10154218_813292955347692_8779670583630517322_n

 ROSSZ IDŐ MIATT A TÚRA ELMARAD!!!          Internetes portálunk az erdőspusztai tájegység horgásztavainak ismertetésén, és kulturális programjainak bemutatásán kívül különleges hangsúly helyez a táj túrisztikai látványosságainak megismertetésére,  bemutatására. Ebből a célból szervezzük meg ismét a már másodjára megrendezésre kerülő Zsuzsi-vasút emléktúránkat, amely  gyönyörű változatos  erdei tájakon  keresztül átvezetve  ismerteti meg az utazót az  egykori  Zsuzsi-vasút mese szép útvonalával.

Először ez év tavaszán szerveztük meg a Zsuzsi emléktúrát, ahol igaz nem sokan, 7 en vállalkoztunk a táv megtételére, de a túra teljesítésének a honlapon történő megjelentetése után többen is jelezték szándékukat, hogy a következő ilyen alkalmon ők is részt vennének. Ezért úgy gondoltuk hogy egy hagyományt teremtünk ebből a túrisztikai programból, és ebben a  gyönyörű  őszi pompában tündöklő  erdei környezetben az egész túra útvonal bejárását újra  meghírdetjük.

Az egykoron 49km-es pályaszakaszú kis-vasútból  1977 szeptember 1-je óta csak a 16km-es Debrecen-Hármashegy közötti szakasz üzemel. A Hármashegy – Nyírbéltek közötti 33km egykori pályaszakasz már a múlté. Erre a fiatalabb nemzedék már nem emlékezhet. Ezt a nagyon szép, a Gúthon, Dél-Nyírségen átívelő gyönyörű régi nyomvonalat szeretnénk  ezen alkalommal is bejárni, és megismertetni azokkal akik még nem látták, nagyon rég jártak erre az akkori Zsuzsin, vagy csak esetleg idősebb ismerőseiktől hírből hallották..

Elsőként most vasárnap, 23.án fogjuk bejárni az egykori Nyírbéltek végállomástól egészen a régi Nyíracsád megállóhelyig terjedő 20 km-es szakaszt. Itt ezen a részen a Dél-nyírségi tájegységről kiindulva, a Nyírség homokos tájain átbarangolva érintjük a Nyírlugoson található  Kis Szőlőhegyet, amely a maga 178m-es magasságával a Ligetalja legmagasabb, a Nyírség pedig második legmagasabb pontja. Itt jelenleg egy szabadidőpark található, tetején egy kilátóval.

dscf1477_thumb

Ezután a Gúthi erdőségbe belépve, a történelmi Szatmári-utat érintve, Külső-Gút hatalmas erdőségén haladunk át, ahol megtekintjük az egykoron nagy hírű Túrista-ház megállóhelyet, egykori híres szabadidőközpontot, amelynek sajnos már csak a romjai láthatók.

dscf1509_thumb

A túristaház romjait elhagyva, és az egykori Zsuzsi-vasút vonalát tovább követve jó néhány km változatos erdei tájon áthaladva, és látnivalót érintve érünk majd el első túránk végéhez, Nyíracsád egykori megállóhelyéig.

dscf1540

 A túra második szakasza az egy következő időpont tárgya, amelyet terveink szerint novemberben rendeznénk. Az a szakasz pedig a Nyíracsád- Hármashegy volt Zsuzsi-vasút vasúti pályájának bejárása lesz…annyit mondhatok előre, hogy ez is egy gyönyörű szakasz lesz, Belső-Guth, Nyírmártonfalva határa, ahol még kastélylátogatást is beterveztünk.

A túrák természetesen ingyenesek, bárki jelentkezését várjuk aki képes 15-20km-t legyalogolni. Az első szakasz indulópontja a volt Nyírbélteki Zsuzsi-vasút végállomása, amely a mostani  nyírbélteki buszvégállomástól, buszfordulótol néhány száz m-re található. Megközelítése autóval, vagy a volán menetrendszerinti járatával lehetséges amely 06.50 kor indul a Debreceni Autóbusz-pályaudvarról, Vámospércs, Nyírmártonfalva. Nyíracsád, Nyírlugos érintésével. Ez a járat 08.20 ra érkezik meg a Nyírbélteki végállomáshoz. Túránk kezdete 08.30. Természetesen mindenkit bevárunk.

Visszatérés a Zsuzsi-vasút emlékműnél, a célállomásunknál  található buszmegállóból lehetséges, ahonnan a menetrendszerinti volán busz 16 órakor indul Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Vámospércs, Debrecen viszonylatában. Ennyi idő alatt a túraútvonal kényelmesen bejárható.

Nevezni lehet nálam, azaz Harangozó Ferencnél a 0620/440-2854-es telefon számon, vagy a honlap internetes címén: erdo.horg.port@hotmail.hu címen.

Rossz idő esetén a túrát egy másik vasárnapi napra helyezzük át, amelyről természetesen telefonon, vagy e-mail-ben időben értesítjük a túrára jelentkezőket.

 

Várunk mindenkit szeretettel, jelentkezni egészen a túra kezdetéig lehet.

Egy kis kedvcsináló az előző túránk leírásából.