img184_thumb

Az eredeti  pályahosszúságú Zsuzsi-vasút 1950-1977 ig szelte át az erdőspuszták és a dél-nyírségi táj rónáit. A régi kisvasút, erdőkön, mezőkön, szántóföldek mellett, csendesen csörgedező patakok felett, hol dombra fel,  vagy dombokba vájt katlanokon keresztül, mint egy 50 km-en át  robogva   ért Debrecenből Nyírbéltekre.    Ennek a szakasznak a nagyobbik része, /Hármashegy –Nyírbéltek/ már  történelem, amelyre már csak a minimum   jó 40-esek, emlékezhetnek. Hogy ez az egykori kisvasúti szakasz ne merüljön feledésbe,  és hogy a most felnövő  fiatalabb nemzedék is megismerhesse, az Erdőspusztai Horgász Portál, és a Nyírségi Portál /Nyírmártonfalva nem hivatalos honlapja/ emléktúrát szervez a kisvasút egykori, ma már nem működő szakaszának bejárására,  megismerésére…

10070_20120130_093412

A nyírbélteki állomás.

 

A Zsuzsi-vasút egykori teljes szakasza 49 km hosszú volt, amely teljes bejárása nagy feladat lett volna egyszerre, így ezt a Debrecen-Nyírbéltek távolságot 3 részre osztva, 3 túraprogramként tervezzük teljesíteni. Túránkat az egykori nyírbélteki  végállomásról kezdjük, ahonnan elsőként, 18km megtétele után Nyíracsád ma már nem létező állomáshelyéig érünk. Akik esetleg így nem tudják beazonosítani,  ezen a helyen  található a Zsuzsi-vasút  90-es években létesített emlékműve.

Azért osztottuk fel ezt a 49 km-es  túratávot 13-18 km-es szakaszokra, hogy ne csak profi turázóknak hanem bárki számára teljesíthető, és időbeli megszorítások nélkül élvezhető  legyen.

A következőkben tervezzük a túrasorozat második, illetve harmadik szakaszát is. A második túránk alkalmával a most célul kitűzött Nyíracsád egykori állomáshelyéről  13 km megtétele után fogunk a jelenleg is üzemelő Hármashegyi állomásig elérni.

A túrasorozat utolsó tagjaként pedig a Zsuzsi jelenlegi szakaszán, a Hármashegy-Debrecen vonalon fogunk túrát szervezni.  Ezek időpontja még egyeztetés tárgyát képezi, mindenesetre vagy tavasszal, vagy pedig ősszel szeretnénk ezt teljesíteni. Ennek oka nem csak a nyári kánikulla nem épen frissitő hatása a túratáv teljesítésére, de azt is figyelembe kell venni, hogy tavasszal, és ősszel, az aljnövényzet és a falevelek hiánya miatt a zömében erdők ölében haladó túraútvonalak sokkal beláthatóbbak, és a nyáron elterjedt szúnyogoktól, bogaraktól sem szenved ezekben az évszakokban az izzadságától küszködő  túrázó.

Az első “Zsuzsi-vasút emléktúránkat” április 13.-án vasárnap rendezzük, amely érinti a dél-nyírség változatos homokos, legelőkkel, erdőkkel sásos rekettyésekkel tűzdelt jellegzetes tájait, Nyírbéltektől Nyírlugosig. Nyírlugoson a történelmi Szatmári –út mellett megtekintjük, és egy kis pihenőt is tartunk a “Kis szőlő dombon”, amely a nyírség második legmagasabb pontjaként, jelenleg szabadidőközpontként, háromszintes kilátójáról egyed kilátást nyújt a környékre.

7331_20090430_163919

Nyírlugosról elhaladva lépünk be az európai hírnévvel rendelkező Ghuti erdőségbe. Külső-Ghúton áthaladva, változatos, vadregényes erdei tájon haladva érjük el a megyehatárt, majd  néhány km megtétele után érkezünk meg az egykori, és korában nagyon híres “Túristaház” állomásig.Itt még ma is állnak annak a 100 holdas parkerdőnek a maradványai, romjai, amelyek emléket állítanak annak az időszaknak, amikor ott még majálisok, vállalati bulik, kisdobos, és úttörő avatások, és különféle szabadidős események zajlottak..

14488153_b8d4f16b7cd0a5307a7cc85d62182812_m

Túristaházról kihaladva érkezünk meg az egykori Angyaltelek megállóhelyhez, ahonnan már csak néhány km az első Zsuzsi emléktúra céljául kijelőlt  néhai Nyíracsád megállóhely.

letöltés

 

Aki úgy érzi hogy fizikálisan képes 18km-t kellemes tavaszi időben lesétálni, a nyírség legszebb tájain, azt szeretettel várjuk  az április 13.-i “Zsuzsi-vasút emléktúránkon”

A túra a nyírbélteki egykori Zsuzsi-vasút végállomásáról indul, amely megközelíthető autóval, illetve a menetrend szerint járó Debrecen- Nyírbéltek viszonylatában közlekedő volán buszjárattal. A volán busz Debrecenből 06:50 kor indul, amely 08:18 ra érkezik meg a Nyírbélteki buszfordulóhoz. Ettől a ponttól már csak 800 m a túra kiindulópontja, a Zsuzsi egykori Nyírbélteki állomása.

A túra célpontjaként szereplő Nyíracsád egykori megállóhelyéről  hazajutni lehet autóval, aszfalt úton, illetve a Zsuzsi-vasút emlékművétől induló menetrendszerű volánbusszal, amely 16 órakor indul  Nyíracsádon, Nyírmártonfalván, Vámospércsen át Debrecenbe.

A Zsuzsi-vasút  emléktúra ingyenes, csak arra kérünk miden túrára jelentkezőt hogy részvételi szándékát nálunk a túra szervezőinél jelezni sziveskedjenek. Ebben csak egy nevet, a túrára jelentkezők számát, és egy telefonos, vagy internetes elérési lehetőséget kérünk.

 

Jelentkezni lehet:

 

Tel: 0620/440-28-54- Harangozó Ferenc

      : 0630/407-20-84- Szabó Imre

E-mail: erdo.horg.port@hotmail.hu

               : imcsi72@gmail.com

 

Ezeken az elérhetőségeken további információk is kérhetők a túrasorozat részleteiről

Zsuzsi emléktúránkra szeretettel várunk minden olyan jelentkezőt akik nosztalgiával tekintenek az egykori vonalra, vagy csak egyszerűen a tavaszi napsütést, és a csodálatos hatású erdei levegőt élvezve egy kellemes napot szivesen töltenének az egykori “Zsuzsi” páratlan természeti szépségű vonalszakaszán túrázva.

A túraútvonal végig járható, földúton halad.  Az egykori állomások helyén megállva pihenőket tartunk, ahol lehetőség lesz enni, inni megpihenni.Természetesen rossz időjárás esetén az eseményt elhalasszuk, amely esetleges bekövetkezéséről a jelentkezőket telefonon, vagy e-mail-ben értesítjük.