DSCF3534.jpg

A 2 hete  leközölt “Fancsikai kórkép” című írásunk óta sajnos nem sokat változott a helyzet, illetve hogy pontosabb legyek változott, de nem pozitív irányban. Ha a Fancsika II-es tavát akarjuk fényképezni akkor már nem kell panoráma fényképet készíteni ugyanis szerény kis vízfelülete egyetlen egy fényképre ráfér….

A mostanság esősebbre fordult időjárás sajnos még nagyon kevés ahhoz hogy hatása legyen a kiszáradás határán álló erdőspusztai tavakra. Ez a cikk amely pünkösd hétfőén íródik úgy néz ki szintén esős nappal ajándékoz meg bennünket, amely így ünnepen nem igazán komfortos a szabadidős tevékenységeket illetően, viszont remélhetőleg egy olyan időjárási periódusnak a kezdete amely esősre fordulásával tölthetne az erdőspusztai tavak katasztrófális vízszintjén.

Jelenleg mind két tó vízszintje kritikus szinten áll, talán az 1990-es évek eleje, közepe táján  láthattuk így a Fancsikát. A két tó közzül a II-es vízszintje már alig mérhető, inkább tocsogónak nevezhető. A hatalmas kiszáradt mederben gyerekek játszanak, motorosok, kvadosok száguldoznak felrepedt talaján. Ahol még nedves a kiszáradt tómeder, ott hatalmas területeken sárga színű mezei vírágok nőtték be az egykori vizes élőhelyet. A II-es  tavon a zsilip elé az uralkodó észak-keleti széljárás folyamatosan fúja ki az elpusztult halak tetemeit…Egyszóval nem egy szép látvány mostanság a Fancsika. A májusi virágillat kavalkádot a parton terjengő dögszag  nyomja el. Az egykoron  fénylő erdőspusztai tájegységnek amelyre nem rég költöttek 308 m forintot, épen csak az ékességei semmisültek meg, azok a víztározók  amelyek a táj varázsát, adták, gyönyörű látvánnyal ajándékozták meg  a kirándulót, kikapcsolódási lehetőséggel a horgászokat.

Pünkösd hétfőén is rengetegen látogattak ki az erdőspusztákra, és nagyon sokan álltak meg a Fancsikai tavak csontvázánál. Többen pedig a tó medrében körbejárva szörnyülködve szembesülve a megmaradt maréknyi kis vízfelület haláltusájával.

Így mondókám végére érve  önkéntelenül is megfogalmazódik egy kérdés bennem.

Ez a helyzet, amely már inkább mondható katasztrófálisnak mint súlyosnak, nem bántja Debrecen város új városvezetésének a szemét ??!!

Erre a kérdésre még valószinűleg sokáig nem kapunk választ. Néma közöny, és folyamatos félremagyarázás tapasztalható az illetékes szervek részéről.

Nézzük a képeket.

DSCF3503.jpg

A 90 hektáros eredeti területű Fancsika I-esben igaz szorványban, még vannak kisebb vizes helyek. Legtöbbjében már nincs halmozgás. Ezeket a részeket már lerabolták. Vagy “kimentették”? El sem merem képzelni hogy milyen állapotok fogadnának itt most bennünket ha a halállomány benne maradt volna a tóba.

DSCF3506

DSCF3509

DSCF3515

DSCF3521

DSCF3514

DSCF3510

DSCF3517.jpg

A következő képek az egykoron 24 hektáros  Fancsika-II-es taván készültek. Itt még kritikusabb a helyzet.

DSCF3533.jpg

DSCF3532.jpg

DSCF3530.jpg

DSCF3542.jpg

DSCF3527.jpg

DSCF3522.jpg

Aki felmegy a zsilipre az kedvező fényviszonyok mellett láthatja hogy a megmaradt nagyobb halak hol találhatóak. Nem kapitális méretűekre értendő, hanem néhány 1-2 kg-osra. Olyan kicsi a víz hogy látni őket fentről. A vízben a növényevők szinte már semmilyen táplálékot nem találnak, láttuk ahogy pontyok a vízszinén lebegő döglött halak húsát csipkedték.

DSCF3540.jpg

DSCF3537.jpg

DSCF3535.jpg

DSCF3538.jpg

DSCF3536.jpg

DSCF3541.jpg