DSCF2243

Ezzel a címmel rendezett programot a múlt hét szombat este a Zsuzsi-vasút és a Magnitudó csillagászati egyesület. Ez a program egy sorozat része amely évente minden év augusztusában   kerül megrendezésre. Az eseményre  ez alkalommal mint egy 120 főt vonzott ki az éjszakai programot kínáló Hármashegyi természet háza…

A Hármashegyi programok zömmel nappal zajlanak, így ez az alkalom egy különleges esemény az egész éves rendezvénynaptárban. Az augusztus 31.-én szintén évente megrendezésre kerülő “esti emlékvonat” mellett a csillagséta alkalmával találkozhatunk az éjszakai erdő, és az éjszaka sötétjében kivilágított Zsuzsi-vonat  varázsával. A csillagtúra időpontja egy meteorraj érkezésének időpontjához van igazitva. A Perseidák meteorraj ugyanis agusztus közepe táján éri el térségünket. Ez a meteorraj amelyet Szent Lőrinc könnyének is szokás nevezni  az eget fürkészők számára egy páratlan látványosság. Erről az égi eseményről és az erre az alkalomra szervezett hármashegyi csillagfürkészésről  kérdeztük a rendezvény egyik szervezőjét Zajácz Györgyöt, a Magnitudó Csillagászati egyesület vezetőjét.

Zajácz úr elmondása alapján sikeres volt az idei csillagászati program is Hármashegyalján. Ez értendő az időjárásra, és a megjelent vendégek számát illetően is. A programra a Zsuzsi-vonattal 110-en, autóval pedig kb. 10-en érkeztek. A kiérkezett vendégek  a Természet Házának előadótermében előadást hallgathattak meg, amelyben megismerhették az augusztusban tapasztalható csillaghullás háttér információit. Ezután egészen a Zsuzsi 23,30-as indulásáig nyítva volt a csillagda, amelyből a nagyon tiszta égnek köszönhetően jó minőségben kémlelhették az épp hatalmasra hízott  teliholdat, és a közeli, távoli égitesteket. Ez volt az első alkalom a csillagtúrák kezdete óta hogy a csillagvizsgálóból lehetett az eget fürkészni, ugyanis a csillagda hivatalosan csak tavaly októberétől üzemel.

A program beharangozójában meghirdették a nagy tisztásról fekve történő égbolt kémlelés lehetőségét is, amellyel nagyon sokan éltek is. Kb. úgy 50 résztvevő feküdt ki a csillagfényes hármashegyi tisztásra, akik a meteor várásnak inkább ezt a kényelmesebb változatát választották. A hagyományos, a kilátóig tartó csillagtúra most az új kilátó építése miatt elmaradt. Ehelyett bátorságpróba néven különféle erdei utakon szerveztek kisebb túrákat a bátor, és sötét erdőtől nem félő gyerekeknek, és  felnőtteknek.

DSCF2237

DSCF2236

DSCF2238

DSCF2239

DSCF2240

DSCF2246

DSCF2244

A kint készült képek sajnos elég rosszra sikeredtek így azok most nem kerülnek bele a Hármashegyi beszámolónkba. Összességében  érdekes, és egyedi varázsával, hol  az éjszaka sejtelmes fényeivel, máshol pedig szinte harapható hatalmas sötétségeivel a  Hármashegy egy új oldalát mutatta meg nekünk amelyről napközben fogalmunk sem lehet. Amit viszont hiányosságként említhetek meg az utóbbi év csillagtúráihoz képest, az a Hármashegyi büfé máskor erdőbe szürődő fénye, amely előtt ilyenkor kígyózó sorok vártak sörre kólára vagy épen jégkrémre… Úgy látszik a büfé új üzemeltetőjének nem igazán szívügye a Zsuzsi. és a bérleti szerződésben is kihangsúlyozott “rendezvények idején történő nyitva tartás” nem igazán érdekli őket. A büfé nyitva tartását személy szerint én kifejezetten hiányoltam!

A legközelebbi Hármashegyi nagy program a Zsuzsi karnevál elnevezésű rendezvény. amely augusztus 19.-én, azaz kedden 16 órától veszi kezdetét.

10559705_831159866918166_1461776073060422644_n