DSCF2514

A mostani száraz időjárásban jelentősen lecsökkentek az erdőspusztai horgászhelyek. Emiatt a környékbeli horgászok is kétségbe esetten kérdezik többek közt tőlem is, hogy hová érdemes még kimenni horgászni? Vagy hol van egyáltalán még víz a tavakban? Sajnos ezekre a kérdésekre már egyre nehezebben lehet választ adni, és egyre kevesebb a választási lehetőség a helyi horgászvizek közt. Mint tudjuk a környékbeli tavak zöme már teljesen kiszáradt, vagy a végső megsemmisülés határán van. Szintre már csak azok a horgászvizek léteznek amelyeket kútból tudnak táplálni, mint pl. ez a felkapott horgászhely, a Tisztavizi-tavak.

A halőrrel történő beszélgetésünk során azt ő is beismerte, hogy amennyiben már nyár eleje óta nem pótolnák a vizét a tározóknak, akkor már ezek a horgászvizek is  a délebbre fekvő társaik sorsára jutottak volna. Ez havi 100 ezer forintjába kerül a tó üzemeltetőjének. Igaz ez nem kis költség, de ha nem pótolnák a vízet szivattyúkkal a tavakba, már bezárhatták volna a kapuikat.

A legutolsó telepítés 2 hete szerdán volt, amikor 5 mázsa vegyes súlyú pontyot helyeztek a vízbe. Azelőtt ugyancsak kéthéttel történt telepítés, amikor is 10 mázsa szintén ponty került a tavakba.

Afrikait júniustól augusztusig telepítettek. Ennek időszakát a vízhőfok határozza meg, mivel az afrikai harcsa elpusztul a hideg vízben.

Lesznek még ebben az évben további  telepítések,  de ennek menetét a kifogott halak mennyisége és a további időszak időjárása határozza meg. Előre láthatólag a Tisztavíz november végéig lesz nyitva. Ezután következik a felkészülés a halak teleltetésére, amely előtt a kis tó vizét átszivattyúzzák majd  a nagyobbik tóba, halállományát pedig szintén áthelyezik a nagyobbik tározóba.

A halőr elmondása alapján ebben az évben is kb. 200 mázsa halat telepítettek, telepítenek a tározókba. Ennek zöme, kb. 150 mázsa ponty, 25 mázsa afrikai harcsa, 15 mázsa amur, amelyet egyszerre telepítettek tavasszal. A maradék 10 mázsa pedig keszeg kárász. Ebben az évben is voltak szép fogások, amelyek közül  kimagasló eredmény volt egy 40 kg-os folyami harcsa. Pontyból, és amurból is sikerült a horgászoknak szépeket akasztaniuk, ezekből egyaránt 15 kg-osak voltak a legnagyobbak.

A vízpótlás ellenére látható hogy elég alacsony ezekben a tavakban is a vízszint. Több helyen látszik hogy a sekélyebb részek kiemelkedtek a vízből. A halőr nem panaszkodik a tó látogatottságára, ugyanis mint elmondta kedvelik a horgászok a Tisztavizet, és ennek az az oka hogy innen ritkán mennek haza hal nélkül.

Kint jártunkkor is sokan voltak kint a tavakon, és láttunk több horgászt is akik ép akkor akasztottak, zömében pontyot.

Néhány kép következik a Tisztavizi-víztározókról…

DSCF2504

DSCF2506

DSCF2507

DSCF2509

DSCF2510

DSCF2512

DSCF2513

DSCF2518

DSCF2511

DSCF2515