dscf2553_thumb

Fancsika.

Az erdőspusztai tavak a 2014-es év végére a vízutánpótlás, és a tavak mederkarbantartásának hiánya miatt egytől egyig kiszáradtak, megsemmisültek. Azok az egykori csillogó víztükrű horgásztavak, amelyek a 80-as,  és 2000-es  években debreceni, hajdú bihar megyei horgászok ezreinek biztosított üdülést és kikapcsolódást, mára felemésztődtek, legelővé  kopár kietlen   kikapcsolódásra alkalmatlan dzsindzsássá alakultak át. Ennek a katasztrófális folyamatnak a globális felmelegedésen túl a legfőbb oka az emberi nemtörődömség, hivatalos szervek egymásra mutogatása, és debrecen város elutasító magatartása ez erdőspusztai tavak megmentése  iránt. Ezért mi, az Erdőspusztai Horgász Portál úgy döntöttünk, hogy  “aláírásgyűjtésbe”  kezdünk, amellyel az lenne a célunk, hogy minél több erdőspusztai horgászt, kirándulót,szervezetet  állítsunk magunk mellé, hogy nevükkel , e.mail címük közreadásával támogassák tiltakozásunkat a kialakult türhetetlen állapotok miatt…

Az összegyült nevekkel együtt egy amolyan figyelem felhívó tiltakozást fogunk benyújtani Debrecen város polgármesteréhez, amellyel fel fogjuk hívni figyelmüket a tájegység tavainak katasztrófális állapotára.

dscf2575_thumb

Hármashegyi-tó.

Egyéni horgászokon kívül várjuk egyesületek, horgászboltok, szervezetek jelentkezéséti is. Ugyanis nyomást gyakorolni, figyelmet felhívni csak  úgy tudunk,  ha minél többen hangot adunk a térséget uraló káosznak, és minél többen  kifejezzük elégedetlenségünket a térség vízellátásával kapcsolatban.

Ha vissza emlékszünk rá, erre a problémára már a 80-as évek végén megszületett a megoldás, amely mint CIVAQUA-terv híresült el. Ebben a tervben a Keleti-főcsatornából alakítottak volna ki egy táp-csatornát, amely a Kondorosba, majd onnan a Cserei-érbe átfolyva lépne be a Fasncsika-I-es tározóba. A Fancsika-I-ből a II-esbe, majd a Kati-éren keresztül a mára megsemmisült III-asba, tovább a Mézeshegyi-tavakba, onnan pedig a Vekeribe, Kenupályába folyna az éltető víz.

img_thumb

Sajnos ez a beruházás amely a 80 as években lett megtervezve, és a 90-es évek elejére lett volna elkészítve nem valósult meg. A rendszerváltás nagy vesztese lett a CIVAQUA TERV.

Az új város vezetésnek már nem volt célja az erdőspuszták fejlesztése. Inkább a privatizáció hozta egyéni vagyonosodás, az az előtti közvagyon minél nagyobb formában történő saját egyéni tulajdonba  fordítása volt a cél. Az új vezetést már nem támogatta a kenu-pálya befejezését, a Vekeri-tavi strand, és szálló létrehozását, és egyáltalán az egész erdőspusztai fejlesztést a harácsolás, az egyéni vagyon felhalmozás hátterébe szorította. Nem volt már többé cél a CIVAQUA, és azóta sem talált pártfogóra a helyi hatalomban.

Jönnek mennek az esztelen, értelmetlen beruházások, az európai uniós pénzek sokszor értelmetlen helyre történő elköltése, de a helyi természetvédelem, és az egyetlen város környéki üdülő övezetünk az erdőspusztai tórendszer immár 35 éve nem kap egy vasat sem.

2014-08-17-10-46-02_thumb

Bodzás-tó.

dscf2600_thumb

Bodzás-tó melletti zsiliprendszer.

A Keleti –főcsatorna vizének a térségbe vezetése már a közelmúltban mint igéret ismét elhangzott, ezúttal az új debreceni polgármester szájából is. Viszont a legreálisabb találgatások is leghamarabb 2020-at  jelölik meg az első csepp éltető víz erdőspusztákra való becsordogálására.

2014-08-17-10-16-21_thumb

Halápi-tó.

dscf2779_thumb

Mézeshegyi-tó.

dscf2485_thumb

Vekeri-tó

Az előbb látott képek nem válogatott képek, hanem sajnos ez 2014 év végén a valóság. Hogy ez a helyzet létrejött annak a száraz időjárás csak egy járulékos tényezője, ugyanis a szélsőségesen száraz éveket már a 70-es évek végén megjósolták a Hidrológusok, azért is készült el akkoriban a vízes mentőprogram a Civaqva. Viszont hogy ez a program még mindig csak terv, és minden évben mondva csinált okokra való hivatkozással halasztgatják, tologatják  annak végrehajtását, ez már viszont emberi tényező, hanyagság, és a természetvédelem, az erdőspusztai horgászsport semmibe vétele.

Ezért gondoltuk azt, hogy ezzel az aláírásgyűjtéssel ( név, és e-mail cím megjelöléssel) tiltakozásunkat fogjuk kifejezni a jelenlegi áldatlan állapotokkal kapcsolatban, és figyelem felhívóként szeretnénk rávilágítani arra a tényre, hogy már elfogyott az idő!!  Itt már nincs mire várni!

Aki úgy gondolja hogy egyet ért az előbbiekben felsoroltakkal, és szivén viseli az erdőspusztai tavak sorsát, szeretne   szép tiszta, bővizű erdőspusztai tavakat, ahol nem lebeg minden évben a tó kiszáradás szelleme, annak várjuk jelentkezését. Az összegyült neveket, és figyelemfelkeltő petíciónkat  a 2015-ös év közepéig    át fogjuk nyújtani Debrecen város polgármesterének.

Neveddel, és e-mail címeddel csatlakozhatsz figyelemfelkeltő akciónkhoz, az  oldal alján található “hozzászólások” menüpontban, az oldal e-mail címére írva, vagy facebook oldalunkon.

dscf2330_thumb

Szentannapusztai-tó.

Vájunk minél több horgász és természet szerető ember jelentkezését, ugyanis csak közösen léphetünk fel hatékonyan az erdőspusztai tavak pusztulásának megakadályozására!