DSCF1418

Tavaly ilyenkor a víztől szenvedett az ország keleti fele. Akkoriban annyi eső esett hogy a Berettyó árvíz kapuját is el kellett zárni, amire több évtizede nem volt példa. A természet szeszélyes mivolta erre az évre szárazságot osztott környékünkre. Sajnos ez a szárazság egyre jobban érezteti hatását, úgy a termőföldeken, mint a kis csatornákon, sőt az erdőspuszta tavaiban, tározóiban is…. Régen jártunk a Halápon, és a Bodzás-tavakon, így  megnéztük  miként viselik  a hónapok óta tartó szárazságot…

DSCF1419

DSCF1420

A fenti képek a Halápi tó táp-csatornájáról, a Guthi –érről készültek.  Örömmel  láttuk hogy víz borítja a csatorna medrét, és azt a vízügy kitakarította, viszont nagyon szerény vízáramlás tapasztalható a tó irányába. Ez azt jelenti hogy ha nem lesz a közeljövőben csapadék, akkor még ez a kevés kis vízfolyás is abba fog maradni. Utunk során több olyan erdrdőspusztai táp-csatornán is áthaladtunk, amely valamelyik víztározóba vezet, de ott sem volt vigasztalóbb a látvány. Sőt, a csatornák közül nagyon sok teljesen ki volt száradva, ami ilyenkor tavasszal elég ritka szokott lenni..

DSCF1422

DSCF1423

Az idei év enyhe időjárása kb. egy hónappal csalta előrébb a tavaszt. A halápi-tó partján haladva teljesen kizöldelt legelőkkel, virágba borult bokrokkal, és belevelesedő fákkal találkozhatunk.

DSCF1424

DSCF1425

DSCF1427

A Halápi-tó vize tiszta, és a tározó vízmennyisége is elégséges. Ha megállunk a tó partján, és csendben figyeljük a viz tükrét, egyértelmű    halmozgásokat  figyelhetünk meg.  Ami bizonyítja hogy a 2 éve teljesen kiszáradt Halápi-tavon kezd visszaállni a vízi élet. Persze ennek a folyamatnak a biztonságos folytatásához mielőbbi csapadék lenne szükséges, mivel a márciusban leívott csukák, és nem régiben ívott kárászok ivadékainak kifejlődéséhez elengedhetetlen lenne agy minimum 70-80 cm magas nyárvégi vízállás. Ez pedig csak akkor tartható ha mielőbb esőt hozó felhők takarják be az erdőspusztai tavak dél-nyírségi vízgyűjtő területeit. A Halápi tavon  horgászokkal nem találkoztunk.

DSCF1429

DSCF1430

DSCF1431

DSCF1432

Kicsit szokatlan volt a szemünknek, és szerintem más Halápot járó embernek is feltünik, hogy a tó végében, a tanya mellett lévő hatalmasra  nőtt erdőt kivágták.

DSCF1436

Teljesen sármentesek az utak, szinte homoktengeren keresztül haladunk következő úticélunkhoz, a Bodzás-tóhoz.

DSCF1434

A Halápi kis tóból kifolyó víz, amely a Bodzás felé halad.

DSCF1437

Ezek a képek már a Bodzás tónál készültek. Mint látható itt már szerényebb a vízszint mint a Halápi-tavon. Ennek az az oka hogy a tó leeresztő zsilipje nyitva van, így nem tud töltődni, mivel ami a Halápból befolyik a Bodzásba, az itt a zsilipnél ki is folyik a Fancsika irányába.

DSCF1438

DSCF1439

DSCF1441

DSCF1442

DSCF1444

DSCF1446

Halápi zsiliprendszer

DSCF1447

DSCF1448

Amint látható, az idén nem kényeztet bennünket  a tavalyihoz hasonló hömpölygő vízáradattal a halápi duzzasztó.

 

Ez a  gyönyörű látvány fogadott bennünket tavaly ilyenkor…

2013-04-07-13-34-20_thumb

 

Az idei vízhozam ennek a mennyiségnek csak töredéke. Azt a kevés kis vizet ami pedig kifolyik a Bodzás-tóból, teljes mennyiségben a Fancsika felé irányítják.

DSCF1451

DSCF1452

A Halápi, és a Bodzás-tó funkcióját tekintve másodrendű kategóriába tartoznak az erdőspusztai tavak sorában. Eredetileg a “közcélú tavak” kategóriájába tartoznának mint a Fancsikai tórendszer, de soha sem kaptak akkora figyelmet, és törődést mint a Fancsikák. Bodzás és a Haláp mindig is csodálatos élővízek  voltak, amelyek  a legnagyobb kiszáradás után is mindig regenerálódni tudtak, és egy két éven belül a semmiből képesek voltak újra éleszteni elpusztult vizivilágukat. Bizonytalan vízszintjük oka, kiszolgáló mivoltuk, mivel víztartalékaik teljes mértékben a Fancsikai tavak alárendeltjei. Erre talán némi megoldást a 2020-ra  tervezett CIVAQA-TERV hozhat, amely igaz közvetlen vízellátásban nem részesíti majd  ezeket a tavakat, de  akkortól a Fancsikák már Keletiből kapják a vizet.  Ettől fogva pedig már nem lesz szüksége a “nagy testvérnek” a Bodzás, és a Haláp vizére.

Attól függetlenül hogy most nem “üzemel” a Halápi duzzasztó, nagyon szép látvány fogadja a környékre kirándulókat. Az éledő természet látványa, és a nyílló virágok illata  páratlan élményt kinál a természet szerető túristák számára.