DSCF3072

Március 22-én vasárnap szerveztük meg a Nyírbéltek-Nyíracsád viszonylatában egykoron húzódott régi Zsuzsi vasút vonalának bejárását. A nagyon szép tájhoz szerencsére jó idő is párosult, így semmi akadálya nem volt hogy a valamivel több mint 20 km-es távot probléma mentesen teljesítsük. Ezen a szakaszon Harmadjára rendeztük meg Zsuzsi-vasút emléktúránkat, amelyet azzal a célzattal tettünk hogy próbáljuk meg mások számára is ismerté tenni ezt a háborítatlan nagyszerű környezetet.Illetve  felhívjuk a figyelmet a Zsuzsi-vasút  megszünt 77-ben felszedett, és már már már elfeledett pályaszakaszára.  Nagyszerű túra volt, fényképek is készültek jó bőven erről a napról….

Zsuzsi túránkat a honlapunkon, és a Facebookon hírdettük meg, amelyre ezúttal 12 vállalkozó szellemű túrázó jelentkezett. A túra mindazok által hogy nagyon szép környezeten haladt át nem volt egy könnyű feladat, ugyanis 20 km-es távjával egy igazi erőpróba volt . Az külön öröm volt számunkra hogy  a túra kiírásunkra nem csak a környékről, hanem még Hajdúszoboszlóról is jelentkeztek. Ez is igazolja hogy a Zsuzsi-vonat fíling, a Dél-nyírségi táj megismerésének vonzalma messzebbről is ide tud csalogatni embereket. Nagy örömünkre szolgált az is hogy a környező településekről is érkeztek túrázók, és volt olyan jelentkezőnk is aki már jött velünk ezen a szakaszon,  de a táj szépsége újra vissza csábította.

Ezen kívül Vámospércsről, Debrecenből, és Nyírábrányból  érkeztek jelentkezők.

A nyírbélteki buszról leszállva még nem tudtuk kik lesznek a túra társaink, de a reggeli, fagypont közeli, kissé hidegecske időjárásban hamar összerázódott a csapat. A bemutatkozás után egy rövid sétával értünk el a túra kiinduló pontjához, a régi Nyírbélteki Zsuzsi-vasút végállomáshoz. A tavalyi év óta ez a környék teljesen megváltozott. A nyírbélteki önkormányzat uniós pénzből teljes tereprendezést hajtott végre, letérkövezte a területet, és szalonnasütőhelyeket, padokat, és asztalokat helyezett el a területen. Nagyot változott egy év alatt.

2015-03-22_08-29-30

2015-03-22_08-35-17

A nyírbélteki egykori Zsuzsi-vasút végállomást elhagyva  9 km változatos terepszakaszt mögöttünk hagyva értük el Nyírlugost.

DSCF3035

 

Lugos belterületén  már kissé nehézkesebb volt az eredeti nyomvonal lekövetése, ugyanis a településen már bele vegyült az ingatlanok kertvégeibe. A kerteken túlhaladva Nyírlugoson is jól követhető volt a régi vasút. Nyírlugosra érve természetesen nem hagyhattuk ki a Ligetalja legmagasabb pontjaként számon tartott  Kis szőlő domb  felkeresését.

DSCF3044

DSCF3046

DSCF3048

Rövid pihenő, és reggeli  után neki vágtunk az út második felének, ahol már a Guthi erdő várt ránk. A kis szőlő dombot elhagyva a Nyírlugost is érintő Szatmári úton haladtunk tovább.

2015-03-22_11-39-53

2015-03-22_11-46-20

Belépés Külső Guthra..

DSCF3050

Guth a maga 5000 hektáros területével az alföld második legnagyobb összefüggő erdősége. Vadállománya dámszarvas populációja messze földön híres. 

A nagy  kapun áthaladva az itt is pontosan követhető Zsuzsi-vasút vonalán haladtunk. A megyehatárt elhagyva az egykori Várhegyi átrakó felé.

Itt valószinüleg egykor tanya lehetett, ugyanis kutat találtunk a semmi közepén.

