DSCF2431

A Zsuzsi-vasút ebben az évben is megrendezte a “ Szüreti Mulatság” elnevezésű rendezvényét, amelyre nagyon szép, igazi vénasszonyok nyarához méltó időben került sor. A legutolsó Zsuzsis rendezvény  az emlékvonat augusztus 31.-i programja volt,amely után a szokásosnál kissé nagyobb szünettel rendezték meg a szeptember 27-i szüreti mulatságot…

Mint már írtam a kiérkezőket hamisítatlan szüreti idő fogadta kint Hármashegyalján. Akik vonattal érkeztek azoknak a Természet-házánál frissen préselt musttal kedveskedtek.

DSCF2430

 

A műsorok borászati bemutatóval kezdődtek, ahol a híres Tokaj-hegyaljai  borvídékről a  Ferdinánd Pince mutatkozott be.

DSCF2418

DSCF2407

Egy rövid borászati tájékoztatót hallhattunk ahol megismerkedhettünk a legnépszerübb tokaji  szőlő fajtákkal, a borvidék egyedi talajszerkezetével, és a tájegységen legnagyobb mennyiségben termesztett szölő fajtákkal is. A bemutatás után az érdeklődők, és kóstolgatni kívánók a körszinben felállított  boros sarokban vásárolhattak a finom italkülönlegességekből, amelyek 200 illetve 400ft/ deciliter áron voltak elérhetők.

DSCF2415

DSCF2413

Aki a borkóstolgatásban  megéhezett az a büfében, a Barabás étterem ételeiből válogathatott.

DSCF2428

DSCF2429

Akik meg  már ittak is meg ettek is, azoknak jól esett  a Viktória együttes  által szolgáltatott mulatós zene, akik  a rendezvény ideje alatt több alkalommal hallatták hangjukat.

DSCF2410

 

Az egész napos program egyik csúcspontja számomra a középkori öltözékekbe bujt “Hunyadiak debreceni udvarának népe” névre hallgató csoport, akik korhű jelmezbe felvonulva szinte akció filmbe illő harci jeleneteket adtak elő. Mindemellett teljes körű tájékoztatást kapott a nézőközönség a Mátyás korabeli fegyverekről, páncélokról, és harci szokásokat is megismerhettünk.

DSCF2409

DSCF2422

DSCF2424

DSCF2425

DSCF2426

A harci torna bemutató után megrendezésre került egy úgynevezett “malomkő” hajító verseny is,  amely számomra nem várt népszerűséget kapott.Bevallom nem gondoltam hogy a közönség soraiból majd felállnak férfiak és megmérettetnek eme nemes sportban, de tévedtem. Nagyon izgalmas verseny alakult ki a végén, ahol az I-ső helyért egy két fős szauna jegy járt.

DSCF2447

DSCF2448

DSCF2449

 

A férfinépet megmozgató kődobálás után egy zumba táncosnő lépett a színpadra, illetve az előtte lévő füves területre, és ez alkalommal a hölgyek lettek kéz alá véve. A nézők közül többen is beálltak zumbázni, akik rendesen át lettek mozgatva a szeptemberi napsütésben.

DSCF2451

DSCF2452

A műsorban láthattunk, illetve hallhattuk még parapszihológus családi tanácsait is, és a program végén a “MikorKidman” elnevezésű zenekar lépett fel.  Ha a zenei hovatartozásukat kellene meghatároznom, akkor amolyan under-grund zenei stílus irányzattal egyesíteném, amely szerintem nem igazán aratott osztatlan sikert egy ilyen szüreti mulatságon…de lehet  azelőtt a műsorszervező sem hallotta még  őket.

DSCF2446

DSCF2457

Összképében a “szüreti mulatság” elnevezésű rendezvény már sokkal jobb volt mint az augusztus 19.-i “Zsuzsis-karnevál”. Talán az volt egy mélypont, amiből már kiemelkedvén egy jóval színvonalasabb programnak lehettünk részesei…jó most is voltak némi hiányosságok, mert a meghirdetettel szemben pl. most sem volt ugráló vár, vagy épen a néptáncosokkal sem találkoztunk, de belátja az ember hogy a műsor megszervezésétől, a rendezvény napjáig  nagyon sok víz lefolyik a Dunán.

A mai napon a Zsuzsi-vonattal, a délelőtti két szerelvénnyel Kb. 200 utas érkezett ki a 2014-es Szüreti mulatsága. Ugyanide autóval, biciklivel vagy 50-en csatlakozhattak még ehhez a létszámhoz.

Valójában ez a létszám még mindíg elmarad az “igazi” 400 körüli látogató számtól, de ne legyünk telhetetlenek, ugyanis mint szokták volt mondani, “nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg” Ez a nézőszám már bőven elégséges ahhoz hogy rendezvényhangulat legyen, és  az előadók se azt higgyék hogy egy házibuli kellős közepébe csöppentek.

A 2013-as Szüreti fesztivál ide kattintva tekinthető meg.

 

Fényképalbum a rendezvény fényképeiről.