IMG_0009

Egy kis múlt idézésbe fogtunk. Egyrészt azért mert kellemes visszaemlékezni azokra az időkre, másrészt pedig a következő képeken láthatóvá válik hogy a Fancsikai vizeken a tározók megnyitása után már néhány évvel kapitális példányok nevelődtek. Azt szeretnénk bemutatni az olvasóknak, idősebbeknek nosztalgiaként, a fiataloknak pedig tájékoztatás képen, hogy Erdőspuszta tavai, elsősorban a Fancsikai-tavak már a 70-es évek végén, a 80-as évek elején nagyhírű, és nem utolsó sorban már akkor kapitális méretű halairól elhíresült vizeknek számítottak. …

Akkoriban az egyetlen rendszeresen megjelenő nyomtatott sajtótermék a Magyar Horgász című lap  volt, amely havonta megjelenve tájékoztatta az ország horgásztársadalmát az elmúlt hónap említésre méltó eseményeiről. A horgász újságnak az egyik legfelkapottabb rovata volt a rekordlista, amelyben az ország különböző részein fogott kapitális halakat mutatták be az olvasóknak. Ebben a rekordlista rovatban többször is találkozhattunk a Fancsikai-tavakon zsákmányul ejtett hatalmas csukákkal pontyokkal, és amurokkal is.

Mi most egy kis visszaemlékezést szeretnénk tartani, amikor is a 70-es évek legvégétől a Magyar Horgászban megjelentetett  kapitális halak akkori cikkeit mutatjuk be, az 1980-as, és 1981-es számokból csemegézve.

 

A most látható kép illetve  nyúlfarknyi kis  ismertető az 1980 januári számban jelent meg.

IMG_0003

Felhívnám a figyelmet fogás  a dátumára! Ezt a majdcsak 10kg-os csukát 1979 november 17.-én zsákmányolta a szerencsés horgász…Ez azért érdekes ugyanis a Fancsikai –tavak 1977-ben készültek el, a MOHOSZ pedig 1979-től telepíti, kezeli a vizet. Valószínűleg ez a példány nem ezidő alatt a 2-3 év időszakában  nőtt ilyen nagyra, hanem valószínűleg előtte az I-es tó valamely tápcsatornájából már megtermett formában került az újonnan készűlt, akkor még hatalmas tóba.

Ismét egy hatalmas csuka az 1980. júliusi számból.

IMG_0005

 

…és egy gyönyörű szép ponty szintén a Fancsika-I-esbőll… 1981. januári Magyar Horgászban olvashattuk.

IMG_0002

 

IMG_0001

 

A következő összesítő a 81. áprilisi számban jelent meg. Ez a lista az  1980-ban országosan fogott legnagyobb halak toplistája. Ebben az évben az országos éves lista 3. helyezettje a Dr. Kiss Sándor által fogott 12,2 kg os fancsikai  csuka óriás.

IMG_0008

 

1983 márciusa..

IMG_0004

Akik nem éltek még akkoriban azok is láthatják ezeken a képeken, és a bejegyzéseket olvasva hogy akkoriban is  a hatalmas halak őshazája volt a Fancsika. A hírek zömében  a Fancsika-I szerepelt. Ez volt akkoriban  a verseny-tó, és általában mindíg ebből a tározóból kerültek ki a rekordlistás halak. Természetesen a hivatalos rekordlista nem mutatja meg számunkra a 100%-os fogási eredményt, ugyanis nagyon sokan nem küldték be, nem akarták publikussá tenni nagyhalas fogásaikat. Annyiból viszont jók az ilyen rekordlisták hogy arányaiban megmutatják hogy hol élnek igazán nagy halak, és hol fogják őket sikeresen.

Az előbbiekben bemutatott Magyar Horgász  számait Jandó Zsolt barátunk juttatta el hozzánk, akinek nagyon megköszönjük segítőkész támogatását múltidézőnkben.

Várunk másoktól is olyan képeket, írásokat  amelyek az erdőspusztai tavakkal kapcsolatosak.

Amennyiben lesz anyagunk az elkövetkezendőkben is visszatérünk még “múltidézőnkhöz’, amelyben egy visszaemlékezésként szeretnénk feleleveníteni azt a múltat, amelyet a mostani idősebb horgászok csak úgy emlegetnek hogy  “ a Fancsika aranykora”.