fancsika3

Nagy megdöbbenéssel fogadtuk  a hírt, miszerint  junius 15-re virradóra  hatalmas méretű halpusztulást észleltek a Fancsika I-es tározóján. A  mai napon azaz a halpusztulás másnapján kerestük meg telefonon dr. Veres Ferencet a Horgász Szövetség elnökét hogy információkat kapjunk a tragédiáról, és megnéztük a Ii-es tavat is hogy ott hogyan bírták a halak a kánikulai hétvégét..

1v1435

A tragédia bekövetkeztére már lehetett számítani, ugyanis az I-es   tóban a térdig érő víz az elmult hét kánikulai időjárása hatására oly módon felrottyant hogy csak idő kérdése volt hogy mikor következik be a tragédia. A múlt hét folyamán többször is kint voltunk a fancsikákon, folyamatosan figyeltük a történéseket, de még az utolsó kint létünk alkalmával szombaton, is csak szórványos halpusztulást észleltünk. Az akkor még meglévő halállomány méretére következtetve nem gondoltuk hogy ilyen sok darabos méretű hal van még  a vízben, mert akárhányszor kint voltunk mindig voltak a vízben akik halásztak, akik nagy mennyiségben hordták el a halat a vízből. Számunkra nagy meglepetés volt hogy ennyi viszonylag nagyobb testű hal maradt az I-es tározóban. Ez egy ismételten szomorú dátum a Fancsikai tavak történelmében. A  Fancsika II-es szinte már mederig száradt, az I-es tavon pedig ismét nagy mértékű halpusztulással kellett szembesülnünk.

Telefonon megkerestük dr. Veres Ferencet, akit az I-es tavon bekövetkezett halpusztulásról kérdeztünk.

Veres Úr elmondta: eddig 10 mázsa elpusztult hal tetemét szállitották be a Bánki fehérjefeldolgozóba. Az elpusztult halak között vegyesen voltak kisebbek egészen a tenyérnyi keszegtől a több kilós halakig. Zömében ponty, amúr, és süllő, de kisebb mennyiségben csuka is volt a tetemek közt.

Rákérdeztünk arra is hogy nem-e lehetett volna lehalászni a tavat amellyel meglehetett volna előzni a tragédiát?

Veres úr elmondta hogy olyan kicsi volt a víz hogy senki nem vállalta a lehalászást Több  halászati vállalkozással is egyeztettek  de nem  vállalták a beavatkozást.

Ismét egy szomorú  történése volt ez a a Fancsikai  tavak közel már 40 éves történelmének. A kedd hajnalban megérkező hidegfront a felerősödö széllel valamelyest visszahűtötte a felrottyant tó vizét. A tragédia más napján már nyugodtnak tünt a víz, a zsilipnél már horgászok is megjelentek akik bízva e Fancsika bőkezűségébe  ismét kilátogattak kedvenc horgászvizükre. Nem is potyára érkeztek, ugyanis ha nem is sokat de néhány kárászt sikerült zsákmányolniuk a jelentősen megritkult halállományból. Most egy ideig hűvösebb időt jósol a meteorológia, de ez csak idéglenesen mentesíti a tavat a még megmaradt halállomány rövidke tovább élését biztosítva.

DSCF3819

A II-es tó esetében már a végkifejletről beszélhetünk, ugyanis már szinte teljesen felemésztődött a vize, medrét elpusztult halak tetemei csúfítják, miközben iszonyú dögszagot árasztanak A vízbe, és a parton is az orvhalásszok által hátrahagyott a halászásra befogott ládák, tapogatók, kerítésdrótbol csinált alkalmi húzóhálók maradványai találhatók. A felposhadt 15cm es vízben megkábultan kóválygó kárászok és törpeharcsák utolsó egyedei  várják sorsuk végső beteljesedését.

DSCF3820

DSCF3827

DSCF3823

DSCF3821

DSCF3822

DSCF3826

DSCF3793[1]

A 2012-es nagy Fancsikai halpusztulás után 3 évvel ismét bekövetkezett a tragédia. Akkor 40  mázsa hal pusztult ki a Fancsika I-ból. Most csak az I-es tavon 10 mázsa hal pusztulását okozta az emberi felelőtlenség, Az erdőspusztai tavak vízellátásának elhanyagolása, a város vezetés közönye amely ezúttal is végzett több tíz mázsa hallal, szembe köpve a térség horgásztársadalmát, és természetszerető polgárait. Hogy lesz-e egyáltalán mentőprogram? Hogy megérjük mi még az áhított CIVAQUA program megszületését?… ez már lassan 40 éve csak igéret..és nagyon félő hogy a 2020-rta vonatkozó igéretek is csak szemfényvesztésnek minősíthetőek.

Ami biztos, hogyha ezek a tavak most kiszáradnak a 2020-ra beigért CIVAQUA megvalósulásáig biztosan nem fogunk tudni horgászni a Fancsikákon.