DSCF1405

Ma, azaz 2014 március 24.-én megtörtént a már nagyon várt amurtelepítés. Mint már előző cikkeinkben irtuk is, egy hosszú, bürokratikus engedélyezési folyamaton kellett hogy átessen a kérelem, amely számos hatóság asztalán hevert  hónapokig, míg a tervből megvalósítás lett. A mai napon három a MOHOSZ által kezelt területen volt haltelepítés. A Keleti-főcsatornán ponty, a Látóképen, és a Fancsikán pedig amur telepítések voltak. A Fancsikai telepítésről készült beszámoló következik…

DSCF1389

A Fancsika-I-es tározó területén a 2012-es nagy halpusztulás óta hatalmas méreteket öltött a hínár elburjánzása. Ennek oka az akkoriban szinte 100%-ban kipusztult amurállomány. Ezek a halak egészen kipusztulásig kordába tartották a hinár növekedését, és mivel az amur meleg nyári napokon a saját testtömegének megfelelő hínármennyiséget is képes elfogyasztani, nem volt gond a Fancsika-I elvadulásával.

DSCF1388

A Fancsika II-es tározón igaz nem volt halpusztulás , de a horgászok ott  oly mértékben megritkították az amurokat, hogy ezen a vizen is elkezdődött a hínárburjánzás. Igaz közel sem olyan méretben mint a Fancsika-I-esen, de itt is lépni kellett a Horgász Szövetségnek, ugyanis félő volt hogy a II-es tavon is olyan kaotikus állapotok alakulnak ki mint az I-esen.  Ennek a folyamatnak a visszaszorítására pedig a H.B. Megyei Horgász Szövetség a mai napon mind két tározóba amurtelepítést hajtott végre.

Várva várt esemény volt ez a mai haltepítés a Fancsikai horgászok számára, és ennek az eseménynek a fontosságára utalva több horgásztársunk, hivatalos szervek képviselői, és a városi tv is tiszteletét tette.

DSCF1395

DSCF1400

A Fancsika-I-es tározó nagyságából, és nagyobb mértékü elhínárosodásából adódóan több amurt kapott. Ebbe a tározóba 1940 kg növényevő  került, melyek zömében 1-2 kg-osak voltak.

DSCF1398

A telepítés 12 óra után kezdődött, amikor is a Fancsika-I-es tóba 3 tartály amurt üritettek. A telepítés a félsziget oldalában történt.

DSCF1410

DSCF1402

DSCF1404

DSCF1408

DSCF1407

DSCF1406

DSCF1409

DSCF1412

DSCF1411

DSCF1399

A Fancsika-II-es 560 kg amurt kapott, melyek viszont nagyobbak voltak mint az I-esbe telepítettek. A II-esbe behelyezett halak között voltak 3-4 kg-osak is.

A kint lévő horgászok örömmel fogadták az amurtelepítést, és egyértelműen pozitív jelenségként értékelték.  A bizakodás és az elégedetség mellett viszont több horgásznak is kételyei fogalmazódtak meg az irányban, hogy az amurtelepítés utáni fogási tilalom sikeres lesz-e, és be fogják-e tartani a “sporik” a megfogás utáni visszaengedési kötelezetségüket. Ennek betartatására a kintlévő sporttársak egyöntetüen felhívták a Szövetség vezetőinek, és a halőrnek is a figyelmét, akik határozottan kijelentették, miszerint megerősített szolgálatban, és kiemelt figyelemmel fogják követni az amurtilalom betartását.

Kételyeket, és rémhíreket eloszlatva, a Fancsikán nincs a megszokott telepítések utáni 3 napos fogási tilalom, ugyanis most csak amurt telepítés történt, amelynek tilalma amúgy is egész évre vonatkozik.

Ponty előre láthatólag április vége felé kerül a Fancsikai tavakba, amelyek vízszintje elmarad z ilyenkor szokásostól. Reméljük a ma megindult esőzés nem csak egy kis kóborfelhő könnyed megvillanása, hanem végre valóban érkezik érdemi csapadék az erdőspuszta vízgyűjtőibe.

Az irányban többen csalódottságuknak adtak hangot, hogy hiába telepítettek amurt a vizekbe ha nem lehet elvinni belőle. Ez olyan mintha nem is telepítettek volna. Vagy többen rossz időzítésnek tartják az április végi ponty telepítést, mivel hogy a május 2.-án kezdődő pontytilalom kezdetéig csak néhány napig horgászhatnak erre a fajra, Nem beszélve a pontytilalom közel másfél hónapos tiltásától. Tehát ilyen értelemben az első félévben betelepített pontyok  csak a ponty tilalom végeztével, azaz junius 15.-e után landolhatnak a horgászok haltartójában.

Összességét tekintve szerintem pedig sikeres volt az amrtelepítés, és az azt követő egész éves fogási tilalom. Ugyanis ha az amurok mai napon történt vízbe helyezését nem követte volna tilalom, akkor azt valószinűleg a “sportosabb” sporttársak már nyár közepére kiürítették volna, ezzel megszüntetve az amurtelepítés alapgondolatának számító Fancsikai hínármentesítést.

 

A Fancsikai tavakba utoljára 4 éve telepítettek amurt.