DSCF2078

A Halápi csárda az erdőspuszták egyik legrégebbi épülete. Minden évben elszoktunk látogatni hogy felmérjük mennyiben változott, leginkább romlott az állaga 1 év alatt. Néhány éve mióta gazdát váltott ez a nagy múltú  fogadó, kietlenül, elhagyatottan áll  a halápi tanyavilág egykori központja. Minden évben egyfajta állapotfelmérésként körbe járjuk az egykori csárda épületet,  mely túráink alkalmával minden évben szembesülünk a rombolással, de nem csak az emberi gonoszság eredményeivel, hanem a természetes amortizáció egyre nagyobb károkozásával is…

A Halápi csárda 1778-ban épült, a környék legrégebbi épülete. A betyárvilág idején már fénykorát élte, számos betyárlegenda származik az akkori időkből a Halápi csárdából. Még mindig fellelhetők nyomai annak a két földalatti  kazamatának amelyen keresztül a csárdában mulatozó betyárok menekültek a betérő  csendőrök elől. Eredetileg szalma tetővel épült, amely az 1800-as évekbeli tűzvész miatt lett lecserélve. A 20. században a háború után a helyi tsz üzemeltette. Ekkor már takarmánybolt, élelmiszerbolt, és tejcsarnok is üzemelt az azelőtt csak csárdaként működő  tanyaközpontban. A rendszerváltás után privatizálták a csárda épületét a mellette található 1 hektár földel együtt. Ekkor került Nagyné Fodor Jolán tulajdonába, aki családjával hosszú éveken keresztül  lakott benne és üzemeltette. Ekkoriban már csak a csárda volt meg a tejcsarnokkal, majd nem soká, a magyar tehenészágazat mesterséges tönkretételének következményeként a tejcsarnok is bezárt. A kocsma működött még egy darabig, ahová  hét közben környékbeli lakosok, munkások tértek be, hétvégenként pedig messze földön híres discokat rendeztek benne.

A csárda néhány éve ismét gazdát cserélt. Ezután már nem nyitott ki többé.

Ezek után hosszú kutakodásba kezdtünk, ugyanis megszerettük volna tudni hogy ki vette meg ezt a nagy múltú épületet, és hogy milyen tervekkel  szeretné tovább üzemeltetni ezt a mindíg is  csárdaként működő műemléket.

Keresgéléseink folyamán jutottunk el  Szász Sándor úrhoz, aki a Halápi csárda jelenlegi tulajdonosa. Nagy öröm volt ez számunkra, mivel már így reményt láttunk arra hogy választ kaphassunk néhány a csárda jövőjét érintő kérdés megválaszolására, egyben a  néhol hallott Halápi csárdával kapcsolatos rémhírek elhessegetésére.

A Szász úrral történő telefon beszélgetésünk alkalmával megtudtuk, miszerint legfőbb célja a továbbra is csárdaként történő  üzemeltetés.

Mint elmondta ez koránt sem egy egyszerű művelet, ugyanis jó néhány éve műemlék a Halápi csárda, így a felújítása  során különleges előírásoknak kell megfelelni. Erre az Örökségvédelmi Hivatal figyel, és a felújítás követelményeit is Ő határozza meg.

A csárda a szocialista rendszer időszakában többször is átalakításon esett át, amivel  megváltoztatták eredeti képét, belső területének felosztását. Ilyen beavatkozás volt a csárda egyik felén a lakórész létrehozása, ezzel együtt a régi, még építése idején kialakított   külső boltíveinek befalazása. Ugyanilyen átalakítás volt a tejcsarnok létrehozása, amely egy a csárdához történő  hozzáépítés következménye  volt.

A felújítás alkalmával ezeket a változtatásokat, hozzáépítéseket vissza kell állítani az eredeti állapotába. Tehát a boltíveket ki kell bontani, a tejcsarnok toldását elbontani, a belső részt is vissza állítani az eredeti formába. Ezek a műveletek csak meghatározott anyagból, és szintén az Örökségvédelmi Hivatal által meghatározott építési technológiával készülhetnek. Ez egy több tízmilliós beruházás, mivel ezek mellett a teljes tetőszerkezetet is át kell építeni, mert az már az előző üzemeltető időszakában is beázott. Ennek megvalósítására Szász Sándor  már egyszer pályázott, amelyet sajnos nem nyert meg. Most újra megszeretné próbálni, és az öszi időszakban a pályázati lehetőségek felmérése után ismét neki indul.

Elmondása alapján elsősorban egy éttermes, amolyan fogadós jellegű vendéglátást szeretne megvalósítani. A csárda épülethez  1 hektár földterület is tartozik, amelyet szintén a csárda arculatához megfelelően, szintén  vendéglátásra szeretne átalakítani. Kerthelység, kocsiszín, parkoló, stb. Elsősorban ezek az elképzelések vezérlik, de ha esetleg nem sikerülne akkor egy múzeummá történő átalakításon is gondolkodik.

Szász úrral megállapodtunk hogy a tulajdonába került  a csárdáról szóló dokumentumait  eljuttatja hozzánk, és  támogatja hogy azokat oldalunkon az olvasóink elé tárjuk.A Halápi csárdáról, annak történelméről több olyan írásos anyag is fennmaradt amely levéltárakban hever, így azokról  csak igen kevesek hallottak, tudnak róla.

A csárdánál tett mai látogatásunk sajnos most is eléggé lesújtó volt, ugyanis a mai napon is a rombolással és a pusztulással szembesültünk,amely sétánk során a  csárda melletti melléképületben még hajléktalanszállásra utaló nyomokat is találtunk.

Reméljük, s ezt szerintem nagyon sok olvasóval együtt kijelenthetem, végre lesz forrás rá, és a tulajdonos megtalálja annak lehetőségét hogy végre elkezdődjenek a felújítási munkálatok, minek végeztével ismét büszkén, és régi nagy híréhez méltóan tündököl majd a történelmi sóút egykori nagy forgalmú csárdája.

 

Néhány képet készítettünk a Halápi csárda jelenlegi állapotáról

DSCF2079

DSCF2080

DSCF2081

DSCF2082

DSCF2083

DSCF2084

DSCF2085

DSCF2086

DSCF2089

DSCF2090

DSCF2091

DSCF2093

DSCF2094

DSCF2095

DSCF2096