DSCF2406

Ha a Fancsikáról  tudósítunk szinte már  megszokottakká válnak az ilyen és ehhez hasonló híradások. Több helyen is olvashattunk mostanában a Fancsikák hányatott sorsáról, ugyanis mindazok ellenre hogy nem igazán vanak csúcsformájukban ezek az egykoron ünnepelt horgásztavak, még most is nagyon szeretik, és nyomon követik a tó mostanság inkább sanyarúnak nevezhető sorsát. Mi most megpróbálunk kissé részletesebben, képekkel illusztrálva boncolgatni a Fancsikai-tavak  lehangoló állapotát így 2014 szeptemberének végéhez közeledve…

A Fancsikai tórendszer az erdőspuszták  legnagyobb területű tórendszere. Mindig is horgász-tavak voltak, amelyek   nem csak horgászok de a túristák kedvenc helye  a pihenőövezet  keletkezése óta. A 70 évek végétől nagyon sok környékbeli horgász megfordult itt. Szerintem nyugodtan kijelenthetem hogy  a debreceni és környékbeli   horgászok közül szinte mindenki  horgászott már legalább egyszer a Fancsikákon. Mindenkinek vannak emlékei ezekről a tavakról. Amelyek szerintem inkább pozitívak mint rosszak. Sok mindent mondhatunk a Fancsikáról, talán rosszat is, ami inkább az üzemeltetőnek szólnak, de egyedi méretű hatalmas víztükre, (normál körülmények között) a hatalmas víz tekintélye, és a táj egyedi varázsa nagyon sok ember szivében kitörölhetetlen kellemes emlékekkel bír. 

Nagyon sokan itt ismerkedtek először  meg a horgászsporttal, ugyanis a Fancsika a környező horgászok számára mindíg is egy ugródeszka volt . Lehet ma már nagyon sokan elpártoltak ezektől a tavaktól, aminek első sorban magára hagyott gondozatlan mivolta a fő ok, de ha valahol elhangzik a Fancsikai tavak kifejezés, még a mai napig minden környékbeli horgász felkapja a fejét. Ezért is követjük mi fancsikai horgászok kiemelt figyelemmel a történteket. és ezért is bosszant bennünket az a közöny, az a nem törődömség amely lassan már 20 éve tolja hanyatlásba, és itéli pusztulásra ezeket az egykoron fénylő erdőspusztai gyöngyszemeket.

DSCF2385 

Rögtön az első igen csak érdekes kép az I-es tó elején készült, ahol szinte minden év ezen időszakán ez a látvány fogad bennünket. Itt igazán az a furcsa hogy mindig a csatornát tisztitják ki a közmunkások, és nem a tó medrét.

Azt hiszem hogy az ilyen száraz időszak pontosan arra lenne a legmegfelelőbb hogy az I-es tó jelentős részét fedő nádtól kitakarítsák a medret. Ezzel lehetőséget biztosítva a következő évben hulló csapadék összegyűjtéséhez. Ez az időszak kiválóan alkalmas lenne rá hogy ezt az elvadult, már már inkább mezőre hasonlító tómedret kitakarítsák, megkotorják, amely rész az utóbbi években már teljesen horgászhatatlan.

Sajnálom hogy sem a város, sem a Nyírerdő, sem pedig a MOHOSZ nem fordít energiát ezekre a karbantartásra…Csak így nem tudom mi marad ezekből a tavakból a CIVAQA 2020-as megérkezéséig.

DSCF2396

Az I-es tó eleje már hónapokkal ezelőtt kiszáradt. Ezek a területek vannak a legjobban elvadulva.

DSCF2397

DSCF2398

DSCF2399

A félsziget felé haladva az I-es tavon.

