DSCF2315

Nagy örömmel értesültünk róla hogy felújították az egykori, a teljes hosszú Zsuzsi-vasút végállomását, Nyírbéltek megállóhelyet. Bevallom nagyon meglepődtünk a híren, ugyanis amikor még tavasszal szerveztük a Zsuzsi-vasút emléktúránkat ez a hely nagyon rossz, elhanyagolt állapotban volt. Eme nagy hír hallatán elmentünk Nyírbéltekre hogy néhány képet készítsünk a felújításról, és megkerestük a község jegyzőét a felújítás hátteréről..

A közelmúltban felröppentek már hírek arról hogy tervezik a teljes Zsuzsi-vasút pályájának a visszaállítását, de érdemben eddig konkrét tervet vagy olyan intézkedést amely ennek elindulását jelezné nem hallottunk. Ezért a Nyírbélteki egykori végállomás helyreállításának hírét nagy örömmel, és bevallom nagy meglepődéssel fogadtuk.

A régi vasútvonal szakaszán az épp most 38 éve megszűnő üzemeltetés óta csak az enyészet, és a pusztulás tapasztalható a még meglévő kevés építményen. Legutóbb épp a tavasszal rendezett Zsuzsi-vasút emléktúránkon szembesültünk ezekkel az állapotokkal.

10172696_813289188681402_2498381281531394043_n 

DSCF2320

A fenti képen még a tavaszi látvány tárul a szemünk elé, a lenti kép pedig már az új rendbe rakott területet mutatja.

Erről a szép környezetről, rendeltetéséről, és a munkálatok hátteréről kérdeztük meg Nyírbéltek jegyzőét, Kertész Gábornét.

A jegyzőnő elmondta – a régen Nyírbéltekig közlekedő Zsuzsi erdei- vasút végállomása, és annak környezete a vonal 1977-es bezárása óta kihasználatlanul áll. Az idő vasfoga sajnos eléggé felemésztette úgy az állomás egykori parkterületét mint a rajta lévő épületeket is. Ezért a község önkormányzata úgy döntött hogy rendbe hozza azt, és egy amolyan arborétum jelegű, szalonnasütő helyekkel, szeméttartókkal, és tájékoztató táblákkal ellátott kis pihenőövezetet létesít ebből az egykoron forgalmas nyírbélteki állomásból.

A park kialakítására a község 12 millió forintot nyert, amelyet a park útjainak térkövezésére, erdei ösvények létrehozására, és különböző pihenést szolgáló padok, asztalok, tájékoztató táblák létrehozására fordít.

A régi Zsuzsi-vasút végállomásán lévő pihenő park új kerítéssel lett körbe véve, amely arra szolgál hogy vandálok a park eszközeiben kárt ne tehessenek. A terület mindenki számára látogatható, a nagykapu kulcsa egy az ismertető táblán megjelölt helyen hozzáférhető. A park kialakításán már az utolsó simítások folynak, mely ünnepélyes átadása hétfőn lesz.

Sajnos ebből a pénzből már az épületek, a  mozdonygarázs, és az állomás épület rendbetételére nem jutott. Ezeknek a régi létesítményeknek a felújítása már egy másik pályázat része lesz, amelyre az igényét a közeljövőbe adja be a község. A jegyzőnő azt is elmondta, hogy a majd  rendbetett állomásépületet valószinüleg mint múzeumot fogják használni.

Ott jártunkkor a terület már be volt zárva, így kivűlről tudtunk képeket készíteni, de szerintem ez a néhány kép is kiválóan illusztrálja hogy micsoda változáson ment át a Zsuzsi-vasút egykori nyírbélteki állomáshelye.

 

DSCF2312

DSCF2313

DSCF2314

DSCF2316

DSCF2317

DSCF2321