fancsika1

A Dehir-ben olvashattuk a megdöbbentő hírt, amely szerint vandálok vertek szét a Fancsika mellett  egy alig pár hónapja készült pihenőszigetet..

Maga a hír, és a cselekedet bátran kijelenthetem hogy vérlázító. Viszont a terület múltját, és egyes emberek múltbéli hasonló cselekedeteit ismerve nem meglepő.

Itt a képen is látható hogy szinte legyalulták a pihenősziget asztalait, székeit. Szinte teljesen megsemmisítették. Ahogy a riportban hallottuk is motorfűrésszel kaszabolták széjjel az erdei bútorokat.

Molnár Laci barátommal ép ez év elején tettünk egy körtúrát a Fancsikai tavak környékén ahol örömmel nyugtáztuk hogy nagyon szépek az új fejlesztések, és ép ideje volt már hogy közel 24 év után lendítsenek valamit ezen a méltatlanul elhanyagolt turista paradicsomon. Viszont örömünknek némi  fenntartással  adtunk hangot, mivel már ismertük régebbről az effajta fejlesztések  múltbéli tragikus sorsát. Tehát  lerövidítve azt is mondhatnám, hogy ez a hír nem érhetett bennünket váratlanul, csak a bekövetkezésének ideje volt kétséges..

Ez sajnos a magyar mentalitás. Nem mondhatom hogy ez a temperamentum, viselkedés  mai emberre értendő, mert sajnos ez az esemény nem egyedi, és nem is csak a jelenhez köthető. Ha vissza megyünk az időben egészen az erdőspusztai parkerdők, pihenőövezetek létrehozásának kezdetéig, már akkor is találkozhattunk ez efféle vandál, állati  magatartással.

Csak egy kis emlékeztető a teljesség igénye nélkül:

Felgyújtották a Vekeri Kilátót: 2.12 mft

Felgyújtották a szánkópálya melegedőjét: 461000 ft

Felgyújtották a Vekeri-tónál a Majális házat: 183000 ft

Szétverték a Hármashegyi Indóházat, és a mellette lévő telefon fülkét: 2.05 mft

Szétverték a Hármashegyi-tónál a csónakházat, és a csónak kikötőt.: 508000 ft

A Fancsikai, és Hármashegyi ifjuségi táborok teljes felszerelését ellopták.: 2 mft.

A Fancsikai játszótér elemeit számtalanszor széjjel verték.: 680000 ft.

Ezek csak a nagyobb értékesebb tárgyak, felsorolása, ahol még nincsenek megemlítve azok az esőbeállók, asztalok, padok, amelyek a felsoroltakkal  együtti  összértéke a 100 mft-ot is meghaladja… és még nincs vége!

Hogy mit lehetne tenni az emberi rombolás megfékezésére?

Rendőrt illetve biztonsági-őrt nem állíthatunk egyik létesítmény mellé sem, mert az egyszerűen nem kivitelezhető. Sajnos be kell látni, hogy olyan helyekre ahol az őrzés nem megoldott, nem szabad építeni mert csak idő kérdése hogy mikor verik széjjel. Az erdei létesítmények, amelyek legyenek játszótéri elemek, padok, asztalok, faházak csak olyan helyen vannak viszonylagos biztonságban ahol őrzés van a közelben. Ezek a helyek pedig jelenleg csak a Vekeri-tó, és a Hármashegyi-pihenőközpont. A többi  erdőspusztai pihenőövezetben az őrzés hiánya miatt ezeknek a létesítményeknek a léte időzített bomba. Nem akarok vészjósló lenni, de a többi mostanában készített, elhagyatott részen kialakított fejlesztéseknek is ez lesz a sorsa!!