DSCF4001

Az elmúlt napokban  közmunkások takarították ki a Fancsika-I  zsilipjét, amely után a tó maradék vizét is leengedte a TIVIZIG. A parton fogadó látvány már inkább emlékeztet legelőre mint víztározóra. A meder közepén birkák legelnek, a kis tocsogókban pedig  amelyek lefolyástalanok, kárász tetemek százaitól  bűzlik a víz. A nagy számú még élő állomány pedig egy helyben állva, megfenekletten,  a hátúszóikkal az égbe meredve várják sorsuk beteljesülését a 10cm-es vízben..

DSCF4053

DSCF4055

Egyes horgászok információi alapján a múlt héten több zsák haltetemet szállítottak el a tóból, de a  meglévő kisebb, valószínűleg  néhány napig  még nem kiszáradó tocsogókban hemzseg az utánpótlás.

DSCF4043

DSCF4044

DSCF4046

DSCF4048

A kis tocsogókban orvhalászok kosarazgatták össze a még életben lévő legyengült halállományt, akikre már igazán haragudni sem tudtunk, mivel ezeknek a halaknak a sorsa már így is megpecsételődött. Lehet hogy nem etikus ilyet egy természet központú  honlap szerkesztőjének kijelenteni, de ha összehasonlítjuk hogy a lassú mocsárba fulladás, vagy  az orvhalászok kosarainak  fogsága kevésbé gyötrelmes, és okoz kevesebb környezeti kárt,  akkor a két rossz közül minden képen a másodikat választanám.

DSCF4054

DSCF4041

DSCF4050

DSCF4059

A kiszáradás okozta ökológiai katasztrófa nem csak a tavak halállományát tette tönkre, hanem a táplálékláncban felettük álló vizimadaraknak is menniük kell.

Tavaly még hattyúk is voltak, “lakták” a Fancsikát, amelyek már rég odébb álltak a kiszáradó tómedret, a vizivilág katasztrófáját  észlelve. A térség hatalmas madárvilága, gémek, sirályok már szinte teljesen eltűntek. A még épen a  nem kiszáradt kisebb részeken, mocsaras tocsogókban maradt belőlük néhány darab.

Lassan, néhány nap talán és véget ér a Fancsikai-tavak kálváriája is, ugyanis nemsoká az utolsó darab hal, és az utolsó csepp víz is eltűnik az egykoron bővizű mederből, és csak az emlékek maradnak, illetve a hatóságok üres ígéretei mely szerint “majd érkezik a Keleti vize”,  amelyben már mi sokat látott erdőspusztai horgászok egyre kevésbé hiszünk.