Lakatos

A napokban nyilatkozott a Debrecen tv-ben Lakatos Gyula ökológus, aki azt mondta,  hogy “a Fancsika jelentős  részét vissza kell adni a természetnek”, Ez a kijelentése, és maga az egész hozzáállás az erdőspusztai tavak jövőjét illetően nagyon sok embernél kiverte a biztosítékot. Ezért gondoltam úgy hogy megjelentetjük ennek az interjúnak a linkjét, és néhány szóban mi is ki fejtjük ezzel kapcsolatosan a véleményünket. Lakatos Gyula több pontban is olyan dolgokat állított amelyben   ő  alul informáltnak tűnik, és az erdőspusztai tavakat illetően olyan jövőképet fest fel amely sok erdőspuszta járónak bicska nyitogató. Az ilyen felfogásnak az áldozatává vált a 90-es évek közepén a Fancsika-III-as tó, és erre a sorsra akarják most juttatni az erdőspusztai tavak legnagyobb részét.


http://www.dehir.hu/embed/?id=476178&isMobile=false

DehirEsti Közelkép 2015-07-21

A cikk címeként  megjelenített kijelentés, miszerint

“Fancsika jelentős részét vissza kellene adni a természetnek”

már magában hiteltelen,mikor  szinte ezeket a tavakat kiásásuk óta a természet uralja és szabályozza!! Ezeken a tavakon évtizedek óta nem történt érdemi emberi beavatkozás amely a minőségüket javítaná,Tehát nincs ott az ember aki vissza adja, mivel ezeknek a tavaknak a sorsát már 40 éve a természet irányítja, Max az a horgász aki az eldzsumbujosodott beállókat takarította.. Többek közt azért is kerülhettek  a tavak  ilyen állapotba.

Alap karbantartásokat sem végeztek rajtuk ! így teljesen értelmetlen  idióta megnyilvánulás amelyet Lakatos Gyula “szakember” tett.

Azt külön felháborítónak és aggasztónak tartom, hogy kezd az a nézet, eluralkodni az illetékes hatóságok, kezeléssel megbízott szervek körében, és most már a magukat szakembernek nevező nagy tudásúak között is, hogy nem is kell ezeket a tavakat rendbe tenni, vagy csak részlegesen. Ezt azzal indokolja Lakatos, hogy a Fancsika, és a Vekeri túl messze van, így a modern kor embere már nem megy ki odáig!  Röhej, vagy inkább sírjunk ilyen kijelentés hallatán !? Hiszen épen a mozgás, a kerékpározás, és az erdőspuszták a várostól lévő távolsága teszi egyedivé ezt a tájat. Lakatos  úr szavait hallva ő a lusta emberek közzé tartozik, aki szívesebben látna egy pihenőközpontot a kertje végében a Tócó völgyben tíz emeletes házak árnyékában, mint egy  jól kialakított, a várostól 10 km-re lévő már évtizedek óta közkedvelt pihenőcentrumban. 

Itt az a katasztrófa, hogy olyan emberek akik arra lennének hivatottak hogy a már régen kész CIVAQUA tervet megvalósítsák, vagy ha elavultnak tartják akkor átalakított formában kezdjék el a megvalósítását, inkább a könnyebb utat választják, és alapból lemondanak az erdőspusztai tórendszer rekonstrukciójáról. Mondván sok a baj velük, temessük be őket, ültessük be fával, majd csinálunk újat a Tócó- völgyben, amely közel van, és nem kell 6 km-t biciklizni.  Ez vérlázító , és sajnos ezért tart itt ma ez az ország, mert amit egyszer felépítettek, és egy idő múlva karbantartásra szorulna nem javítják meg, hanem lerombolják, beültetik fával. Az interjúban tett kijelentéseivel Lakatos Gyula ökológus nem csak az Erdőspusztai tórendszert itélte halálra, hanem azokat a turistákat, horgászokat köpte szembe akik évtizedek óta ide járnak pihenni, és a jövőben is ebben az amúgy páratlan szépségű környezetben szeretnének kikapcsolódni. Inkább építtetne egy új tározót a Tócó völgybe, mint hogy a meglévőket rendbe rakják!!!,,,,én szégyellem magam hogy egy magát hozzáértőnek nevező ember egy nagy nézettségű televízióban ilyen felelőtlen nyilatkozatot tett.!!

Harangozó Ferenc – Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál.