DSCF3795

Az újonnan épült erdőspusztai kilátókat bemutató sorozatunk 3 állomásához érkeztünk. Ezúttal a Vámospércs és Nyírmártonfalva között megépült Petőrészi- kilátót szeretnénk megismertetni. Ez a kilátó is az Erdőspuszta észak-keleti részén található, amely a 48-as főútról Vámospércsen  letérve, Nyírmártonfalva határában nézhető meg.

Ez a létesítmény is annak az uniós pályázatnak az eredménye amely a magángazdák számára 24 milliós keretből biztosított lehetőséget közjóléti célu  kilátó, és pihenőpark létesítésére. Ebből a szempontból az Erdőspusztai tájegység észak-keleti részén fekvő Nyírmártronfalvát egyfajta “kilátók nagyhatalmának” is nevezhetnénk, ugyanis a falu határában 5 kilátó is létesült az elmúlt egy évben.

A Petőrészi-kilátó  amely most kerül bemutatásra,  egy nagyon szép panorámával rendelkező építmény, ugyanis egy egykori tóra, a Halápzugi- víztározó ma már inkább legelőként működő területére vet változatos látképet.  A kilátó torony mögött pedig a Raubauer erdő rengetegei tekinthetők meg.

DSCF3798

DSCF3818

DSCF3796

DSCF3817

DSCF3799

DSCF3816

Az építmény tetejére felmászva gyönyörű kép tárul a szemünk elé, ahol megcsodálhatjuk a nyírségi erdő, az erdő-rét, és a láp-rét növénytársulásait is.

A kilátó panoráma képei…

DSCF3806

DSCF3808

DSCF3809

DSCF3811

DSCF3814

DSCF3810

Képek a kilátó melletti tanösvényről…

DSCF3800

DSCF3801

DSCF3802

DSCF3815

DSCF3803

DSCF3804

DSCF3805

Ha a helyet és az építményt együttesen kellene minősítenem, akkor azt mondhatnám hogy ebben az esetben is vannak hiányosságok. Itt sem találtunk sem szeméttartót, sem tűzrakóhelyet. Az egyik ismertetőtábla leírása alapján a tanösvényen 10 db bemutató táblát kellett volna fellelni, de csak 4-re sikerült rábukkannunk. Ezek szerint hiányos a tanösvény. A  köszöntő az első információs táblán ugyanaz volt mint a Bél-Bagosi kilátónál, sőt még a tanösvényt bemutató térképszelvény is ugyanaz volt, ami  viszont így  félre tájékoztatja az itt eligazodni kívánó turistákat.

Mindezek ellenére itt is érdemes egy túrát tenni, ugyanis kárpótol bennünket a táj látványa, és felüdülést okoz a friss erdei levegő.

Értékelés: A kilátó kissé érdekes formájúra sikeredett, viszont le van festve, és biztonságos fenntartózkodást nyújt. Nem rezeg nem izeg-mozog, a lépcsők vastag deszkákból készültek. A tanösvény az teljes káosz. ott semmi nem az aminek látszik, de kárpótol bennünket a táj, és a kilátó által nyújtott gyönyörű panoráma képe. Mindezek figyelembe vételével a létesítményt 5 fokozatú skálán 3-as-ra ( közepes ) értékelem.

GPS koordináták: 47.56945,  21.87925

Térkép képe

A területtől dél-nyugatra -ra  néhány km-es közelségben található a Hármashegyi pihenőközpont.