DSCF3616

Az elmúlt egy év alatt Magyarországon 179 kilátó épült. Ebből 69 Hajdú-Bihar megyében. és még tovább szűkítve kb.10 db az erdőspusztákon. Ez a projekt egy uniós támogatásnak köszönhető,  amely mint erdészeti közjóléti létesítmények építését szorgalmazza. Ennek a fejlesztésnek a keretein belül valósultak meg ezek a beruházások, amelyből 10 db az erdőspuszták területén lett kialakítva. Ezek a kilátók, és a mellettük létesített asztalok, padok, tanösvények mind olyan elemek amelyek tovább szinesítik az erdőspusztát bejárni kivánó turisták célpontjainak   palettáját. Úgy gondoltuk hogy egy sorozat keretében bemutatunk minden egyes újonnan épült erdőspusztai kilátót, és a jobb rátalálás érdekében  képes leírással szolgálunk olvasóinknak…

Elöljáróban még annyit szeretnék elmondani hogy ezek a kilátók uniós pénzből létesültek, amelyek magán gazdák tulajdonai, de közcélú felhasználásra lettek létrehozva. Egyszerűbben fogalmazva magán tulajdont képeznek,  de bárki számára igénybe vehetőek, használhatóak.

A kilátó, pihenőpadok, asztalok  és a tanösvény létrehozásához minden egyes pályázati nyertes 24 millió forintot kapott.

Elsőként az erdőspuszták észak-keleti részén, a dél-nyírségben , Nyírmártonfalva határában a Reveczki-tanya melletti Bél-Bagosi részen található kilátóra és pihenő parkjára szeretném felhívni a figyelmet.

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zgKTyUfy4QFA.kgYJ8SDHxc3s&usp=sharing

Gps koordináták:

47°36’05.4″N 21°52’44.5″E

A kirándulópark egy középkorban elpusztult falu területén épült, Bagos falu ( nem össze tévesztendő Hajdúbagossal ) helyén, az 1977.ig  Nyírbéltekig közlekedő Zsuzsi-vasút mellett. Ha szemben állunk a kilátóval  jobb kéz felé kb.50 m-re a dombtetőn még mindig felelhetőek az akkori templom törmelékei.

A kilátó mellett 10 ismertető tábla szinesíti a tanösvényt, a táblák mellett a pihenést szolgáló padokkal asztalokkal. A tanösvény teljes hossza valamivel több mint 1 km. Akár maga a terület is alkalmas egy kisebb kirándulás, túra lebonyolítására, illetve a kilátóról a szemünk elé táruló panoráma a környék látképéből  is ízelítőt ad.

A kilátó és a kiegészító eszközök, padok, asztalok, ismertető táblák jó minőségűek, kint létünkkor a tanösvény útvonala le volt kaszálva, így az jól követhető. A területen nincs kialakítva tűzrakóhely ennek ellenére a létesítmény  gazdája  engedélyezi tűzrakást az országos tűzgyújtási szabályzat betartásával.

Amit hiányosságként említhetünk meg a szemétgyűjtők nem léte. Viszont a tulajdonos azt igérte hogy rövid időn belül kihelyez szemeteseket. Amit még kissé nehezményeztünk, az a kilátó által nyújtott panoráma. Fent a legfelső szintről is csak 180 fok-ban élvezhetjük a kilátást, ugyanis a többi részt takarják a környező erdő fáinak lombjai. Mindezektől függetlenül mindenkinek ajánlom a Bél-Bagosi kilátó, és tanösvény meglátogatását, ugyanis akár egy röpke kirándulás célpontjaként, de egy teljes nap eltöltésére is alkalmas turisztikai  hely ..

Ha értékelném a kilátót  és a mellette lévő tanösvényt egy  5 fokozatú skálán, majd csak a maximumot, 4/5-öt érdemelne.

DSCF3605

DSCF3585

DSCF3586

DSCF3604

DSCF3580

DSCF3584

DSCF3587

DSCF3588

DSCF3590

DSCF3597

DSCF3599

kilátó

látkép

látkép

DSCF3610

DSCF3611

DSCF3612

DSCF3615

A terület mellett néhány száz méterre található az újonnan rendbe tett Reveczki kereszt, a Reveczki kastély, és a tanösvény mellett van az egykori Hármashegy- Nyírbéltek viszonylatában közlekedett Zsuzsi-vasút felszedett nyomvonala.

” A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre nyitott szívvel járj!
Ne hagyj mást magad után, csak a lábad nyomát, ne vigyél el mást csak a szép emlékeket! “