DSCF2917

Február derekánál járunk, még néhány hét és indul a horgászszezon. Az elmúlt tél, mert már nyugodtan mondhatjuk azt hiszem múlt időben, nem volt a legkeményebbek közül való. Voltak hideg időszakok, de sem csapadékban, sem hőmérsékletében nem lehet panaszunk rá. Illetve helyesbítenem kell, mert a csapadék mennyiség az olyan mértékben kevés volt hogy az igazán nagy erdőspusztai tavaknak elégtelen  volt a feltöltődéshez….de nézzük hogy áll február közepén a Vekeri-tó?!…

Így tél vége felé közeledve már körvonalazódnak az erdőspusztai horgászati lehetőségek. Világosan látható hogy a Fancsikai tavakra, Halápi-tóra, Bodzás-tóra, nem lehet ebben az évben számítani. A Mézeshegyet azért nem mondtam mert az egy egyesületnek a tava, nem köz-tó..

Az erdőspuszták viszonylatában két tó jöhet szóba horgászat tekintetében 2015-ben, a Hármashegyi-tó, amely valószinűleg meg fog telni, de viszont súlyos tulajdonlási problémákkal küzd, és a Vekeri-tó, amelyre most látogattunk ki.

DSCF2893

DSCF2895

A Vekeri tónak jelentős része még mindig jég alatt van, Igaz nem vastag már a jégtakaró, sőt jelentős területeken ahol a szél, és a nap érte ki is olvadt, de még látszik hogy tél nem engedi át olyan könnyen. A napsütötte nappali órákban sokat olvad, de a mostanság elég zord éjszakákon rendre vissza fagy.

DSCF2894

Vasárnap a kora tavasziassá fordult csodálatos napsütéses időben sokan keresték fel a tavat és környékét. A hosszú tél után mindenkinek jól esett egy kis napfürdőzés a tó melletti padokon űlve, és az éledező természetben sétálgatva.

Visszatérve a tóra, illetve annak vízszintjére!…..Tavaly ősszel nagyon lehangoló látvánnyal búcsúzott tőlünk a Vekeri, a legtöbb erdőspusztai tóhoz hasonlóan. Ezért különösen kíváncsiak voltunk arra hogy a téli hónapokban mennyi vizet sikerült magába szippantania. Az tudnivaló volt hogy a környéken télen , az erdőspusztai tórendszer vízgyűjtőjében nem sok eső hó esett. Ezért csodára nem számítottunk. Ami viszont a Vekeri feltöltődése mellett szólt, hogy akármennyire is kevés csapadék hullott a télen, de a TIVIZIG addig úgy sem ad egy csepp vizet sem más tavaknak, míg a Vekerit fel nem töltik….Utunkat ezért a Zsilip felé vettük hogy megnézzük mennyi víz folyik be a Kati folyóból, vagy folyik e egyáltalán.

DSCF2896

DSCF2899

A hidak lábai mindig is jó viszonyítási alapként szoktak szolgálni vízszint meghatározás szempontjából. Most is nagyon jól láthatók hogy igazán vízszintben nagy durranás nem történt az elmúlt időszak alatt a Vekerin. Némileg emelkedett, de átütő változást sajnos nem könyvelhetünk el. Tovább mentünk tehát hogy lássuk hogy áll  hátul a nagy víz a Vekerin.

DSCF2916

DSCF2915

DSCF2909

DSCF2913

A tó végéhez érve örömmel láttuk hogy nagyon szépen folyik a víz a Vekeribe.

DSCF2908

DSCF2906

A Kati folyót megfelelően sikerült felduzzasztani így jelenleg még megfelelő vízutánpótlása van a Vekeri-tónak. Ha ezt a mennyiséget tudja továbbra is produkálni a Kati-patak, akkor 2 hét alatt megtölti a 17 hektáros tavat.

Természetesen ha eddig eljöttünk akkor már nem hagyhattuk ki hogy fel ne keressük a Vekeri-tó “mostohatestvérét” a Kenupályát.

DSCF2901

DSCF2900

DSCF2903

A Kenupálya most is a tőle megszokott nemes vadvizi egyszerűségével,   stabil vízszintjével fogadott bennünket. Ez a tó, de inkább illik rá most már a tavacska jelző, egy nagy túlélő.   Egy amolyan kis természetes gyöngyszem a mellette pöffeszkedő, elkényeztetett Vekeri-tó mellett.

Visszatérve a Vekerihez, nagy valószinűséggel akik az idén ezt a tavat választják  tudni fognak rajta horgászni. Már mint vízügyi szempontból úgy néz ki rendben lesz a térség legrégibb tava. A szezonnyitásról már nem sokára lesznek információink.