DSCF2865

Az előzőekben leközölt MOHOSZ tájékoztatóban olvashattunk róla hogy ez év elejétől a Fancsikai tavak kíméleti zónához tartoznak. Ennek a tilalomnak illetve korlátozásnak egyetlen befolyásoló tényezője a vízállás alakulása. Kaptunk néhány képet a januári Fancsika-I-es jelenlegi állapotáról, jómagam pedig a Hármashegyi-tó téli “álmát” kaptam lencsevégre…

DSCF2866

DSCF2867

DSCF2868

DSCF2869

DSCF2870

DSCF2872

DSCF2873

A fenti képeken látható hogy igazán nagy változás sajnos nem történt a tó állapotát illetően. Csak néhány cm-es vízelelkedés tapasztalható, ami már azért így tél vége felé közeledve elégé lehangoló. Hótakaró sem fedi a környéket amelynek elolvadása után esetleg reménykedhetnénk vízszintemelkedésben, de az elkövetkezendő néhány napban sem jósolnak mindent eláztató hó, vagy esőfelhőket. Tehát ennyit kell beosztani, ami sajnos nagyon kevés.

DSCF2875

Ezen a képen az I-es tó tápcsatornája látható, illetve hogy pontos legyek annak csak a száraz medre, amelyről  a szorgos közmunkás kezek már vagy 3 rend száraz szénát, nádat biztos lekaszáltak  mióta legutóljára víz fedte .

A száraz nyár után, száraz ősz következett, majd egy szintén száraz időjárású télnek vagyunk tanúi. Ezek az évszakok sajnos folyamatosan szárították a környék tavait, amelyek így tél vége felé sem teltek említésre méltóan. Ha valami csoda folytán a még hátralévő 1 téli hónapban, illetve a tavaszon nem hullik megfelelő mennyiségű csapadék, akkor valószínüleg még a reményét is elveszítjük annak, hogy itt a Fancsikán  mi még ebben az évben horgászhassunk. A reménykedés ideje pedig napról napra fogyatkozik.

—————————————————-

Most egy kisebb területű, és az erdőspusztai tározórendszer  vízgyüjtőterülethez közelebb fekvő horgásztó bemutatása következik.

DSCF2859

A Hármashegyi tavon megnyugtatóbb a helyzet mint a Fancsikán. Itt a mélypont után mint egy 30-40 cm vízszintemelkedés tapasztalható. És ami megnyugtató, hogy folyamatosan csordogál a víz a befolyón.

DSCF2852

DSCF2863

DSCF2860

DSCF2861

DSCF2858

A Hármashegyi-tó hogy elérje üzemi vízszintjét még kb. 80cm víz hiányzik. Ez igaz nem kevés, de tapasztalt hármashegyi horgászok szerint ez már összefolyik tavaszig.

Az 5 hektáros tározó viszonylag jó helyen fekszik, a Zúgó ér táplálja, amely már néhány napos esőzés hatására vizet szállít a Hármashegyi-tóba.

A Hármashegyi-tóval kapcsolatban inkább most a  felvetődött tulajdonlási, üzemeltetési problémák, viták okoznak gondot, vetnek árnyat az idei szezon megkezdésére. A főbérlő állítólag 10 millióért árulja a tó hátralévő bérleti jogát. Sőt még egyes híresztelések szerint a terület gazdája a Nyírerdő is gondolkodik azon hogy vissza vegye a tavat, és ő üzemeltesse tovább. Tehát teljes a káosz ezzel kapcsolatban. Mi megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot az érintettekkel.

Ezzel a kérdéssel  megkerestük a Nyírerdő igazgatóságát, választ még nem kaptunk, mihelyt hírünk lesz ez üggyel  kapcsolatban, megosztjuk itt az oldalon.

 

Jövő héten ismét felkeresünk két erdőspusztai tavat, hogy megnézzük mi változott az elmult hetek, hónapok során.