DSCF2400

Ez pedig már a zsilip oldala. Látható a képen hogy a tavaszi, nyár eleji nagy dzsumbuj már kezd felszakadni. Egyre  kevesebb a hínár ezen a részen. Ebben  természetesen a tisztító szándékú horgászoknak is része van, de már felfedezhető az amúrok hínárszaggató munkája is. Főleg szeles időben gyakran találkoztunk tövében elrágott hínárcsomókkal amelyeket a part felé fújt ki a szél. Ezen a részen a legmélyebb az I-es tó, itt gyakran találkoztunk még most is 1-1,2m-es vízmélységgel.

DSCF2401

Az I-es-tó zsilipje.

DSCF2403

DSCF2404

Az almás felől nézve a tó közepe már szigetként emelkedik ki a vízből. Látható rajta a megszáradt hínármező.

DSCF2405

Madársziget az almás felől.

 

Ezek a képek pedig már a II-es tavon készültek.

DSCF2377

A tó eleje a Panoráma útról.

DSCF2378

A félszigetről nézve északi irányban.

DSCF2379

DSCF2381

DSCF2382

DSCF2384

A Fancsika II-es taván egyedül a zsilip oldalában van néhány hektárnyi horgászható vízfelület. Ez a rész a szemben lévő zsilip felőli oldalról, illetve nagyon korlátozott számban, talán vagy 3 beállóból a Panoráma út felől  horgászható.

DSCF2394

A következő képek helyszine szintén a II-es tározó, annak keleti oldala. Ez a rész hajdanán egy sekély vizű nádassal tarkított igazi vadregényes horgászhely volt. Ez a rész már hónapokkal ezelőtt kiszáradt. Az ennek a helynek a megközelítésére szolgáló aszfalt utat is már szinte teljesen benőtte a bozót. Annak idején erre a részre tervezték a vállatok, cégek horgásztanyáit. Mára ez a rész elvadult, fák nőnek a tómeder ezen részén, kezd teljesen tönkre menni. A II-es tározó keleti partszakasza, illetve mederésze a III-as tó szomorú sorsára jutott. Felemésztette a vízhiány miatt kifejlődött szárazföldi növényi kultúra.

DSCF2389

DSCF2390

DSCF2391

DSCF2393

Talán egyenlőre ennyit a 2014 szeptember végi fancsikai helyzetről.

Hogy ebben a szomorú képben kizárólagosan az időjárás lenne a ludas azt kifejezetten kétlem. Persze a legkönnyebb mindig a kevés esőre, és a szokatlanul meleg nyarakra fogni ennek a helyzetnek a kialakulását, de ezen  elcsépelt üres kifogások halmaza a tenni akarás alóli gyenge kis kifogás a hivatalos szervek felől.

Tudnivaló, és tudjuk is hogy az elkövetkezendő időkben, és már jó néhány évre visszamenőleg száraz forró nyarak követik egymást, egy-egy esősebb évvel spékelve, amelyek száma egyre kevesebb. Azoknak a szerveknek akik területileg illetve üzemeltetésben illetékesek a Fancsikai tavakat illetően, azoknak  már rég megoldást kellett volna találni a Fancsikai tavak teljes kitakarítására, és azoknak az élő vízzel történő ellátására. Szinte ordit az a burkoltan de egyértelműleg észlelhető passzivítás, és nem törődömség az illetékes szervek részéről, amely hatás lassan a Fancsika-III-as sorsára juttatja a  jelenleg haldokló két nagy testvérét.

Ez az írás  egy újabb vészkiáltás az erdőspusztai tavak haldoklásának, és a gondatlanság, érdektelenség miatti állapot bemutatásához, amellyel már a 24. órában vagyunk a tavak megmentését illetően.

Ha nem lesz végre cselekvés érdemi karbantartó munka rövid időn belül az erdőspusztai tavak tekintetében, akkor valószinűleg ezek a képek veszik át az idilli, egykori  nagyhírű horgászparadicsom bemutatását.

849_20090304_024631

Egykoron ez volt!

 

DSCF2396

..és mára ez lett!!