DSCF1753

Egy nagy ünnep a Hármashegyen!..  A  csekély érdeklődés mellett zajló  kisvasuti-nap után nem sokkal került megrendezésre a Zsuzsi-majális című rendezvény, amely még finoman szólva is “emberhegyeket” vonzott ki a hármashegyi körszinhez. Ennyi érdeklődőt régen láttunk kint Hármashegyen.  Szines programok, ételek és italok várták a kilátogatókat. Egy igazi hamisítatlan majálisi hangulat volt ma az erdőspuszták szivében. Fényképes beszámoló a nem mindennapi rendezvényről..

Május elseje a nemzetközi munkásmozgalom nagy ünnepe már évszázadok óta piros betűs, megkülönböztetett figyelemmel kisért ünnepnapunk. Ennek a napnak egy idei állomáshelye volt a Hármashegyi pihenőközpont is, ahol különféle műsorokkal, szolgáltatásokkal várták az ünnepelni vágyókat.

A rendezvény háziasszonya, műsorvezetője Makóné Fogarasi Hajnalka volt, aki eddig “csak” a rendezvényszervezéssel foglalkozott, de így több mint egy év tapasztalatával a háta mögött, a műsorvezetéssel  többször bepróbálkozott, és nem is sikertelenül. Az ő konferálásában halhattuk a különböző műsorszámok résztvevőit, illetve a műsorral kapcsolatos háttérinformációkkal  is ő látott el bennünket. Azt hiszem ezt a feladatát az eddig megismert, és a hármashegyi rendezvényeken hasonló feladatot ellátott “kollégáitól” semmivel nem látta el rosszabbul. Sőt, lelkessége, és a Zsuzsi szeretete még azok fölé is emelte!..

DSCF1745

Azzal kezdtük a beszámolónkat hogy nagyon sokan voltak kiváncsiak a mai nap történéseire, programjaira. Ime egy kis képes bizonyítéka az előbbi kijelentésemnek.. Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni mivel pontos számadatot nem ismerek a rendevény látogatottságáról, de kb 600 ember biztos volt a 2014-es majálisi rendezvényen. Ez a szám pedig igen jónak számit a máskori  3-400 fős  átlag látogatottsághoz képest.

DSCF1702

A gőzös érkezése.

DSCF1705

Tele volt mind két vagon.

DSCF1707

Itt már a gőzös után nem sokkal érkező, két Zsuzsi húzta, szintén  5 teli kocsi érkezik.

DSCF1708

DSCF1709

Minden vonatot ünnepélyes fogadtatás várt a végállomáson, amelyet a Pergő Hagyományörző Műhely tagjai fogadtak zenés invitálással, muzsikaszóval.

DSCF1706

A “Pergő” a körszinhez invitálta a megfáradt utazókat, akiket ott is rendesen megforgatott!

DSCF1715

 

Ezután következett a  “Tűzvarázs” néptáncegyüttes műsora.

DSCF1739

DSCF1732

A fürge mozgású táncosok a kora-nyári időjárásban biztos nem fáztak meg, nagyon szép produkciót mutattak be.

 

Felállították a Zsuzsi-vasút május fáját.

DSCF1743

 

A következő képeken a Feeling mazsorett táncstudió!

DSCF1747

DSCF1748

DSCF1750

 

Ezután következett, az igaz a műsorprogramba be nem tervezett, de már az utóbbi rendezvényeken kellemetlen vendégként befurakodó, 15-20 perces rögtönzött záporeső, amelykor a műsorvezető a technikai eszközök megóvása érdekében egy rövid technikai, vagy mondhatnánk cigaretta szünetet rendelt el.

Ez idő alatt buzgóan működtek a kiegészítő programok. Arcfestés, bizsu kiállítás, a Debreceni Terrárium hüllő kiállitása, sőt, aki a nagy nézelődésben megéhezett vagy megszomjazott, az a Fráter-tanya étel, ital kínálatából válogathatott…de volt póni lovaglás, állatsimogatás, lovaskocsikázás, de a pajkosabb gyerekek, vagy  akár felnőttek számára is, ugráló- vár is igénybe vehető volt. A mult héten tartott kisvasúti-nap programjához hasonlóan most is volt a Természet Házában csillagászati előadás, és a csillagda is nyitva volt. Lent a konferencia teremben most is megtekinthető volt a vasúttörténeti kiállítás, amely a régi fényképek mellett, régi ereklyéket is felsorakoztatott. Ismét találkozhattunk a körszin mellett az ilyen programokon megjelenő mézeskalács, és édességárússal is, akinek a mai nap biztos nem volt baja a bevétellel.

DSCF1751

DSCF1726

DSCF1724

DSCF1717

Hogy a mai napon  mi volt a menű?.. Mint már többször is mondtam a mai május elsejei programon nagyon sokan voltak. Tehát így a Fráter tanya személyzetének is igen csak megérte ha kitesz az étel kinálatban is. Ebben nem is volt hiány, ugyanis három féle étellel készültek a kiérkezők éhségének csillapítására. Először slanbucot lehetett vásárolni… Hát mit mondjak?..  Az 1000ft/adag-ért kínált, szétfőtt, igaz ízvilágában megfelelő, de állagában inkább a baracklekvár sűrűségéhez hasonlító “ételkülönlegességért” így utólag még az 500 ft is sok volt szerintem… Másodikként a pörkölt érkezett, amely ugyan ezért az árért már egy tartalmas jó ízű ételnek mutatkozott, az utána lévő sűlthússal, sűlttarjával együtt. A sülttarjának 800 ft volt porciója, + 1 szelet finom házikenyér.

