DSCF1828

A száraz tél és tavasz után nem túl biztató volt a nyár megérkezése  a Fancsikára. Az év első félévében hullott csapadék gyorsan párolgásnak indult, és néhány héttel ezelőtt már már azt hittük hogy hetek, maximum 1 2 hónap van hátra, és a Fancsikai tavak is a Szentanna és a Bodzás sorsára jut…

Szerencsére viszont az év második fele meghozta a várva várt esőt, és e hónap elején kiadós csapadékhullás kezdődött. Ebben a három napban mintegy 40 mm eső esett,amely tömegében jelentősnek mondható, de komolyabb  vízszint emelkedést nem okozott. Talán csak a néhány napi kipárolgást pótolta. Sajnos ebből még a kiszáradt tápcsatornák feltöltésére nem jutott.

Jelenleg is egy ilyen esős időszakban vagyunk, amely komoly mennyiségű csapadékot eddig  nem hozott, de már a hőség megszünte, és ha kis eső is esik, de talán néhány napi kipárolgási vízmennyiséget is pótolva, ezzel is időt nyernek a tragédia bekövetkeztéhez a tavak, és a Fancsikai horgászok.

Erről a kialakult helyzetről, horgászatról, “átigazolásról”  kérdeztük meg a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szövetség elnökét, dr. Veres Ferencet.

“A Fancsikai tavakra ebben az évben mintegy 300 fő váltott éves területi engedélyt, amely alatta marad a tavalyi mennyiségnek.

Néhány hete amikor  szembesültünk az időjárás miatti drasztikus vízcsökkenéssel, felajánlottuk a Fancsikára jegyet váltó horgászainknak, hogy néhány ezer forintos pótlással átválthatják engedélyeiket a Látóképi tóra, vagy a Keleti főcsatornára. Ezzel a lehetőséggel a horgászok közül mintegy 40 fő élt. Ez a váltás persze a továbbiakban nem ad lehetőséget a Fancsikán történő horgászatra, hanem egyértelműen csak a váltás helyére, azaz a Látóképre, vagy a Keletire érvényesek.

Valamelyest az utóbbi időben csökkent a vízfogyás a fancsikai tavakból, köszönhetően a néhány csapadékos napnak, de sajnos ez távlatilag nem oldotta meg a tározók vízkészletének problémáját. Csak a tavak felületére lehullott mennyiség pótolt némi vizet, ez a lehúlott mennyiség már a csatornákba kevés volt. Folyamatosan figyeljük a táp-csatonák állapotát, de sajnos azok végig szárazak.

A vízminőség romlásának megakadályozására a tegnapi napon a Fancsika-II-esen meszezést hajtottunk végre.

Van valami terv esetleg arra az esetre ha kritikussá válna a tavak vízszintje? Gondolok itt a lehalászás lehetőségére.

Beszéltem halászokkal akik azt mondták hogy az I-est a hatalmas hínármezők miatt elég nehéz lenne lehalászni, de csónakból meglehetne próbálni. Lehet hogy ezzel nem tudnánk a teljes halállomány kimenteni, de ha már jelentős részét sikerülne lehalászni az is nagy eredmény lenne.

De reménykedjünk hogy ez a vízszint már így megmarad, vagy legalább is az elkövetkezendő még 1-2 meleg hónap nem csökkenti le a drasztikusan a vízszintet, így  erre ne kerüljön sor! ”

 

Köszönjük a tájékoztatást a Horgász szövetségnek!