DSCF1774

Az idén sem igazán kedvezett az időjárás  a napokban hungarikummá kinevezett akácnak. Tavaly a fagy söpörte le, az idén pedig a tartósan nálunk vendégeskedő hideg esős időjárás vette el tőlünk az akác illat páratlan élvezetét. Az akácvirágzás minden évben egy különleges, és nagyon szép alkalma az év ezen szakának, amely a környékünkön lévő erdők meghatározó természeti eseménye….

Az akác  az egy törzsnek a neve, amely 10 fajból, és 4 hibridből áll.  A közhiedelem általában a fehér akácot hivja akácnak, amely az egyik legismertebb faja ennek a 18. században, észak-amerikából behozott fafajnak. Elsősorban a futóhomok megkötése céljából hozták Magyarországra,  mivel igénytelen tápanyag szükséglete, és gyors növekedése révén  gyorsan tudja zöldé varázsolni a homokos kietlen terméketlen talajfelszíneket. Betelepítése várakozáson felüli sikereket hozott, ugyanis Magyarországon sokkal hamarabb és sokkal magasabbra nőt mint származási helyén észak-Amerikában. Virágzása egy jellegzetes időszaka a tavasznak, ugyanis egyedi, különlegesen illata pompázatos, láthatatlan ködfelhőként borítja be az akác erdőt.

DSCF1772

Gazdasági haszna  messze a legnagyobb az összes hazai fafaj közül, ugyanis remek iparifa, szerszámfa, bútorokat készítenek belőle, és tüzifának is az egyik legkedveltebb fajta. Arról nem is beszélve, hogy a magyar akác virágpora az alapanyaga a világszerte híres magyar akácméznek.

A 20. század 60-as éveiben az erdőspusztákon az akác állomány még 57%-ot tett ki, de az erdőgazdálkodás módosulása folytán, ez az arány a múlt század végére már 25%-ra csökkent. Ez az intézkedés az őshonos fajok védelmében, és az akác nem épen parkerdőbe való esztétikai mivolta miatt történt. Magyarország erdőterületeit tekintve viszont meg sokszorozódott termőterülete. Jelen időnkben 463 ezer hektár akácos van az országban, amely terület akkora nagyságú mint előfordulása  Európában összességében.

DSCF1773

Ezt a remek fafajt akarta az unio az elmúlt időszakban, mint tájidegen, Amerikából bekerült “élősködőt” kivágatni, további ültetését, termesztését pedig betiltani. 

Abba bele gondolni sem lenne jó hogy mi lenne velünk akác nélkül!.. Megszünne  az oly messzeföldön híres akácméz, és az akác  helyett beültetésre kerülő öshonos európai fafajták 100, és még tovább tartó vágáséretté válása miatt nagyon sok olyan bútort, használati cikkeket kellene műanyagra váltani amelyeknek most az akác szolgál alapanyagául.. Továbbá igen komoly gondot okozna a Nyírség, és a Kis-Kunság területén tapasztalható futóhomok megkötése is, amelyre  épp emiatt lett a 18. században betelepítve ez a növényfajta.

Még mindig viták övezik az “akác stop”bevezetést, és az érintett országok, köztük Magyarország is tiltakozik a tiltó szabály elfogadása miatt.

DSCF1781

 

Az MTI híre   az akác hungarikummá választásáról:

“A vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, amit az utókornak is meg kell őriznie generációkon át – mutatott rá.

A bizottság Szarvason ülésezett, Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon.

A miniszter korábban azt mondta, ha hungarikum lesz az akác, könnyebben tudnak a védelmére kelni Brüsszelben.”