DSCF3409.jpg

A FANCSIKAI TAVAK!!  Vagy hogy pontosabban megjelöljük a helyet, a Fancsikai tavak “csontváza”. A panoráma úton elhaladva szomorúan szembesülhetünk a Fancsikai tavak haláltusájával, végnapjaival amelyet a száraz időjárás, és az emberi felelőtlenség ellen vív. Ez a harc nagyon a végéhez közeledik, és ha csoda nem történik, már pedig ugye csodák nincsenek,  akkor néhány hét múlva  már csak azt mondhatjuk ezekről a helyekről hogy “ itt terültek el hajdanán az erdőspusza legnagyobb vizei, a Fancsikai- tavak”…képek következnek a szívszorító látványról amelyet az egykoron nagyhírű vizek ma, az elmúlás utolsó napjaiban nyújtanak….

Az erdőspusztákat sújtó szárazság  végveszélybe sodorta a Fancsikát, és egyre nagyobb a valószínűsége hogy ismét be fog teljesülni az a természeti katasztrófa amely 1993-ban következett be, a Fancsikai-tavak teljes kiszáradása, vizi világának teljes elpusztulása. A Fancsika III-as tó azóta sem tért magához, eldobták, pusztulásra itéltették  a helyi hatóságok. Vajon a még túlélő, I-es, és II-es tavak is a sűlyesztőbe kerülnek ezután??

A Fancsikai tavak mellett ha elhalad a kiránduló valószínűleg könnybe lábad a szeme. A fancsikai horgászokról  nem is beszélve. A II-es tónak  egy két hete lehet hátra a végső kiszáradáshoz, az I-esnek talán valamivel több.

Egy körtúrát szerveztünk a tavak körül ahol felmértük mi is maradt  meg még  az egykoron hírhedt debreceni horgászvizekből…

Körutunkat az I-esen kezdtük az almás “kis Vámospércsi út” felőli végéről kezdve..

DSCF3370.jpg

látható hogy a madárszigetre szinte már  gyalogosan is be lehet jutni.

DSCF3373.jpg

az iszap már olyan szinten megszáradt jó néhány helyen, hogy 20 cm mély  repedések borítják…

DSCF3376.jpg

nagy területen vannak még tocsogók, amely napok kérdése hogy kiszáradjanak.

DSCF3378.jpg

sajnos ebből a látványból van a legkevesebb a Fancsika-I-esen. Aki ilyen képeket akar látni az már csak a zsilip körül talál hasonlót. A terület fel van szigetesedve, csak a lankásabb részeket borítja víz.

A felszáradt meder, a gázló madaraknak ép még bokáig érő vízben…

DSCF3364.jpg

DSCF3382.jpg

A zsilip, ahol még van némi vízterület. Ez az I-es tó legmélyebb pontja.

DSCF3393.jpg

DSCF3394.jpg

..és számomra egy nagy rejtély. Ez egy drótkötél sodrony, amelyet a tó közepén találtunk a félsziget csücskétől észak-keleti irányban, kb. pont a tó közepén.

A tó keleti felét már nem is fényképeztük, mert ott már kb. 1 éve nincsen víz. Az a rész már inkább hasonlít gazos legelőre, láprétre mint egy víztározó medrére. Teljesen elvadult, fák, bokrok nőnek benne. Az I-es tó tápcsatornája már vagy 2 éve nem vezeti az éltető vizet a hatalmas tó mederbe. Halpusztulásra utaló jelet nem találtunk. Igaz néhány kisebb tetem hevert a part menti hínárosokban, de jelentős pusztulásnak nem voltak nyomai ezen a tavon. A még meglévő igen kis területű vízben tapasztalható volt még halmozgás, ami azt jelenti még nem kosarazták, nem gereblyézték ki a teljes állományt, de az elkövetkező egy két hétben valószinüleg ez is megtörténik majd. Itt most  lehet  többen felkapják a fejüket hogy hogy történhet ez meg, de ha logikusan bele gondolunk itt már oly mindegy. Ha nem szedik ki az orvhalászok akkor a még megmaradó halmennyiség rövidesen beledöglik a vízbe. Ezzel szennyezve a környezetett, és nem utolsó sorban egy iszonyú bűzt árasztva ezzel a környezetre.

Ezek a képek pedig a II-es tavon készültek.

A II-es tó még rosszabb bőrben van mint a nagyobbik társa. Itt is csak a Zsilip oldalában van némi víz.

DSCF3412.jpg

A megmaradott víz teljesen fel van algásodva. Bűzlik a rothadó iszap, és kezdenek pusztulni az apróbb halak. A felrottyant vízben, a zsilip felőli partszélben   bűzlenek  a bomlásnak induló haltetemek.

DSCF3415.jpg

DSCF3407.jpg

DSCF3411.jpg

DSCF3413.jpg

DSCF3417.jpg

látkép a félsziget egyik beállójáról.

DSCF3400.jpg

DSCF3403.jpg

DSCF3402.jpg

DSCF3405.jpg

DSCF3401.jpg

A most látott képek a Fancsika II-es május 9.-i állapotát mutatták be. Elkezdődött az apróbb halak, kényesebb fajták a süllök kipusztulása. Biztos vannak még benne nagyobb egyedek mert kint létünkkor is láttunk a még mélyebb 40-50 cm es részen pontyugrást, de napok kérdése és hasonló meleg időjárás esetén ezek is belepusztulnak  a felrottyanó oxigén hiányos tocsogóba.

A Fancsikai tavak mint az előbbiekben is írtam már két éve nem kapnak vizet. Ez nem csak kizárólag a szárazság miatt van így, vagyis amiatt, de  a vízügy először mindíg a Vekeri tóba kormányozza a dél-nyírségi vízgyűjtőben összegyült  vizet.  Ami az elmult 2 évben elég kevés volt. Amíg a Vekerit nem töltik fel teljesen addig ezek a tavak nem részesülhetnek az éltető vízből.

Szomorú  torokszorító látvány ez mint horgásznak, mint a környékben túrázó, kiránduló emberek számára. Vajon meddig kell még várni, és minek kell még ahhoz megtörténni hogy végre  a “ CIVAQA” vize frissítse fel a környék tározóit !!?

Jövő héten  ismét beszámolunk a Fancsikai tavak állapotáról…

Képes beszámolónk 2015 május 8.-án, és 9.-én készült a Fancsikai tavakon..