Hir_20141209_kep2

Befejeződött az Országos Kéktúra észak-alföldi útvonalfejlesztése és elkészült az új Hármashegyi-kilátó. A beruházásokat dr. Papp László, Debrecen polgármestere és Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója közösen avatta fel…

A megyeszékhelytől keletre elhelyezkedő Erdőspuszta táj több nagyobb pihenőcentrum és számos kisebb közjóléti attrakciónak ad helyet. Az elmúlt időszak legjelentősebb beruházása az Országos Kéktúra útvonalfejlesztéshez kapcsolódik. Ennek részeként a NYÍRERDŐ Zrt. teljesen megújította a Fancsikai kilátót, az erdészek elvégezték egy 8,1 kilométeres turistaút rendbetételét, és stabilizáltak egy 4,3 kilométeres kerékpározható utat is. Így most már a Vekeri-tótól a Mézeshegyi tavak érintésével a Panoráma úti becsatlakozásáig tipikus erdei körülmények között lehet kerékpározni. A Hármashegyi Pihenőcentrumban a társaság felújított több meglévő padot, asztalt, tűzrakóhelyet és esőbeállót, valamint az 1980-ban épült büfé épületét is korszerűsítette. Ezeken túl a túraútvonal mellett 21 új fedett és fedetlen pihenőhelyet létesítettek. A fejlesztés összköltsége 171 millió forint volt. A NYÍRERDŐ Zrt. a pénz legnagyobb részét, 163 millió forintot a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumot alkotva nyerte el, egy európai uniós pályázat részeként

A másik jelentős beruházás az új Hármashegyi Kilátó megépítése volt. A Hármashegyi Pihenőcentrum az egyik kiemelt pihenőövezete az Erdőspusztának. A nevét a három földhalom kiemelkedéséről kapta, melynek legmagasabb pontja 151 méter. Itt található a Zsuzsi Erdei Vasút megújult végállomása, illetve a Debreceni Önkormányzat tulajdonában levő Hármashegyi Erdei Iskola, amely szeptember óta a társaság üzemeltetésében működik. A korábbi hármashegyi kilátó a 80-as évek elején épült, az akkori műszaki színvonalnak megfelelően. A 14 méter magas létesítményt a környező fák túlnőtték, ezért átépítése már időszerű volt. Az új 25 méter magas kilátó megépítése 46 millió forintba került. A pénz felét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alap erdei közjóléti létesítmények megvalósítására szolgáló pályázatán nyerte el a NYÍRERDŐ. A fő tartószerkezet elemei a négy hajlított, valamint a kilenc nyolcszögletű egyenes tartóoszlop, amely szíjácsmentes rétegelt-ragasztott faanyagból készült. A csaknem 19 méter magasban lévő ácsszerkezetű, kettős héjalású sátortetővel fedett kilátószintre hét lépcsőkar vezet fel.

Hir_20141209_kep3

A tervek szerint a Debrecen térségéhez kötődő közjóléti fejlesztések jövőre tovább folytatódnak. 2015 első felében a Hármashegyi Erdei Iskolához kapcsolódva egy 1 kilométer hosszú tanösvényt alakít ki az erdőgazdaság, és felújítják a meglévő kerti foglalkoztatót is. Debrecenben, a Kartács utcán elkezdődött a Debreceni Erdészet új irodaépületének építése. Az itt működő Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola új kültéri foglalkoztatót kap az év második felében.

A NYÍRERDŐ Zrt. – a hagyományos erdőgazdálkodás mellett – kiemelten fontosnak tartja az általa kezelt valamennyi állami tulajdonú erdő közjóléti funkcióinak további bővítését. Az alapítás huszadik évfordulóját idén ünneplő cég ezen a területen is szeretne megfelelni filozófiájának: „Erdők jó kezekben!”

 

Forrás: NYÍRERDŐ