DSCF4265

2015 szeptember 30.-val hivatalosan véget ér a Vekeri-tó bérleti időszaka.

Az állami tulajdonú tavakat 15 éves bérleti időszakokra adja ki a magyar állam.( legalábbis eddig így volt) A Vekeri-tó legutóljára 2000-ben lett kiadva, az akkor a pályázatot megnyert Haldorádó 6MGTSZ számára. Most jár le ez az időszak…

A Vekeri-tavat 15 éven keresztül üzemeltető Haldorádó elkezdte összepakolni a kerti bútorait, saját eszközeit amelyek ebben a tetemes időszakban szolgálták a kirándulók horgászok  kényelmét.Büfé már nem nyit ki, ma már a hintaágyakat is elpakolták, 30.-ig kell átadniuk a területet a NYÍRERDŐ-nek. Ebben az elmúlt 15 évben ez a szervezet volt hivatott üzemeltetni a Csónak házat, a büfét, ők végezték a Vekeri-tó haltelepítéseit, a víz kezelői voltak, és ők felügyelték a tó körüli létesítményeket. Az elmúlt 15 évben sok szép időszakra emlékezhetünk vissza a tó történelmében. Több találkozónak, zenei programoknak, hatalmas embertömeget vonzó majálisoknak, családi baráti  sütés-főzéseknek, maradandó élményt nyújtó horgászatoknak adott otthont ebben az időszakban a Vekeri-tó.            Sok debreceni, és  környékbeli településeken élőknek, és rengeteg Romániából érkező vendégnek volt kedvenc kirándulóhelye ez a pihenőövezet. Sajnos az utolsó 1-2 év szomorú vízállása, és az idén bekövetkezett teljes tó kiszáradás elég siralmassá tette ennek a 15-éves ciklusnak a végét.

DSCF4255

DSCF4256

DSCF4257

DSCF4258

DSCF4260

DSCF4261

DSCF4262

DSCF4263

A területnek a Magyar állam, a NYÍRERDŐ a tulajdonosa.

Mint ahogy azt az előbbi képek is szemléltetik nagyon rossz bőrben van a Vekeri-tó. A híd és környéke, és az a mögötti tó rész  már teljesen be van nőve. Sőt megjelentek a tómederben a fűzfa csemeték, jövések is, amelyek végképp a tó meder felemésztődését, fellegelősödését  indították meg. Ez a folyamat nagyban meg fogja nehezíteni a tó eredeti állapotának a visszaállását, ugyanis a betelepült nagy mennyiségű nád, és fűzfa hajtás nem fog eltűnni a majdan bekövetkező  esetleges vízzel teltség esetén sem.

Fél hivatalos hírek szerint, a tó bérleti jogát  addig nem fogják újra pályáztatni amíg nem lesz benne stabil vízállás. ( hát mit is pályáztatnának?) Ennek az  ideje főleg a jelenlegi képeket látva eléggé bizonytalan. Emiatt valószínüleg még ha tavasszal víz is  jönne a tóba  halasítás akkor  sem lesz, mert ugyan ki merné megkockáztatni hogy egy esetleges tavaszi feltöltődés után ismét egy ilyen katasztrófa következzen be.

A tó ezen túl sem marad őrzés nélkül. A csónakházban ezután is lesz személyzet aki felügyeli a  létesítményeket és vigyáz  a part menti padokra asztalokra, játszótéri elemekre.

Kár hogy ilyen bizonytalan jövő kép áll a Vekeri-tó és a többi erdőspusztai tó elé, és az is nagyon sajnálatos hogy hiába való volt az elmúlt évbeli   több száz-millió forintos fejlesztés, mert amig a környéken nem lesz állandó vizű tórendszer ezek a beruházások, padok, pihenő szigetek létesítése, csak mint egy “öreg asszony sminkje” felületi kezelések a térség kiszáradt belegelősödött tavainak rekonstrukciója mellett.