DSCF2222

Kissé félve mentünk ki az idén 40 éves  Vekeri-tóra  mivel még mindíg élnek emlékezetünkben a tavaly ilyenkori képek. Akik nyomon követik a Vekeri-tó történéseit, vagy túristaként járják a környéket, azok biztosan emlékeznek rá hogy egy éve szinte teljesen kiszáradt a 17 hektáros tározó.  Ebben az évben  szerencsére eddig ezek a képek nem ismétlődtek meg. Ellátogattunk a Kenupályához is, és néhány képet készítettünk ezeknek a vizeknek a jelenlegi állapotáról ..

DSCF2223

DSCF2224

DSCF2225

DSCF2227

DSCF2228

DSCF2229

A képeken látható hogy nem bővelkedik vízben ez az erdőspusztai horgászvizünk sem, de még sokkal jobb a helyzet mint tavaly ilyenkor. Persze hogy ez az állapot ne romoljon ahhoz sürgősen esőre lenne szükség. Reméljük az eddig kifejezetten csak a Dunántúlra korlátozódó esőzések, amelyek ott már árvizet is fakasztanak hozzánk is elérnek végre.

A Vekeribe illetve a Rókásba e héten  csütörtökön ( augusztus 15.-én)  fognak pontyot telepíteni. Legutóljára julius 26.-án  érkezett hal a Haldorádó vizeibe. A mostani telepítés alkalmával a  Vekeri tóba 6 mázsa, míg a Rókás tavakba 5 mázsa 1,5 kg körüli ponty kerül.

A szigeten épült új “Majális ház” kibérelhető baráti társaságok, közösségek számára, ahol már áram is van, így kisebb rendezvényeket, közösségi bulikat is lehet  ott szervezni. Érdeklődni a 0630/737-5765 –ös telefon számon Ujj Ádámnál lehet.

Ha  már a Vekerin jártunk akkor természetesen nem hagyhattuk ki a Kenu pályát sem, még pedig azért sem mert egyes pletykák azt hallatták hogy kiszáradt ez az egykoron nagyreményű vizes létesítmény.

Ahányszor a Kenu pálya felé haladok, és megpillantom a még megmaradt  zömében gaztól, nádtól elburjánzott, egykoron kajak- kenu-pályának készült ma már inkább vizenyőnek nevezhető területet, mindig elszorul a torkom. A kajak-kenu pályának készülő, a Vekeri-tó mögött található mint egy 1500m hosszú vizi létesítmény 1990-ben készült. Vagyis hogy finoman fogalmazzak félig készült el . Hogy nem fejeződött be az építése  ennek  a létesítménynek annak több oka is volt. 1990-ben volt a rendszerváltás, minek következményeként teljesen felosztódtak az addigi állami területek, így a Vekeri körüli föld parcellák is. Az akkori gazdasági káosz erre a beruházásra is rányomta a bélyegét, ugyanis a magánosítás, és az addigi állami vagyonok bagóért történő szétosztása ezt a területet sem kímélte. Az 1990 után az addigi kivitelező, és építést irányító szervek is részben megszüntek, vagy a rendszerváltásban akkor megszokott módon vagyon kimentéssel új cégekké, akkor már magán kft-ké alakultak. A nagy zűrzavarban a kajak kenu pályára szánt addig is szűkös pénz   is elfogyott. Az utána következő város vezetésnek már sem szívügye nem volt, sem érdeke nem kapcsolódott a kenu pálya befejezéséhez. Azok az emberek akik tervezték, illetve a döntéshozó szerveknél  a rendszerváltás előtt még menedzselték ezt a beruházást ekkorra már eltüntek a hatalomból..

A kenupályát megpillantva örömmel láttuk hogy ha nem is sok, de van víz a medrében. A  hosszúkás tó kevéske kis tiszta területét zömébe hínár borítja. Kint létünkkor nem találtunk ott senkit. Sem horgász sem pedig fürdőzők nem voltak kint a parton. Az látszik hogy járják a területet, és horgásszák a vizet, mert a beállók előtt megtisztították a vizet a hínártól.

Végezetül néhány kép a Kenu-pályáról..

DSCF2230

DSCF2231

DSCF2232

DSCF2233

DSCF2234