DSCF2189

Nagy ünnep volt 26.-án Hármashegyen, ugyanis 132 éve már annak hogy a  zsuzsi-vonat rója   a dél-nyírségi  rónákat. Igaz egy kis csúszással került sor a rendezvény megszervezésére, ugyanis napra pontosa 1882 július 16.-án indult el az első, akkor még fa hordásra rendszeresített Zsuzsi szerelvény Debrecen, és a Gúthi erdő viszonylatában. Erre az eseményre történő megemlékezés, ünneplés  már hosszú évek óta az egyik legjelentősebb tradicionális esemény a Zsuzsi rendezvény-naptárában, amely megünneplése most sem maradt el…

DSCF2103

DSCF2108

Az első három szerelvényen kb. 400 utas érkezett ki a Hármashegyre. Autóval valamelyest kevesebben érkeztek  mint máskor, aminek  oka talán a néhány napja esett csapadék áztatta, elég rossz minőségű földút. Sajnos ezekhez az útviszonyokhoz az utóbbi években már hozzá szokhattunk, ugyanis a terület gazdája a Nyíredő talán vagy 6 éve simította el utójára.

Némi változás a Zsuzsis rendezvények szervezésében hogy az utóbbi két alkalommal már Pataki Péter a szervezője a Hármashegyi programoknak. Igazán nem volt nehéz feladata, ugyanis elődjétől  egy olyan kiforrott, bejáratott szereplői stábot. illetve műsor szervezési “recepturát” vehetett át, amely egy jól bevált, a kilátogatók számára  tetszést arató  műsorként üzemelt több mint egy évig. Ezt igazán csak elrontani lehetne. Ez persze nem azt jelenti hogy változtatások nem lesznek szükségesek előbb utóbb, ugyanis a legjobb műsor, és a legjobb fellépők is unalmassá válnak egy idő után.

A műsort Pintér Gyula a Zsuzsi-vasút kft műszaki vezetőjének vasúttörténeti előadása nyitotta meg. A rendezvény egész ideje alatt Bara Pál informált bennünket a műsorprogramokról. és háttér információkkal is ő látott el bennünket. Ő a tőle már megszokott profizmussal vezényelte le  a műsort, már több alkalommal  vezette a Zsuzsi-vasút által szervezett rendezvényeket.

DSCF2120

A műsor szervezője nem feledkezett el az elődje által bevezetett, és a nézők, látogatók által közkedvelté vált  kiegészítő programokról. Ezek között megtalálható volt az arcfestés, hüllő kiállítás, póni lovaglás ugrálóvár,  az édesszájúak pedig  a körszin mellett felvonuló  édességárusnál vigasztalódhattak. Egész nap működött a csillagda, és a Természet-háza is teljes terjedelmében nyitva volt a látogatók előtt.

DSCF2110

DSCF2111

DSCF2112

DSCF2125

DSCF2126

DSCF2129

A kiegészítő programok mellett természetesen a műsoron volt a fő hangsúly, amely a már a hármashegyen  többször is fellépett  Dancing Boots Coantry Linedance Club, magyarul a cowboy táncosok kezdtek.

DSCF2137

Ezek után láthattuk még a Tom Peti együttest, az Estella hastánc studió műsorában is gyönyörködhettünk, és a végén pedig a néptánc kedvelőknek a Forgó Rőzsa tácegyüttes ropta.

DSCF2152

DSCF2184

DSCF2203

A gyerekeknek, de ahogy láttam még a felnőtteknek is, ismét volt a kihagyhatatlan cukorkaeső, amelyre szinte párduc módjára vetődött a szinpad előtt állók apraja nagyja.

DSCF2183

A mai program fő atrakciója a Zsuzsi születésnapi 132 szeletes tortájának a szétosztása volt, amelyre tortajegyeket a leukémiás gyerekek megsegítéséért ténykedő önkéntesek pultjánál lehetett igényelni. A jegyeket ingyenesen lehetett átvenni, de az egyesület szivesen vett mindenféle adakozást.

DSCF2190

DSCF2198

A sütit először egészben kezdték el osztani, de a felgyűlt sor láttán a szervezők úgy gondolták hogy mindenkinek jusson, inkább félbe vágva porciózzák tovább a nem mindennapi csemegét. A végén olyan jól sikerült beosztani a felporciózás után megsokasodott torta szeletecskéket, hogy ki is maradt, így aki úgy gondolta hogy “bevállal” még egy teljes fél szeletet, az újra sorba állhatott.

Ezen a napon is volt büfé látogatási lehetőség, ahol italokat és meleg-ételeket lehetett vásárolni. A Barabás étterem 1400ft –os egységáron kínálta a kétfajta sültet körettel.

DSCF2158

DSCF2157

A szervezők a gyerekek számára mini foci vb-t rendeztek ahol 3 csapat mérette meg magát. A fődíj  egy a Loki focistái által dedikált fotbal labda volt, amelyet egy vb  kupa kíséretében vehettek át. A gyerekek láthatóan nagyon örültek ennek a programnak is.

DSCF2197

A Leukémiás gyerekekért alapítvány ezen a napon is fogadta a látogatók adományait, amelyért cserébe egy tombola sorsoláson való részvételt biztosított, ahol több apróbb ajándék került kisorsolásra.

DSCF2206

Ennyi volt tehát  röviden a Zsuzsi 132. születésnapja, amely ebben az évben is egy nagyszabású rendezvénnyel lett megünnepelve. Megszokott programokkal  várták a vendégeket amely elsősorban ismételten a kisgyerekes családokat célzott meg. Emellett ismét sokan jöttek ki főzni ezen a napon a Hármashegyre, ahol az akár “privátban” érkezők, akár a Zsuzsis napra kilátogatók, egy műsoros programot élvezve pihenhették ki fáradt hétköznapjaikat. Mint már említettem ez a rendezvény új  szervező irányítása alatt zajlott, aki láthatóan elődje jól bevált receptje alapján bonyolította ezt az eseményt. Ez persze jó, de reméljük  ő is kifog találni olyan újításokat amelyek változatossá, és továbbra is magas szinvonalon tartják a Zsuzsi-vasút hármashegyi programjait.

A Zsuzsi 132. születésnapján 108 kép készült amelyek a fényképalbumban tekinthetőek meg.