nyirerdo_haz1-1024x656

A 2013 juniusában elkezdődött tájház felújítás a tavalyi év októberében fejeződött be. A korszerüsített,  felújított épület átadása szűk körben történt, ahol erdészek és városvezetők vettek részt..Ami érdekes volt az átadás után, hogy az átadó megtörténte után  sem   lehetett látogatni a tájházat, mivel valamire való kiállítást  nem rendeztek be az épületben. Az illetékesek akkor  azt mondták hogy február végével készülnek el a tájház kiállítótermeinek berendezésével, ami után megnyitják a túristák előtt. Most február végét írjuk, így időszerünek tartottuk megkérdezni hogy akkor mehetünk e már a bemutatóházba?..

A bemutatóház felújítása 40 millió forintba került, amely beruházás során   kicserélték annak  még eredeti, több mint 30 éves nyílászáróit, és lecserélték berendezési tárgyait. Belülről is teljesen átalakították. 

Azt is megtudtuk hogy a létesítmény egy magasabb kategóriába került, ugyanis már nem mint tájház, hanem mint bemutatóházként funkcionál tovább.

A bemutatóház ügyeiben tájékoztatással megbízott hölgy  felvilágosításából megtudtuk, hogy még mindíg nem történt változás a tájház látogathatóságát illetően, ugyanis a februárra beigért kiállítások a mai napig még nem készültek el.

DSCF0842

A vándorkiállítás, és az erdőspuszták élővilágát bemutató terem még nincs kész. A Nyírerdő Debreceni igazgatóságának vezetője már kijelölte a tárlatok kialakításával megbízott szakembereket, de a kiállítások előre láthatólag csak áprilisra készülnek el. Ekkor szintén lesz egy átadóünnepség amely alkalmával már látogatható lesz a bemutatóház és tárlatai. A kiállítások állandó jellegűek, és időszakos, váltakozó tartalmú,  úgynevezett “vándor” kiállítások lesznek, amelyek a bemutatóház különböző helyiségeiben lesznek elhelyezve. A régi kiállítási tárgyak, tárlat anyagok zöme nem kap helyet a megújult épület kiállítótermeiben, 90%-ban új anyag kerül bemutatásra.

A felújítások óta kitűzött, és vállalt  átadási időpontok egyikét sem sikeredett eddig az üzemeltetőnek  betartani.  Így  nagyon remélem hogy az áprilisra beígért legújabb   bemutatóház megnyitó nem megint  egy újabb  “paraszt vakítás” lesz a be nem tartott ígéretek palettáján, hanem a turistaszezon kezdetével , közel egy év zárva-tartás után, végre megcsodálhatjuk majd a bemutatóház valóságosan berendezett megújult kiállításait.