DSCF1765

A mai napon zajlott a 2014-es év első ponty telepítése a Fancsikai tavakon. Az év első telepítésén, ezelőtt egy hónappal, amur került a tározókba, amelyre 2 éves tilalmat hirdetett ki a Horgász Szövetség. A pontyra az e hónap elején megkezdődött tilalom érvényes, amely a hónap végéig tart. általános horgász tilalom nincs a tavakon, így az amuron, és a pontyon kívül más halfajra folyamatosan lehet horgászni. A telepítésről képeket és vídeót is készítettünk..

Dr.Veres Ferenc elmondása alapján megtudtuk, hogy most is mind két tavat telepítik, de a horgászok külön kérésére az I-es tározóba kevesebbet, 6 mázsát, a II-es tóba pedig többet, 9 mázsa pontyot helyeznek. Ez a fordított arány azért áll most fent, mível hogy a 70%-ban behínárosodott Fancsika I-esen, a kevés horgászatra alkalmas hely miatti gyér látogatás nem indokolja a máskori 10 mázsa hal betelepítését. Ezért a Horgász Szövetség úgy döntött hogy ez alkalommal  a horgászok által jobban látogatott II-es tóba helyezi a nagyobb mennyiséget, 9 mázsát.

Ez alkalommal is 15 mázsa hal került a két tározóba, amelyek 1,2-2 kg-os nagyságu tő, tükör, és nyurgapontyok voltak.

A Horgász szövetség elnöke sajnálatát fejezte ki a csökkenő vízszint, és a területünket folyamatosan elkerülő esőzések miatt. Jelenleg is jelentős mennyiségű víz hiányzik a Fancsikai-tavakból, és ha ez az elkövetkezendőkben pozitívan nem változik, és a nyár beköszöntével még tovább csökken a vízszint. akkor kérdésessé válnak a további telepítések a Fancsikai-tavaknál.

Az elnök ezekhez a nem épen jó hírekhez még azt is hozzá tette, hogy ebben az évben még a tavalyinál is kevesebb területi jegyet sikerült eladni, így ez a körülmény is tovább csökkenti az amúgy is szűkös , a fancsikai telepítésre fordítható összeget. Az ezek után következő telepítések sorsa több mindentől függ! Első sorban az ídőjárástól, és az előbbiekben már említett fancsikai bevételek szabnak határt a az elkövetkezendő telepítések mértékének.

Továbbá még azt is megtudtuk hogy most már párban, illetve sokszor rendőri megerősítéssel ellenőríznek a halőrök. Ennek nem régiben kézzel fogható eredménye is volt, ugyanis egy ilyen éjszakai  ellenőrzés folyamán több illegálisan horgászót sikerült kézre keríteni, amely cselekedet bírságolási tétele 30.000 ft-nál kezdődik.

A mai telepítésre , főleg a II-es tározónál több horgász is kiváncsi volt, akiktől az elnökség tagjai azzal búcsúztak,  hogy   legközelebb már remélhetően egy magasabb, vagy legalább egy nem csökkenő vízszintnél találkoznunk, és jó szórakozást kívántak minden horgásznak.

DSCF1754

DSCF1755

DSCF1756

DSCF1757

DSCF1758

DSCF1760

DSCF1761

DSCF1762

DSCF1764

DSCF1766

DSCF1767

Ezek a képek a Fancsika I-es telepítéséről készültek. A II-es tó betelepítéséről pedig videót készítettünk.