DSCF3051

DSCF3053

DSCF3057

DSCF3058

DSCF3064

DSCF3062

5km megtétele után egy újabb pihenő, ezúttal a Várhegyi átrakónál, Túristaház megállóhelynél.

Az 1933-ban átadott egykori túristaparadicsomról már csak a túristaház alapjainak romjai árulkodnak.

DSCF3068

DSCF3069

A túristaházban egykoron büfé, étterem terasszal üzemelt. Ez az épület volt a központja egy 100 holdas pihenőparknak amely a vasútvonal egyik gyöngyszeme volt 1933-1977-ig. Majálisokat,  nagy ünnepeket rendeztek itt, sőt,  egészen 1977-ig a Nyírlugosi általános iskola  is ítt rendezte a kisdobos és úttörő avatásait.

Ma már egy igazi kincs. Igaz törötten találtuk, de ma már ez így is egy érték.  Csatos bambi üvege !!

DSCF3065

 

Tovább Angyaltelek felé…

Itt találhatóak a vonal legmélyebb bevágásai. Van ahol 12 m-t is megközelít a szintkülönbség.

DSCF3072

DSCF3074

 

Angyaltelekhez  annak megállójához érve elszomorodva láttuk hogy a tavaly még  egészben álló tanyaépületet az erdészet elbontotta. Igaz hogy  lakatlan volt már régóta, hiszen utoljára a 2000-es évek legelején az ott dolgozó szénégetők laktak benne, de utolsó képviselői  közzé tartozott annak a  kevés lakatlan tanyaépületnek amely még a Zsuzsi időszakából maradt meg.

DSCF3079 

Sajnos ugyanígy járt a néhány km-rel arrébb található Külső-Gút 29 számú tanyaépület is. Pedig ez a tanya legutóbbi, egy évvel ezelőtti itt jártunkkor még nagyon jó állapotban volt.

DSCF3082

A nyírfák és a tuják közti területen terült el  a lebontott tanyaépület.

DSCF3078

A lebontott tanya törmelékét a földútba töltötte bele az erdészet.

Már csak néhány km volt hátra a túránk végpontjaként kijelölt egykori Nyíracsád megállóhelyig. 16 km-rel a lábunkban haladtunk már ekkor. Voltak már akik kissé megfáradtak ettől a távolságtól de  lendületüket, és kedvüket nem szegte a mögöttünk hagyott jelentős távolság.

DSCF3080

Peti barátunk ezúttal is rátalált a tavalyi évben szintén ő által felderített egykori Zsuzsi talpfára.

Utunk és túránk végéhez közeledtünk, amikor is elértünk Nyíracsád egykori állomás épületéhez. Ezen a pályaszakaszon még ez a két épület amellyek a legjobb állapotban maradtak meg. Egy drót kerítésen keresztül be is mentünk, és tüzetesen szemügyre vettük mind két épületet. Egykoron állomás, illetve tanyasi iskola is volt itt.

DSCF3083

DSCF3084

Itt már nem volt más dolgunk csak a 16 órakor induló buszt kellett hogy megvárjuk.

DSCF3085

Ezzel ért véget a 2015-ös  Zsuzsi-vasút 1-es túránk 20km-es szakaszának teljesítése. Egyértelműen kijelenthetem, és ezt túratársaim is megerősítették, hogy nagyon jó hangulatban, szép  időben, egy nagyon kellemes napot töltöttünk el ligetalja erdőségeiben túrázva.

Ezzel az utunkkal is szeretnénk hírdetni, hogy  izgalmas túrákat csapni, igazán szép környezetet természeti szépségeket  nem csak a hegyekben, nagy vizek mellett, illetve külföldön lehet találni, hanem itt egy karnyújtásnyira, az alföld, a Nyírség közepén is.

Megköszönöm  túrázó társaimnak  hogy csatlakoztak hozzánk, és remélem a jövő hónapban megrendezésre kerülő 2-es túránkon ( Nyíracsád- Hármashegy ) is csatlakozni fognak hozzánk. Természetesen minden jelentkezőt szeretettel várunk. A pontos túrakiírás itt az oldalon lesz megjelentetve.

A túrán nagyon sok kép készült. Ezeket itt a fénykép albumban tekinthetitek meg.