DSCF2971

A megmaradt Erdőspusztai tavak közül elsőként nyitotta meg kapuit a horgászok előtt a Tisztavizi-tó. Egy jó hete látogatható  már ez a horgászvíz. Kint létünkkor 3 horgásztárssal találkoztunk, akik a kora-tavaszi napsütés melegét kihasználva fogták vallatóra a környék legfelkapottabb horgászhelyét…

DSCF2966

Gyönyörű szép tavaszi, verőfényes napsütésben látogattunk ki a Tisztavízre.  Bevallom találomra indultunk ki, ugyanis semmi konkrét hír nem állt rendelkezésünkre a Tisztavizi tavakkal  kapcsolatban. Elindulásunk mellet döntött, hogy a Tisztavíz azon tavak egyike ahol már jégveszte után fogadják a horgászokat. Nem is csalódtunk ebben, ugyanis kiérkezésünk alkalmával 3 horgásszal is találkoztunk kint a parton

A tavak már egy jó hete nyitva állnak  a horgászok előtt. Sőt az egyik horgász elmondása alapján az elmúlt héten volt olyan nap hogy a két tavon üllő néhány pecás összesen 20db pontyot utasított ki a tó szárazabbik felére.

A mai napon komolyabb fogással nem találkoztunk. Zömében kárászt és dévért akasztottak a horgászok.

DSCF2978

DSCF2980

DSCF2972

A tavak vize már teljesen ki van olvadva. A halőr elmondása alapján igaz reggelenként még igaz vissza-vissza fagy, de ez már jelentéktelen, és a napkelte után már néhány órával  újra teljes pompájában ragyog a víztükör. Ebben az évben már többen is próbálkoztak, a tavaszi napsütés jó néhány sporttársat kicsalt a Tisztavízre. Ezekben a kora-tavaszi időszakokban inkább a nappali, kora-délutáni időszakok voltak inkább szerencsések.

Jelenleg a Tisztavíz csak nappali horgászjeggyel horgászható. Ez azt jelenti hogy napkeltétől, napnyugtáig látogatható. A tavon történő horgászat feltételei nem változtak. A napijegy 2600ft –ért vásárolható meg a kint lévő halőröktől.

DSCF2970

DSCF2973

DSCF2968

DSCF2967

DSCF2981

Ez az erdősousztai tavunk is mint a többi krónikus vízhiánnyal küzd. A kevés téli csapadék elégtelen lett volna a feltöltődéshez. A Tisztavizi tavak mellett húzódó Kati-ér teljesen száraz, így ezek a tározók semmilyen természetes vízutánpótlást nem kaptak ezen a télen. A tavak üzemeltetője így arra kényszerült hogy már a tél folyamán is folyamatosan üzemeltesse kútjait. Még mindezek ellenére is hiányos a tavak vízkészlete, ugyanis még legalább fél méter víz hiányzik a teljes feltöltődéshez. A halőr elmondása alapján ez a plusz kiadás havi szinten mind egy 100 ezer forinttal drágítja a horgásztavak  üzemeltetési költségét.

Telepítés még ebben az évben nem volt, mivel  tavaly még az év vége felé is volt halkihelyezés a Tisztavizi-tavakba. Jelenleg még csuka és süllő tilom van, íy csak békés halakra lehet horgászni…és egy érdekesség! Eltünt a kis tó feletti magasfeszültségű távvezeték! Nem lógnak már tucatszám a felakadt végszerlékek, és valószínűleg már újabbak vesztét sem fogja már okozni az eddig a tavat ketté szelő villanyvezeték.

DSCF2974