DSCF1595

A kisvasúti napot 1995 óta ünnepeljük a Hármashegyalján, amely a Zsuzsi-vasút születésnapja mellett talán a legjelentősebb hármashegyi ünnep. Az ünnepnap jelentőségét szimbolizálta hogy  a kis-vasút vezetősége is képviseltette  magát a rendezvényen. Megjelent az eseményen Pintér Gyula, és Gacsályi István is. A szervezők által meghirdetett programok egy tartalmas, szórakozással teli napot igértek erre a nevezetes ünnepre, ahol mi is kint voltunk, és néhány fényképet is sikerült készítenünk…

Ezen a nevezetes napon 9,30-kor, és 12 órakor indított szerelvényt a kis-vasút. Akik ezeket a vonatokat választották azok egy 45 perces kellemes erdei vonatozás után még  a  12 órai hármashegyi program kezdésre is kényelmesen ki értek. Ami talán szokatlannak tűnhet az utóbbi idők programlátogatottságát illetően, a viszonylag  kevés  kiérkező vendég! Addig míg máskor, mint pl. a Locsoljuk meg a Zsuzsit” eseménykor  300-400 an is voltak, most ez a létszám kb. 150 főnél megállt.

DSCF1599

A déli szerelvényen maximum 15 utas érkezett ki a Hármashegyre.

Szokáshoz híven a mai napon is volt pónin lovaglás, de aki inkább ennek a műfajnak a kényelmesebb változatát szerette, annak póni húzta kis szekér is a rendelkezésére állt.

DSCF1594

Volt “dühöngő” a gyerekek számára,   és  most is voltak kiállítások, információs helységek, ahol a kozmetikai tanácsadástól a természeti ismereteken keresztül a vasútak népszerűsítésén át,  nagyon sok érdekességgel ismerkedhetett meg  az érdeklődő.

DSCF1586

DSCF1605

DSCF1606

 

A műsorszámok között megtalálhattuk a néptáncot, amelyet a “Bíbor kadarka” elnevezésű  vámospércsi tánccsoport mutatott be.

DSCF1579

DSCF1576

 

A néptánc mellett a mulatós zenét kedvelők is megtalálhatták kedvenceiket.

DSCF1584

E közben a Természet Házában vasúttörténeti kiállítást lehetett megtekinteni, ahol egykori , az úttörő vasutat bemutató képeken keresztül, régi vasúti bérleteket, és ma már igazi kincsnek számító  egykori vasutas sapkák is megtekinthetőek voltak.

DSCF1591

DSCF1592

DSCF1593

Ezután az érdeklődők csillagászati előadáson vehettek részt , amelyet a Magnitudó csillagászati egyesület tartott  diavetítéssel, és a csillagvizsgálóban nap megfigyeléssel. Akik kedvet éreztek, és némi csillagászati tudással is rendelkeztek, azok totót tölthettek ki, amelyben általános a csillagászattal kapcsolatos kérdések szerepeltek.

DSCF1601

A Hármashegyi büfé még most sem üzemelt. Az étel és ital szolgáltatást a mai napon is a Fráter-tanya vitte egyedül. A Fráter büféjében kávé, üdítő, töményitalok, és hamburger is kapható volt. A megszokottaktól eltérően főtt kaja  a mai napon nem volt. A büfés hölgy ezt azzal indokolta hogy a mai  viszonylag kevés létszámú vendégségnek  nem gazdaságos a főzés sütés. A hármashegyi büfé valószinüleg május elsején nyit. Üzemeltetésére a Nyírerdő pályázatot írt ki, így a majális alkalmával  már a büfé új bérlőjétől vásárolhatunk italt és rágcsálnivalókat..

DSCF1577

 

A nagy tisztáson, illetve a végállomásnál többen is főztek, így  a meleg étel hiánya a legtöbb kirándulónál nem okozott problémát.

DSCF1589

DSCF1585

Az eseményen képviseltette magát a “Leukémiás gyermekekért “ alapítvány, amely alapítványnak a pultjánál szerény összeggel lehetett támogatni a  munkájukat. Az adakozó  nézők támogatást elismerve ezért az alapitvány munkatársai tollat, illetve tombolát osztottak szét az adományozók között, amely tombolák a nap programjainak végén kerültek kisorsolásra, ahol szerény ajándékokkal hálálták meg a kisorsolt jótékonykodók  nagylelkűségét.

DSCF1616

A mai rendezvénynek is számos szponzora volt, amelyek közzé  sajnos az időjárás  nem igazán  tartozott bele. Igaz az időjósok már  napokkal ezelőtt esős időjárást igértek, de ezt velünk együtt a rendezők sem vették komolyan, Így az 1 óra körül érkező sűrű záporeső mindenkit megtréfált. Már azt  hittük hogy vége a rendezvénynek, mivel mindenki mentette a szinpadról ami menthető, hangfalak, erősítők, technikai eszközök, de a szervezőség találékonyságának köszönhetően megtartották a Kisvasúti-nap záró programját is, az ilyen alkalomkor elmaradhatatlan  Simonyi Ferenc, Pintér Tímea duó  által prezentált operett gálát. Az alkalmi szinpad a körszin fedett részében lett kialakítva, ahol a technikai eszközök gyors átmentése  után folytatódott a műsor.

DSCF1610

DSCF1611

A 2014-es  kisvasúti-napot az operett előadás zárta, amely után a közönség is elkezdett csomagolni,  ki autója, ki a kis-vasút állomás épülete felé vette az irányt.

Ha az utóbbi évek kisvasúti-napjait vesszük alapul akkor a main kisé szerényebb érdeklődést könyvelhetünk el. Vonaton is kevesen érkeztek, de a parkolóban sem állt most annyi autó mint máskor szokott. Pedig a rendezvény szervezői most is érdekes programokkal álltak elő és megpróbáltak minden igénynek eleget tenni. A mostani valamelyest szerényebb érdeklődés nem is az ő munkájuk minőségét tükrözi, hanem valószinűleg a bizonytalannak megitélt időjárás bírta otthonmaradásra az embereket.

Emellett ilyenkor tavasz tájékán kissé besűrűsödnek a Zsuzsi-vasút hármashegyi programjai. szinte minden hétvégére jut egy, így azok akik már részt vettek valamelyiken nem biztos hogy egy hét múlva   kilátogatnak  újra. Ha tovább taglaljuk a  viszonylagosan szükebb számú nézői részvételt a mai nap folyamán a Hármashegyen, azt sem kell elfelejteni hogy a  húsvét után a legtöbb háztartásnak már elég szűkre van szabva az eklézsiája, így kevesen tehetik meg hogy hónap végén kirándulhassanak.

A Zsuzsi-vasút tavaszi programsorozata mintegy  5 nap múlva folytatódik, amikor is május 1-3,-ig  , egy majálisi program kavalkáddal  várja vendégeit.

10150722_487917518000306_244873595044596889_n

1897916_619633621440744_9052396301024762409_n

 

A Zsuzsi-vasút napjáról készített összes fényképfelvétel itt tekinthető meg.