DSCF3244[1]

Az erdőspusztai tájegységet sújtó  kiszáradás egyik legnagyobb vesztese a hatalmas halállományáról hírhedt Mézeshegyi-tó. A Mézeshegy tavainak vízszintje a tavalyi év végén csökkentek oly krtitikus szintre, hogy  A Zöldarany horgászegyesület a tavak teljes lehalászása mellett döntött. Akkoriban ez a döntés megosztotta az egyesület tagságát, ugyanis nagyon sokan a lehalászás ellen érveltek. De hát a lehalászás megtörtént, így elvileg üres tavak várják az életet, megújulást hozó eső megérkezését…Nézzük hogy állnak 2015 tavaszán, egy száraz tél elmultával a Mézeshegyi-tavak…

Terepszemlénket a kis tó mellett kezdtük. A tavalyi év végén ezen a helyen kezdődött a lehalászás. Akkoriban elég szerény  volt a tó vízszintje, amely mostanra sem sokat emelkedett. A változás kb. 50cm vízszint növekedés. A tagok elmondása alapján ebben az évben adtak ki területi engedélyt a kis tóra, amelynek ára 25000ft-ba kerül. A Mézeshegyi-tavak szerény vízszintje ellenére a kis tóba történt telepítés. Amely 10 mázsa pontyból, és 5 mázsa harcsából állt. Állítólag a közel jövőben is lesz a kis vízbe haltelepítés.

Kint létünk alkalmával mindössze 2 horgásszal találkoztunk. A tagság jelentős része eddig nem váltotta ki éves területi jegyét, sokan nem akarnak horgászni a kis tavon.

DSCF3212

DSCF3214

 

 

DSCF3216

Ezek a képek a nagy tavon készültek. A tó vízszintje kb. a tavalyi, lehalászás kori időszakhoz hasonlit. Se több, se kevesebb. Ha igazságot akarnánk tenni a lehalászás pártolói. és ellenzői között  nehéz lenne a helyzetünk, mert így április közepe felé haladva semmi változás nem tapasztalható a nagy tó vízszintjét illetően. Eddig úgy néz ki azok döntöttek jól akik a lehalászásra szavaztak. A tó  egy része teljesen ki van száradva, ahol a part mentén elindult az algásodás is. A tavalyi lehalászás ellenére még mindig több mázsa hal lehet a nagy tóban, ugyanis tükörvíznél látható hogy szinte pezseg a víz  egyes helyeken. Ott létünkkor is sok pontyugrást, nagyobb fordulásokat, süllő és csuka rablást láttunk a tükör vizen.

Hivatalosan nem megerősített hír, de horgászok információja alapján ép ezért tervezi az egyesület az újbóli lehalászást, amellyel a jelentős mennyiségű  még tóba maradt hallállományt szeretnék  kifogni, ezzel megakadályozva a további  viszszint csökkenés miatt létrejövő halpusztulás bekövetkeztét.

DSCF3219

DSCF3221

DSCF3222

DSCF3224

DSCF3229

DSCF3225

DSCF3227

DSCF3231

DSCF3232

DSCF3233

DSCF3236

DSCF3241