kb. hasonló érdeklődés övezte a  mostanit mint a tavalyit, vagy a 3 ével ezelőttit. Akik esetleg visszaemlékeznek, 2012-ben ez az esemény elmaradt, az akkori vasútipálya rekonstrukció miatt.

DSCF1232[1]

DSCF1235[1]

DSCF1244[1]

A program zárt térben történő megrendezése  persze bizonyos korlátok közzé szorította a vendégek mozgását. A rendezvényen résztvevő mindegy 80-100 ember még épen elfért a Természet-házában, a konferencia teremben, és a folyosón megosztva. Ilyen szempontból még szerencsés is volt hogy több vendég nem érkezett ki, ugyanis nagyobb látogatottság esetén a hely szűke miatt ez már a minőség rovására ment volna.

DSCF1236[1]

A télbúcsúztató első harmadában a Pergő Hagyományörző Műhely népies játékokkal, és táncos, zenés előadással szórakoztatta a “nagyérdeműt”. A műsoruk alatt több alkalommal is táncba csalták , és alaposan meg is forgatták  a táncos lábú jelentkezőket. A Pergő táncegyüttes   gyerekek és szüleik számára is szinvonalas produkciót mutatott be. A tánc hevében a Természet háza kihült épülete is hamar felmelegedett, a vállalkozó szellemű táncosok sorba szabadultak meg téli ruhadarabjaiktól.

DSCF1233

DSCF1247

A műsor második felében következett a Hármashegyalján ilyenkor  már megszokott kiszebáb égetés, amelyet ezúttal is a Debreceni Városvédők egyesülete adott elő. Ez a művelet persze már kint a szabadban zajlott, ahová a nem szűnő eső ellenére mindenki kivonult.

Az ilyenkor szokásos télűző körtánc a mostoha időjárás miatt most elmaradt, de a büfé előtti szalonna sütőhelyen létesített tábortüz melege oda vonzotta az elázott vacogó nézelődőket.

Eső ide, eső oda, a telet jelképező bábúnak nem volt választása égnie kellett, ugyanis a népi hiedelmeknek megfelelően ezzel űzték el az emberek a telet, a nélkülözést, és az ilyenkor szokásos betegségeket.

DSCF1250

DSCF1256

DSCF1259

DSCF1261

DSCF1263

A kiszebáb elégett, a tél ezzel elűzetett !

A rendezvény ezután a körszin fedett padsorain  létesített kiállítás megtekintésével folytatódott. Itt ízelítőt kaphattunk az erdőspuszták állat, és növényvilágának egyedeiből, ahol kitömött állatokkal, és szárított és mű növényekkel szemléltették táj élővilágát.

DSCF1264

DSCF1209

DSCF1210

DSCF1211

DSCF1270

DSCF1269

A növény és állattani bemutatót Varga Edit tartotta. A gyerekek különösen nagy érdeklődéssel figyelték az előadást, amely alkalmával vaddisznó bundába is beöltözhettek, és egy előzőleg kalitkában lévő kismadár szabadon engedésének is tanúi lehettek.

A télbúcsúztató ünnepség záró részében a városvédők rendezésében, a vendégek családi totót tölthettek ki, illetve vetélkedőn is részt vehettek.

Ha egy rövid egyenleget szeretnék vonni a nap történéseiről, akkor ismételten csak azt tudom mondani amit a tavalyi évben. A program jól szervezett volt, és szerintem mindenki számára  érdekes…Ami talán egyedül negatívumként említhető volt, az az időjárás, amellyel persze mi földi halandók igazán nem tudunk mit csinálni. A rendezvény nagy propagandát kapott főleg az internet oldalain, így   a szervezők is nagyobb létszámra számíthattak , de valószinűleg az időjárás miatt többen inkább az otthon melege mellett szavaztak..  A Zsuzsi-vasút biztos  örült volna ha  több ember jön ki az eseményre, viszont akkor már az  kifejezetten problémát okozott volna a Természet-házában történő elhelyezésükben…Minden rosszban van valami jó! 

A büfét ezúttal is a Fráter-tanya biztosította, ahol forralt bort, szivet melengető pálinkát, meleg teát, üdítőt,  és Hamburgert lehetett kapni. A Hármashegyi büfé még nem üzemelt, ugyanis a felújítása után még a bérlők nem pakoltak vissza. A büfé előreláthatóan  áprilistól várja vendégeit.

A következő Zsuzsi-vasút által szervezett rendezvény előreláthatólag március 15.-én lesz.