29325349

Aki úgy gondolja hogy a meteorológusok által a hétvégére beigért kellemes tavaszi időben felkeresi a Hármashegyi kilátót, az ne csodálkozzon ha esetleg nem találja. Ennek nem az az oka hogy a túrázó esetleg letért a jelzett útról és egy másik dombra mászott fel, vagy hogy huligánok pusztították el az öreg “műszert”, hanem egyszerűen a Nyírerdő bontotta el…

A képen látható kétszintes 14m magasságú kilátót már kinőtt a környezete, ezért már ezt a kilátót nem láthatjuk többé a Hármashegy 151 m magas dombján.

Akik esetleg jártak néhány évvel ezelőtt a kilátóban, azok biztos emlékeznek rá hogy az építmény felső szintjéről,  tiszta időben még a debreceni 18 emeletes, állomás melletti toronyház is látható volt. A  kilátó ezzel a látvánnyal  az utóbbi időben már egyre ritkábban ajándékozott meg bennünket, sőt már ha Vámospércs, vagy Nyírmártonfalva felé fordultunk akkor is nagyon korlátolt volt a kiteljesedő panoráma. Ennek okozói első sorban nem az esetlegesen ködös párás légköri viszonyok voltak, hanem igenis tudomásul kellett venni, hogy a kilátó melletti, létesítésekor még csemete méretű fenyő, és akácerdő túlcseperedett a Hármashegy csúcspontján.

A most elbontott 1980-ban épített kilátó az állandóan felbukkanó vandalizmus, és a szerkezetének természetes elöregedése miatt többször is javításon, felújításon esett át.  Legnagyobb, legjelentősebb felújítást a kilátón 2002-ben végezték, amelynek akkori költsége 1,5 millió forint volt.

IMG

régi, most elbontott kilátó

Tehát az erdő “túlnövése” ösztönözte a terület gazdáját, a Nyírerdő ZRT-t hogy a mostanában az erdőspuszták fejlesztésére kapott mindegy 300 millió forintból egy új, 19 m-es, az erdőspusztai táj  felé magasodó kilátót építsen. Ennek az építménynek a kialakítására  46 millió forintot!!  szán a Nyírerdő.

Csak úgy tájékoztatás képen… a most elbontott hármashegyi kilátót 1980-ban építették, amely építési költsége, persze az akkori árakban, 356 000ft volt. A most építendő   új kilátó költségét 46 millióra becsülik…Hogy mi kerül egy kilátóban ennyibe?.. Hogy milyen “extrákat” tartalmaz majd ez a építmény ? ..és hogy milyen minőségben fogja ez a kilátó  szolgálni a hármashegyi túristák  igényeit, azt megláthatjuk ez év közepén,  ugyanis ekkorra kell hogy elkészüljön az új létesítmény.