Mindazok által hogy úgy az ételnek, mint az italnak is rendesen elkérték az árát,  ( 1 köbányai 350 )  a megéhezett, megszomjazott vendégsereg az egész nap időszaka alatt kígyózó sorokban várta míg reája kerül a sor, és a pulthoz érvén olthatja éhségét és szomját.

Az ételek elfogyasztása a jelentős mennyiségű vendég számára kisebb problémát is jelentett, ugyanis a körszin területén nem fértek el az ételüket elfogyasztani kívánó vendégek. Ennek oka volt többek közt az is, hogy a rendezvény kiegészítő programjait, arcfestés, terrárium, stb, be voltak zsúfolva a körszin alatti fedett padokkal  ellátott üllőhelyekre.. Ezelőtt a kiegészítő foglalkozások  kint a körszin mellett, egy napernyő alatt voltak megtartva amely szerintem abban a formában nagyon is jól működött, és igy teret sem vett el a leülni, szórakozni, enni, inni   szándékozó vendégektől.

A büféről jut eszembe!..Előző információinkkal ellentétben a Hármashegyi büfé még most sem nyitott ki. Ismét csak nem hivatalos információkra tudok támaszkodni, de hírforrásom szerint áprilus 26.-án volt a büfére beadott működtetési pályázat elbírálása. Úgy hallottuk hogy nem érkezett be pályázat a büfé bérlését illetően, így annak kinyitása is teljesen bizonytalan. Állítólag a régi bérlője sem pályázta meg a Hármashegyi büfét…Aki esetleg tud valami konkrétat ez ügyben szivesen várjuk az információit.

 

Akik szorgos Zsuzsi program járók azok már találkozhattak tavaly is a “Te kutyasulid” agility showjával, amely most is ellátogatott Hármashegyaljára ,és most is egy nívós, szórakoztató, kutyás programot mutatott be.

DSC01407

A műsor végén most is ugyanúgy mint a múlthéten, Simonyi Ferenc művészúr, és Pintér Tímea művésznő slágerparádéjában gyönyörködhettünk. A műsorszám sajnos most sem zajlott zökkenőmentesen, ha jól emlékszem a múlt héten épen az eső verte el szegényeket, ma pedig a hangsítás minősége őrölte a fellépő két igazán szinvonalas művész idegzetét.

DSC01444

Szerencsére a műsor közepe tájékára sikerült a hangosítást a szakembereknek “belőni,” így a félidőtöl már kiváló minőségben, és a művészek arcán  is megnyugvással élvezhettük a nem mindennapi slágereket.

DSC01419

DSC01421

 

A művészek műsora után pedig műsorzárásként mulatószene következett.

DSC01446

 

A mai napon is a rendezvény vendége volt a “Leukémiás gyerekekért” alapítvány, akik egyéni felajánlásokért szerény ajándékokat adtak át, és a műsor végén, 17 órakor tombola sorsoláson cégek felajánlásaival köszönték meg még pluszban a kisorsolt szerencséseknek a segítőkész szándékukat.

DSCF1718

Mint már többször is írtam, és nem tudom elégszer hangsúlyozni, a mai rendezvényen nagyon sokan voltak, Talán a kilátogató vendégek számát illetően a mai vitte el a pálmát az ez évi programokat tekintve. Hogy miért voltak ezen a rendezvényen ilyen sokan, és miért voltak az egy héttel ezelőttin kevesen?…Amikor a programok is szinte majd csak ugyanazok voltak?..Ez szerintem a Majális, a május 1 hatalma, amely az embereket a régi időkhöz híven  ma is a természetbe csábítja, ahol közösségben, evéssel, ivással,szórakozással múlatják az időt.

Persze a “sok ember” meghatározásához azt is hozzá kell hogy tegyem, hogy sokan jöttek ki a Hármashegyre “privátba”, ami azt jelenti hogy nem magáért a műsorért, hanem csak főzni, inni, focizni tollasozni. Örömmel vettem észre hogy a mai napon már nem csak debrecenieket láttam, hanem vámospércsi, halápi, bagaméri, nyíracsádi, és nyírmártonfalvi vendégekkel is találkozhattunk.  Ezzel is szinesítve a hármashegyi kirándulók palettáját.

Az a sok kép amit kint a rendezvényen készítettünk, hely szűke miatt erre az oldalunkra nem fért fel, így azokat egy fényképalbumba rendezgettünk, amely fényképek lent ebben az albumban tekinthetőek meg.

 

 

A Hármashegyen holnap, és holnapután is lesznek programok, amely programok plakátja itt látható.

1897916_619633621440744_9052396301024762409_n_thumb1