DSCF1307

A tegnapi napon adtunk hírt a közelgő amurtelepítésről, amelyből megtudhattuk az egész folyamat lefolyását, és azt a hosszú bürokratikus hercehurcát ,   amely végig zongorázásával  végül  a MOHOSZ-nak sikerült kiharcolni  a küszöbön álló amurtelepítést.. A tegnapi MOHOSZ tájékoztató amelyet dr. Veres Ferenc juttatott el hozzánk, leírta ezt a folyamatot, de voltak olyan olvasói kérdések amelyekre nem adott választ a tegnapi tájékoztató, így azok  megválaszolásához ismét felkerestük a szövetség ügyvezető elnökét..Ezekre az olvasói kérdésre fogunk most választ adni. és néhány a témát érintő kiegészítő információt is közzé teszünk.….

A tegnapi amurtelepítéssel kapcsolatban megjelent  hírünkben a fancsikára vonatkozó intézkedések jelentek meg. Azért csak a Fancsika I-II lett a tájékoztatóban megjelölve, mert az illetékes hatóság jelenleg még csak a Fancsikai tavakra adta meg az engedélyt.

Soltész Lóránt nevű olvasónk kérdezte:

“Üdv! Nem úgy volt,hogy Látóképbe is raknak amurt? Vagy akkor miért Tilos az amur horgászata? Üdv!”

Az amurtelepítési kérelem úgy lett benyújtva, hogy azt a Fancsika I-II, Látóképi-tó, és Keleti-főcsatornán szeretné a MOHOSZ végrehajtani. A Látóképi-tóba, illetve a Keleti-főcsatornába való telepítésekhez  még nincsenek meg az engedélyek.

Veres úr véleménye szerint a Látókép is nagy valószínűséggel meg fogja kapni az engedélyt, de a Keleti-főcsatorna amurral történő betelepítésére kis esélyt lát. A Fancsika az első körben valószinűleg azért kapta meg az engedélyt, mert ezeknek a tavaknak a legrosszabb a vízminősége, ezekben a tavakban burjánzott el legnagyobb mennyiségben a vizinövényzet, tehát itt a legégetőbb a mihamarabbi intézkedés..

Természetesen azokban a vizekben ahol nem lesz amurtelepítés, ott tilalom sem lesz erre a halfajra, ott a horgászengedélyen feltüntetett szabályzatot megváltoztatva továbbra is lehet majd amurra horgászni, illetve el lehet majd vinni.

“Norbi” nevű olvasónk kérdezte:

“Üdv. A ponty telepítésről nem mondtak semmit mikor menyit tesznek bele?”

Pontytelepítés előre láthatólag április végén lesz a tilalom kezdete  előtti héten.Erre még azért kell  várni, mert ez a telepítés már az idén befolyó területijegyek, és napijegyek árából lesz fedezve. Ennek mennyisége a bevételtől függ majd.

“Jani” nevű olvasónk megjegyzése:

“Azért ezekre a halakra vigyázni is kellene mert lerabolják.A halőröket is telepiteni kéne.”

Jelenleg 3 hivatalos halőrt foglalkoztat a szövetség, ehhez a létszámhoz még 1 fő lesz fel véve. A halőrők párban fognak ellenőrízni, de lesz olyan amikor mind a 4 halőr 1 területen lesz bevetve.

Valószinú hogy valamilyen szinten támogatást is igénybe vehet majd a horgász szövetség beruházásainak finanszírozására, de ez majd áprilisban kerül véglegesítésre…. adta hírűl a Horgász Szövetség elnöke