DSCF2546

A most következő képek még vasárnap készültek a néhány napja megindult esőzések előtt. Az elmúlt néhány napban igaz jelentős mennyiségű csapadék hullott, ugyanis volt ahol 20mm feletti mennyiséget is mértek, de a nagy fokú kiszáradáson és a talajvíz alacsony szintjén nem sokat változtatott. Viszont abban reménykedünk, hogy ez  végre egy esős periódus kezdete, amely igaz nincs jó hatással komfort érzetünkre, viszont az egyetlen esély az erdőspusztai tórendszernek a túlélésre. Készitettünk néhány képet a II-es tóról, és a MOHOSZ vezetőjét kérdeztük, mi a véleménye ezekről a katasztrófális állapotokról…

Körbe jártuk mind két tavat. Az I-be a zsilip felőli, almással bezárólagosan egészen a tó északi oldaláig van víz. Igaz a vízzel borított terület legnagyobb részén nagyon kicsi a vízmélység, de itt ezen a tavon nem olyan súlyos a helyzet mint a II-sen.

A II-es tározó 24 hektáros területéből egy jó hektár horgászható. A megmaradt kevéske kis halmennyiség ezen kis területen kényszerű létesülni. Nem könnyi ezeknek a halaknak sorsa. Általában folyamatosan  “verik” a sporik a vizet,a zsilip felőli oldalról, és a Panoráma úti partszakaszról is.

DSCF2559

 

Néhány kép a nem igazán csúcsformájában lévő Fancsika II-es tóról..

 

DSCF2535

DSCF2536

DSCF2539

DSCF2540

DSCF2542

DSCF2544

DSCF2545

DSCF2547

DSCF2549

DSCF2550

DSCF2553

DSCF2554

Motorosok nyomai a II-es tó medrében.

DSCF2555

Egykoron ezek a fák voltak az irányadóak a dobáshoz a  félszigetről.

 

DSCF2556

DSCF2557

Megkérdeztük dr.Veres Ferencet is hogy mi a véleménye erről a helyzetről, és hogy látja ezeknek a tavaknak a jövőjét?

Veres úr elmondta hogy vizet sajnos nem tudnak varázsolni a tavakba. Amennyiben nem lesz megfelelő mennyiségű csapadék, és a tó vízszintje még tovább csökken, akkor megszüntetik a horgászatot a Fancsikai tavakon. Ebben az évben még nem szeretnék  ezt megtenni, mivel az éves jegyet váltó horgászok még december 31-ig jogosultak horgászni a tavakon, de ha nem lesz pozitív irányú változás akkor januártól kiméleti zónává minősítik a Fancsikát.

Veres úr hozzátette: rendszeresen ellenőrzik a horgásztavakat, a szövetség halőrei a rendőrség munkatársaival karöltve. Tudomásuk van róla hogy többen is szabálytalan horgászmódszerrel “gereblyézik” a vizet. Ezen egyének közül már többet sikerült rajta kapni. Ők ellen a hatóság szabálysértési eljárást indított a horgászengedélyük bevonása mellett.

 

Mi pedig azt reméljük hogy   a sok rossz hír után egyszer jó hírrel is szolgálhatunk a Fancsikáról..