dscf1761_thumb

Nagy valószinűséggel ilyen. és ehhez hasonló képeket már az idén nem fogunk látni a Fancsikai-tavakon. Az áprilisi amurtelepítés, és a májusi pontytelepítés után a Hajdú-megyei Horgász Szövetség úgy döntött hogy anyagi, és vízügyi okok miatt nem telepít több halat ebben az évben a Fancsikákba. Dr. Veres Ferenccel beszéltünk a döntés hátteréről..

Az ügyvezető elnök elmondta:

Júniusban már nem tudjuk telepíteni a fancsikai tavakat. Májusban 58 mm csapadék hullott, az is  legalább 20 alkalommal, így szinte mind azonnal elszivárgott a földbe. Ezért semmiféle tartalék nem tudott képződni a Fancsikai tavakban. Az elmúlt napokban az 1-es tóban némi halpusztulást is észleltünk, közel 30 kg amurtetemet szállítottunk el a fehérje-feldolgozóba.

A másik jelentős tényező a Fancsikai bevételek szűkös kerete. Az idén kb. 3 millió forint folyt be a  napi és éves területi jegyekből, amelyet már bőségesen el is költöttünk az elmúlt két telepítésre, illetve a kötelező karbantartó munkálatokra. Géderezés, szemétszedés, halőrök, stb.

Az erdőspusztai tavak végleges vízellátását megoldó CIVAQUA terv még mindíg csak terv, még mindig Brüsszel előtt áll. Az engedélyeztetések után is legalább még 5-6 év míg abból lesz valami.

Én személy szerint nagyon szomorúan veszem tudomásul hogy egy ilyen rendkivüli szépségű vizes természeti környezetet így hagynak tönkre menni. Annak idején amikor készültek ezek a tavak akkor még teljesen más volt az éghajlat, sokkal több volt a csapadék, tudtunk tervezni. Ma már nagyon kiszámíthatatlanok csapadék szempontjából az erdőspuszták környéke. Most is nagyon kétséges hogy marad-e annyi víz a tavakban ősz végére  hogy ne legyen ebből probléma.

A többi a Horgász Szövetség által kezelt vizekbe, Látóképbe, Keleti-főcsatornába június 16 fogunk pontyot telepíteni.

——————————————————————————————————————————————————————————-

——————————————————————————————————————————————————————————-

Szavazz!.. Neked  mi a véleményed a fent említett hírről?!