DSCF2460

A mai napon megérkezett a Hármashegyi kilátó utolsó eleme is a 155 m magas Hármashegyi domb tetejére. A mintegy 26m hosszú fa oszlopokat nem volt könnyű Székesfehérvártól ideáig utaztatni, de hál isten baj nélkül elérkeztek rendeltetési helyükre a monumentális méretű póznák…

Mult hónap 25.-én kezdték el a kilátó elemeinek leszállítását. Egy hét alatt ért el ideáig az összes szerkezeti elem.

Az alapot augusztus elején öntötték le. Mivel egy igen nagy ( 26 m ) magas építményről beszélünk, amely majdan a valaha épült legnagyobb erdőspusztai kilátóként mered majd az ég felé, igen stabil alapokon kell hogy álljon. Ezért a tartószerkezetét magába foglaló vasbeton koszorúnak is hosszú száradási idő kellett.

A következő napokban kezdik meg a földön összeszerelni a tartó pilléreket, amelyeket tervek szerint jövő hét közepén kezdenek felállítani, illetve az “egekig emelni”. A munkálatokban 5 mesterember vesz részt, akik szintén az elemek legyártását végző  Lignum Európa kft szakemberei. A kilátó felállításában továbbá még segítségül lesz két a képen látható  daru, melyek feljuttatása a Hármashegyre sem volt egy egyszerű feladat.

DSCF2459 

DSCF2461

DSCF2462

Mint ahogy az a képen látható is, egy speciális technológiával  rétegesen ragasztották össze az oszlop szerkezetét. Így tették nagyszilárdságúvá a tartóoszlopokat.

DSCF2463

DSCF2464

DSCF2465

DSCF2466

DSCF2467

DSCF2468

Mint ahogy már írtuk is, előreláthatólag jövő hét közepén állítják fel a kilátót, ami után még rengeteg szerelési munka következik.

Természetesen ezt a történelmi pillanatot nem szeretnénk kihagyni, így legközelebb a talpra állítási műveletről fogunk már tudósítani.