Zsuzsi-vasút emléktúra.

Hosszú egyeztetések és többszöri csúszás után május 17.-én végre úgy nézett ki minden együtt áll a túra teljesítéséhez. Szerencsénk volt az időjárással is, így háborítattlan, igazi kiránduló időben járhattuk be  a környék szépségeit, és készíthettünk ezekről örök emlékül szolgáló fényképfelvételeket. Túránk során bejártuk belső-Guthat, láthattuk a gyönyörű vadászkastélyt, megpihenhettünk a hatalmas Hubertus tölgy árnyékában, végig mentünk a Belső-Guthi tanösvényen, de nyírmártonfalva határában megcsodálhattuk a frissen felújított Reveczki keresztet, és bejárhattuk a több évtizede elhagyatott Reveczki kastélyt is….

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Túránk kiindulópontja az 1-es túra végállomása volt, a Nyíracsád –Nyíradony  közötti közúton fekvő Zsuzsi emlékhely. Reggel 10 órára beszéltük meg a találkozót, az érkező helyközi volán járat menetrendjéhez igazítva.Legtöbben busszal érkeztek, de volt aki autóval hozatta ki magát találkahelyünkre. Villámgyors összeismerkedés, és rövid túra tájékoztató után 22-en vágtunk neki a Belső-Guthi erdők rengetegeinek.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Az út eső szakasza nem járt rész volt, így elég magasan volt már az aljnövényzet. Ezt néhány bevállalósabb, rövidnadrágban érkező társunk saját lábaszárán érezhette, ugyanis a sűrű csalánmezőn átvágva  jócskán csipkelődtek ezek az erdei növények.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Tova haladva  tölgyeseken és akácosokon haladtunk át az egész tájat betöltő akácvirág illat mámorában. A sok időpontváltozás az egyeztetések a túra időpontját illetően szerencsénkre  pont erre az időszakra terelték túránk dátumát, így nem csak a látvány, hanem a csodálatos illatok is kényeztettek bennünket.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Tovább bandukolva  a Guthi erdészet felé haladva pillanthatjuk meg egy tisztáson ezt a pihenőhelyet. Azt hiszem mindenkinek elnyerte tetszését ez a menedékház. Villannyal, világítással, vízzel és wc-vel felszerelt helyen pihenhettük ki az első 3 km fáradalmait.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

A helyi tanyavilág sajnos már szinte teljesen felszámolódott a Guthon. A 70 es években meglévő 143 tanyából mára már csak vagy 15 maradt. Ezek a tanyák is zömében mint az erdészeti dolgozók szolgálati lakásaként üzemelnek.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Beérkezve a Guthi erdészet központjába…Egy elektromos kapun keresztül jutottunk be az elzárt helyre, ahol nagyon sok szép látványosság tárul a látogató elé. Guthon 1957 óta üzemel az erdészeti központ.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Zsuzsi-vasút emléktúra

A kis csapat Guth szivében..

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Zsuzsi-vasút emléktúra

Természetesen nem maradhatott ki a Hubertus tölgy sem  a megtekintendő látványosságok közül. Az öreg fa már 250 éve harcol az idő múlásával itt Belső-Guthon. Monumentális  730cm-es törzs kerületével , és 250 éves életkorával  a legöregebb fák közzé tartozik Magyarországon.

Zsuzsi-vasút emléktúra

A  járdába is benne van a “cégjelzés”.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Az egykori Belső Guthi Zsuzsi állomás mellett haladtunk el. Ez az épület azon ritka Zsuzsi-vasút kiszolgáló építmények közzé tartozik amely még ép, és örzi egykori arculatát. Ma mint szolgálati lakás üzemel, de hálisten megőrizték régi formáját. Elől teljes pompájában az egykori jegykiadó ablak található.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Zsuzsi-vasút emléktúra

Peti barátunk most is röntgen szemekkel járkált az erdőben.. Az első túrán szarvasagancsot talált, de most sem adta alább egy őz fejdíszétől.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Guthról egy kapun jutottunk ki amely egy lakattal volt bezárva. Ezután tértünk rá az egykori Zsuzsi nyírmártonfalvasi szakaszára. Irány Nyírmártonfalva Reveczki- tanya!

Zsuzsi-vasút emléktúra.

A  Reveczki –tanya egykori megállójához érve, onnan letérve a Reveczki kereszthez vezetett az utunk.  A keresztnél a Nyirmártonfalvi falumúzeum vezetóje Almási Sanyi barátunk várt bennünket, aki a kereszt felújításáról kapcsolatos hasznos ismeretekkel  látott el minket.

Elmondta miszerint a 36 éve ledűlt, és összetört keresztet az ő vezetésével, helyi  lakosok adakozásából, és Kovács Attila társadalmi munkája által újult meg. A kereszt és az előtte nagyon szépen rendbe tett kis park átadása és megszentelése Reveczki József születése napján, május 21.-én fog megtörténni.

Almási Sanyi a keresztnél, a megfáradt túrázókat kávéval és hűtött ásványvízzel várta, ami bevallom nagyon jól esett a déli meleg  napsütésben.

Zsuzsi-vasút emléktúra.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Ezután a Reveczki kastély megtekintése következett, ahol dr. Harangi Lajos az ott  egykoron működő gyerekotthon veztőségi tagja  (1991-1996-ig) volt segítségünkre. Lajos bácsi beszélt a gyerekotthon akkori működéséről, és felidézte azokat a szép  időket amikor még gyerek zsivaj töltötte be a gyermekotthonként működő Reveczki kastélyt.

