DSCF2330

A Szentannapusztai- horgásztavon legutóljára nyár közepén jártunk. Sajnos már akkor sem folyt horgászat a tavon, mivel a  katasztrófális vízállás miatt már akkor úgy döntött a tó üzemeltetője hogy leereszti a megmaradt csekélyke kis kis vizet a tóról, és lehalássza azt. Most úgy döntöttünk ellátogatunk erre az egykoron megyei szinten is kiemelkedő sporthorgásztóhoz, hogy megnézzük mi maradt még belőle..

Már nyár közepén is csak foltokban volt víz a Szentannán, ezért csodát nem vártunk. Egyszerűen csak kíváncsiak voltunk arra hogy egy ilyen nagyhírű horgásztó, amelyik egyik napról a másikról semmisült meg, milyen képet nyújt így szeptember elején, illetve hogy egyáltalán mi maradt még  meg belőle.

Azt hozzá szeretném tenni, és erre valószínüleg biztos sokan is emlékeznek, hogy közel egy éve még a Kapitális, horgászversenyt is rendezett ezen a tavon. Akkoriban, és még az év elején is gazdag csuka állomány, hatalmas pontyok, és amurok népesítették be ezt a nagyszerű horgászhelyet. Ezért is volt számunkra  meglepő, és megdöbbentő hogy ma már csak múlt időben beszélhetünk mindezekről.

Az az első kanyarban feltünt érkezésünkkor, hogy a múltkoriban még kint lévő a belépést tiltó kiírások is lekerültek a  tó területének bejáratáról.

DSCF2326

A másik figyelmeztető jel  pedig a tó körüli padok, asztalok hiánya. Ezt már valószínüleg régebben összeszedhette az üzemeltető.

DSCF2331

A múltkori kintlétünkor még foltokban látható víztócsák is teljesen eltüntek. Az egykori tó medrét felnőtte a gyom, tehéncsordák és bírka nyáj vonulásának  nyomai voltak láthatóak a tó medrébe vájva.

DSCF2333

DSCF2334

DSCF2335

DSCF2336

DSCF2338

A szigeten lévő halőrházat ép tegnap bontották el. Ez volt az utolsó uralkodő jel arról hogy egykoron itt egy közkedvelt  horgászparadicsom húzódott. A terület ma már semmivel nem különbözik  egy sima legelőtől. Valószinúleg a tó eddigi kezelője végleg kivonult Szentannapusztáról.

DSCF2340

Helyi horgászoktól azt is hallottuk hogy már a lehalászás előtt egy két nappal elkezdtek pusztulni a halak a tóból, amely akkor  nagy bűzzel árasztotta el a környéket. . Két hónappal ezelőtti kilátogatásunk alkalmával is valószinűleg ezért tereltek el benünket a tó hátsó részéről. Sajnálatos katasztrófa ez, mely nagy szomorúság sok horgász számára. Gyönyörű halak, hatalmas pontyok és amúrok  váltak áldozatául a szélsőségesen száraz időjárásnak.

DSCF2345

Szintén helyi emberektől hallottuk hogy a lehalászás, és a tó bezárás után, a még meglévő tocsogókból több mázsa halat, zömében kárászt, csukát, de szép pontyokat, és állítólag 10 fölötti amúrt is  fogtak hálóikkal az őrízetlen tavat lehalászó környékbeliek.   Az illegális halászatra egyértelmű nyomok voltak a tavon, ugyanis nem egy helyen  cipőket, hálókat, sőt tapogatót is találtunk a kiszáradt tó medrében.

DSCF2346

DSCF2350

Ennyi maradt egy közkedvelt horgász-tóbol…

DSCF2349

Azt hiszem a látvány az szivet szorító. Hogy hogyan szűnik meg egyik évről a másikra egy nagyszerű horgászhely.

Hogy mikorra lesz újra  jól funkcionáló, kulturált nagy halas horgászhely a Szentannapusztai-tóbol?

Ez már nem csak az időjárás függvénye!

Hanem hogy lesz-e valaki majd aki újra megpróbája felvirágoztatni ezt a  környezetében, és hangulatában nagyon szép, de még az erdőspusztai tavak közt is roppant szeszélyes vízállású tavat?

 

Az összes fotó itt tekinthető meg.