7331_20090430_163919_thumb

Kis szőlő domb, Nyírlugos

Az Erdőspusztai Horgász Portál már a kezdetek óta kiemelt hangsúlyt fektet a környék  természeti, és turisztikai  értékeinek  megismertetésére, a ma már elfeledett, de egykoron nagy népszerűségnek örvendő látványosságainak újbóli megismertetésére. Ezért gondoltuk úgy hogy  ismét megrendezzük a dél-nyírségen átvezető, a Zsuzsi-vasút régi vonalán haladó,  egyedi  szépségű nyírségi tájat bemutató túráinkat…

A Zsuzsi-vasút emléktúrának elkeresztelt túraútvonalunkon már harmadik alkalommal  szervezünk kirándulást, amelynek első szakasza Nyírbéltek egykori Zsuzsi-vasút végállomásától, Nyíracsád egykori vasúti állomásáig tart.

Ez a szakasz a dél-nyírségi sztyeppés, erdős, ligetes területekről kiindulva vezet el minket a történelmi múltú, és a mai napig is kiemelt jelentőségű Külső-Guthig.

dscf2321_thumb

Nyírbéltek felújított, egykori Zsuzsi-vasút végállomás. (Túra kiindulópont)

Ezen a 20km-en, amely egy nem kis táv, érintjük a Ligetalja legmagasabb pontjaként számon tartott “Kis szőlő dombot”, és az egykori turistaparadicsomot  Túristaházat.

14488153_b8d4f16b7cd0a5307a7cc85d62182812_m_thumb

Túristaház romjai (Külső-Guth)

A túra –út hossza mint az előbb említettem 20 km. Nyírbéltek-Nyíracsád, az egykori Zsuzsi-vasút vonalán. A túra időpontja, március 22 vasárnap, a csillagászati tavasz második napja.

A túra kezdete 08.40 . Megközelítés busszal, vagy autóval. A buszjárat Debrecenből az autóbusz pályaudvarról indul 06.50-kor, amely Vámospércs, Nyírmártonfalva, és Nyíracsád érintésével érkezik meg 08.20-ra Nyírbélek buszfordulóhoz, ahonnan kb. 500m gyaloglás után érhető el a túra kiinduló pontja, a volt Zsuzsi-vasút végállomás. A kirándulást kényelmes tempóban tesszük meg, az egykori megállóknál pihenőket tartunk, és közben  néhány szót váltunk az épen elért állomás egykori aktualitásáról, a vasút múltjában betöltött szerepéről. Idő lesz bőven a túra  teljesítésére, ugyanis a busz  16 órai visszaindulásáig kényelmesen teljesíthető a táv.

A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk egy tavaszi, igazi vadregényes túrázásra, ahol a kora-tavasz illatával fűszerezett Dél-nyírségi táj szépségeit élvezve tölthetünk el egy kellemes napot.

Haza utazás a túra végpontjától, az Asszonyrészi buszmegállóból lehetséges, amely egyezik a túra útvonalunk célállomásával is, így plusz fáradtságot nem vesz igénybe a buszmegállóhoz történő eljutás. A busz 16 órakor indul vissza Nyíracsádon keresztül Debrecenbe.

A túrára jelentkezni lehet az erdo.horg.port@hotmail.hu email címre, vagy a 0620/4402854-es telefonszámon.

A túra második szakasza, Nyíracsád-Hármashegyi szakasz április hónap valamely vasárnapján lesz megrendezve.

dscf1518_thumb

dscf1540_thumb

 

Szeretettel várunk mindenkit, aki úgy érzi képes legyűrni  20km-t  dél-nyírség  legszebb tájain.