DSCF3632

Az erdőspusztán  épült kilátókat bemutató sorozatunkban ezúttal a Telekhegyi-kilátót kerestük fel. Ez a létesítmény is az erdőspuszta észak-keleti részén, Nyírmártonfalvától délre, Buzita felé haladva  található meg. Egy 7 hektáros nyár, és akác erdő szélén bukkanhatunk rá a kilátóra, és a mellette lévő 7 hektáros erdőben lévő tanösvényre….

A terület megközelítése Nyírmártonfalva központjától a legegyszerűbb, ahol a Polgármesteri- hivatal melletti  műúton haladva, kb. 2km megtétele után érjük el a területet. A kilátó és a mellette lévő tanösvény szomszédságában két tanya is található, így nem csak a körnnyék kilátó által nyújtott látványában gyönyörködhetünk, hanem egy igazi régi paraszttanyát is megcsodálhatunk.  A kis tanya még lakott, kint létünkkor egy közepes méretű fekete kutya jött ki, jelezve hogy ott laknak, és addig tart az idegen látogató mozgásterülete. A kutyus a gyalogosokat nem bántja, de az autókkal már nem ilyen engedékeny. A mi autónk után is utána szaladt, de néhány méter után vissza tért otthonába.

DSCF3658

DSCF3618

DSCF3631

tanösvény

köszöntő

ismertető tábla

tanösvény

tanösvény

ismertető tábla

tanösvény

pad a tanösvényen.

vaddohány

DSCF3634

DSCF3638

kilátó

Panoráma a kilátórtól…

látkép

látkép

panoráma

panoráma

Kirándulásunk alkalmával megmásztuk a kilátót, és bejártuk a mellette létesített tanösvény területét is. Maga a kilátó  mint létesítmény esztétikusnak mondható. Mindenhol csavarozva, teljesen lecsiszolt, biztonságos, stabil  állapotú. A tanösvényen több helyen találkozunk ismertetőtáblákkal, amelyek a táj jellegzetes növényi kultúrájáról, és állatvilágáról  közölnek ismereteket. A legtöbb ismertető tábla mellett padok, és asztalok is találhatók, amelyek az 1033 m hosszú tanösvényen több helyen is biztosítanak pihenési lehetőséget. A park, egy szép környezettel és a nyírségre jellemző változatos táj látványával ajándékozza  meg az ide látogatót.                                                                              

Amit hiányoltam, itt sem volt szemétgyűjtő alkalmatosság, és itt sem volt kijelölt tűzrakóhely.

 5-ös skálán, 3/4 re. értékelem a létesítményt.

GPS KOORDINÁTA:  47.577100, 21.918760

Térkép képe