Sajnos azóta az épület teljes mértékben pusztulásra lett itélve. Jelenlegi tulajdonosa nem gondozza, omladozó falak, szétvert ablakok, törmelékek fogadják az alkalmi szemlélőt.  A kastély 1997-es bezárása, illetve eladása előtt költött az állam több 10 millió  forintot az épület komplexumra, de az akkori politikai vezetés nevetséges 12 milliós áron átjátszotta egy  politikai szimpatizánsa számára… kár érte!!

Zsuzsi-vasút emléktúra.

DSCF3488

A Reveczki rész látogatása után tovább folytattuk utunkat Nyírmártonfalva határa mentén, ahol a kisvasút 1977 ig rótta  köreit. Itt egy újabb meglepetéssel szerettünk volna kedveskedni túratársaink részére,  úgy gondoltuk hogy az akácvirágzás idejét kihasználva egy méhészeti bemutatóra hívjuk a bevállalósabb útitársainkat.

Zsuzsi-vasút emléktúra

Imi barátom a méhészeti bemutató lázában égve még fényképezni is elfelejtett, így csak ez az 1 kép készült a bátrabbak megmérettetéséről.Mosolygó arc

DSCF3497

Elhaladva a Nyírmártonfalva Melánia –tanya állomás épülete mellett.     Ez az épület már régóta lakóházként funkcionál, de külső vonalai még az eredeti állapotát tükrözik. Sajnos a  nyomvonalról itt néhány száz méter erejéig le kellett hogy térjünk, mert az épület  gazdája az állomás épület előtti részt, ahol egykoron a sinek vezettek, azt lekerítette. De minden rosszban van valami jó, így a kerülő utunk alkalmával meglátogattuk az épen az állomás  mellett lévő egykori tanyasi iskola épületét.

Erdős-pusztai Horgász portál: 20465416 84406195 f2e0 l - indafoto.hu

Az egykori Nyírmártonfalvasi tanyasi iskola 1938-1978-ig működött Romhányi Tivadar és felesége vezetésével. Egykoron ez a rész volt a Nyirmártonfalva  környékbeli tanyavilág központja, az állomással és az általános iskolával. Az iskola épületben két tanterem volt, az egyik a felső, a másik az alsó tagozat számára. A tanyasi iskola végét ugyanaz a faluépítő, és tanyaellenes szocialista felfogás pusztította el amely ebben az évben, 1978-ban a Zsuzsi-vasútat is leseperte a szinről. Ez a felfogás ez a szocialista propaganda a tanyasi életet egy fejletlen  idejemúlt életvitelként hírdette, és hogy ezt az életformát elsöpörje mindent is megtett. Az iskolát megszüntette, ezzel a tanyasi gyerekeket a faluba kényszerítette, illetve a vasút megszüntetésével a tanyavilág lakosságának  is azt sugalta hogy a falvakban, és a városokban a jövő.

Zsuzsi-vasút emléktúra

…és itt a vége a 15 km-nek, vagy ha a két túránk hosszát számítjuk a 35 km-es  Zsuzsi-vasút emléktúránknak. Itt találkoznak össze a  meglévő, és általunk bejárt 35km-es  képzeletbeli, egykoron élettel telt  kis-vasúti szakasz  sínpárjai a még meglévő Debrecenből Hármashegyig nyúló szakasszal..

Zsuzsi-vasút emléktúra

Túránk véget ért, kellemes fáradtsággal lábunkban pihenünk meg a Hármashegy tisztásán, ahol az együtt eltöltött nap  kellemes pillanatait felidézve a még megmaradt szendvicseket majszolgattuk.  Azt hiszem mindenki nevében mondhatom hogy nagyon elfáradtunk a mögöttünk hagyott több mint 15km megtétele után, de  kellemes élményekkel gazdagodtunk. És egy olyan gyönyörű tájjal ismerkedtünk meg, amely szépségén kívül  egyedi történelmi múlttal  is rendelkezik.

Ezen alkalommal is köszönetet szeretnék mondani túratársaimnak, akik közül többen is már az első túrán is részt vettek, és  megköszönöm elsőként hozzánk csatlakozott társaimnak is a részvételt, és remélem ők is kedvet kaptak a további erdőspusztákbeli kirándulásokhoz.

A mai túránkra Nyírmártonfalváról, Nyírábrányból, Vámospércsről, Debrecenből, Hajdúszoboszlórol, és Budapestről érkeztek túrázók.

Továbbá köszönetet szeretnék mondani  dr. Harangi Lajosnak aki önként felajánlva kalauzolt bennünket a Reveczki kastély régmúltjában.

Köszönetemet fejezem ki Almási Sándornak  a Nyírmártonfalvi Falumúzeum vezetőjének, aki  fogadott bennünket a Reveczki keresztnél, és a sok hasznos információk közre adása mellett kávéval és hideg ásványvízzel is kedveskedet nekünk.

És  végül de nem utolsó sorbak köszönöm Pósán Ferenc erdészeti vezetőnek hogy biztosította számunkra a Guthi Erdészeten történő szabad áthaladást.

A túrán rengeteg kép készült, az összes fényképet a hely adta lehetősek miatt nem tudtuk feltenni ide az oldalra , de ezekben az albumokban mind megtekinthetőek.