DSCF1548

Húsvét vasárnapján látogattunk ki a Vámospércs, és Nyírábrány közt elterülő Szentanapusztai- horgásztóra.  Ez a 20 hektáros horgászvíz már hosszú évek óta ad otthont a környékbeli, és a távolabbról, Debrecenből, Romániából érkező, zömében sporthorgászoknak. A Szentanna jellegzetesen nagy halaival vonzza horgászközönségét, akik közt megtalálható a jellegzetes hagyományos módszert alkalmazó mellett, a rafinált  horgász “csúcstechnológiát” használó bojlis horgász is… A  felderengő tavaszi napsütésben készítettünk néhány felvételt erről a nagyon szép környezetű horgásztóról..

A tóhoz érkezvén sikerült néhány szót váltanunk a halőrrel, akivel hosszan taglalgattuk a tó múltját és jelenét, illetve némi felvilágosítást adott a horgászokról akik látogatják ezt a nagyon szép környezetű horgásztavat.

Elmondása alapján nem csak a tó törszhorgász csapata, hanem teljesen új arcok is felbukkannak itt a Szentannapusztai horgásztavon. A víz pontyban, és amurban zömében kapitális egyedeket rejt. Nem ritka köztük a 10-15 kg-os példány. Ragadozók közül a csuka található inkább meg. De nagyon szép sügérek is foghatók itt. A csuka fauna igazán nem kapitális méretű, sőt még a 7-8 kg-osak is igen ritkák, de aki szeret csukázni az itt a Szentannán egy igen magas egyedszámú, zömében 40-50cm-es  állománnyal találkozhat. ..  Ami pedig egy nagyon nagy ritkaság Magyarország horgász vizeiben, nincs a tóban törpeharcsa!

A horgászat szabályzata, és a díjtételek az információs táblán tekinthetők meg.

DSCF1545

DSCF1546

Ahogy a fényképeken látszik is, a tó keleti része eléggé el van hínárosodva. A kint lévő halőr tájékoztatott bennünket hogy ez az állapot a víz melegedésével étvágyukat megsokszorozó amurok hatására nyárra megszünik. Jelenleg is vannak a tavon tiszta részek, így aki nem igazán szereti a vadvizi “fílinget” az is talál magának horgászhelyet. Ezek a helyek zömében a tó nyugati partszakaszán találhatóak. Amúgy a tó környéke rendezett, gondozott képet mutat, így akik hosszabb  időt akarnak a víz mellet eltölteni, bográcsozni, vagy szalonnát sütni szeretnének azok azt igazán kulturált környezetben tehetik.

Ami viszont némi félelemre ad indokot, az a ma szinte minden erdőspusztai tavat sújtó vízhiány!  Ez itt is elég nagy  probléma. A Szentanna vízszintje is nagyon várná a frissítő és bőséges csapadék utánpótlást, ugyanis így ránézésre kb. egy méter vízoszlop hiányzik belőle…és még nyár sincs! Ez elég jelentős vízhiány egy olyan tónál amely még üzemi vízszintnél sem mélyebb 180cm-nél!!

DSCF1547

DSCF1549

DSCF1551

DSCF1552

DSCF1556

DSCF1557

DSCF1558

DSCF1564

DSCF1565

DSCF1568

DSCF1569

DSCF1559

DSCF1566