2014-12-25-11-19-58_thumb

Január 1-től horgászati tilalom lépett érvénybe a Fancsikai tavakon. A rendelkezésről már a tavalyi év végén értesülhettek a horgászok, mind két tó környékén már napokkal előtte figyelem felhívő plakátokat helyezett ki a MOHOSZ.   Igazából  a képen is olvasható tőmondaton kivűl nem sok mindent tudunk az aktuális rendelkezésről, így hogy bővebb tájékoztatást kaphassunk,  felkerestük a helyi Horgász Szövetség elnökét, aki bővebben nyilatkozott a január 1-én életbe lépő Fancsikát érintő rendelkezésről, és a nem soká induló állami tulajdonú horgászvizek  újra pályáztatásáról is beszélt….

Ahogy azt előzőleg hallhattuk, olvashattuk, a Hajdú Bihar Megyei Horgász Szövetség, a Fancsikai tavakat kíméleti övezetté minősítette, ami azt jelenti hogy minden fajta horgászati tevékenységet megtilt 2015 január 1.-től  a tározók területén. Ha vissza emlékszünk már volt egy ilyen intézkedés, ugyanis 2013 ezen időszakán már egyszer zár alá vették az Fancsika-I-es tározót. Az akkori ok a 2012 novemberében bekövetkezett nagy Fancsikai halpusztulás, amely alkalmával  szinte a tó egész halállománya elpusztult. Most ez alkalommal a kritikussá váló vízszint indokolta ennek az intézkedésnek a  meghozását.

Elsődlegesen azt szerettük volna megtudni hogy ez az intézkedés meddig lesz érvényben, így megkerestük Veres Ferencet a helyi MOHOSZ ügyvezető elnökét aki az alábbi választ adta kérdésünkre…

Az év elején bevezetett tiltó intézkedést a tavalyi évben bekövetkezett kritikus vízállás indokolta. Január 1 től kíméleti zónává minősítettük a Fancsikai tavak teljes területét, ami azt jelenti hogy oda nem telepítünk halat, illetve horgászengedélyt sem adunk ki. Ennek a horgászati tilalomnak az ideje attól függ hogy a Fancsikai tavak vízszintje  mikor vállik megfelelővé haltelepítésre.

Kijárunk és folyamatosan  a figyeljük a Fancsika vízszintjét de sajnos még jelentős változás nem történt. igaz hogy 10-15cm rel emelkedett a vzszint, de ez még nagyon kevés, szinte semmi. Telepíteni, és horgászengadélyt  kiadni majd csak akkor fogunk  ha vissza áll a tó üzeni vízszintje. Tehát a  horgászati tilalom ideje kizárólagosan  az időjárás függvénye.

                                                               XXX

849_20090304_025042

A következő kérdésünk az állami tulajdonú vizek bérléséhez kapcsolódott. Mint ismeretes a 2015-ös év után, 2016 január elsejétől új bérleti időszak kezdődik, tehát már ebben az évben megkezdődik ezeknek a vizeknek a pályáztatása. Arról érdeklődtünk a MOHOSZ elnökétől hogy mit lehet tudni erről, és vannak e már információk arról hogy milyen feltételek mellett lehet pályázni ezeknek a vízeknek az elkövetkezendő 15 éves bérlésére?

Veres úr válasza: Sajnos eddig még nem készült el a pályázati kiírás, még nem ismerjük ennek feltételeit. Reméljük nem húzódik túl soká ennek a megjelentetése mert nekünk is tudni kellene hogy idejében fel tudjunk készülni.

Annyiban viszont változik a mostani bérleti időszak lejárati ideje , hogy a Látóképi tavon kívül a többi környező horgászvizek (erdőspusztai) bérlési időszakának vége  nem 2015 december 31, hanem 2017 március 31.-re tevődik. Tehát a 2015-ös éven kívül még egy év, a 2016-os is a jelenlegi bérlők üzemeltetésében marad. Ennek az az oka, hogy annak idején amikor 2000-ben ezeket a tavakat kiirták pályáztatásra, késtek az elbírálások, 2002 március 31-től lettek megkötve a bérleti szerződések, amelyek ettől a dátumtól számított 15 évig vannak érvényben.

A Vekeri-tó, Mézeshegyi-tavak, Fancsika, Haláp, Bodzás, Hármashegyi-tó bérleti ideje 2017 március 31.-vel zárul le.

A Látókép esete az teljesen más, itt a bérleti időszak ez év, azaz 2015 december 31.-vel ér véget.

A következő pályázati ciklusra a jelentkezéseket viszont már ebben az évben be kell majd adni, csak sajnos eddig az illetékes minisztérium még semmiféle információt nem jelentetett meg ezzel kapcsolatban.

Veres úr megigérte nekünk, ha valamilyen változás, új hír lesz ebben a témában, akkor rögtön értesít bennünket, amelyet mi azonnal közre adunk.